Menu górne

Domowe Hot Dogi - Najlepsze!



Lubicie Hot Dogi, prawda? Jednak nie ma smaczniejszych od tych przygotowanych samemu w domu. Miękka i delikatna w środku bułka z chrupiącą skórką. A w środku oprócz tradycyjnej parówki czy kabanosowej kiełbaski – ser żółty, pieczarki i domowy sos pomidorowy z warzywami. Są rewelacyjne w połączeniu z lekkim sosem Tzatzyki. Gorące, wyjęte prosto z piekarnika rozchodzą się jak …. Świeże bułeczki, ale są równie pyszne w wersji na zimno. Można je zabrać do pracy, na piknik czy w podróż. Bardzo, bardzo polecam!


Składniki na około 12 Hot Dogów:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • ciepłe mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem + ziarna sezamu do obsypania
Składniki na Nadzienie:

  • tarty żółty ser
  • 12 parówek / kiełbasek kabanosowych lub czego tam chcecie :)
  • 10 pieczarek
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (użyłam domowego: pomidory, cukinia, cebula, czosnek, zioła)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawa do pizzy, sól
Z drożdży, 1 dużej łyżki mąki, ½ szklanki mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn – dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min. W międzyczasie do dużej miski przesiać resztę mąki – wymieszać ją z solą. Jajko rozbełtać w oddzielnym naczyniu z mlekiem.
Kiedy drożdże wyrosną, do mąki dodać masę mleczno-jajeczną i rozczyn. Połączyć składniki za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami. Następnie dodawać stopniowo po łyżce oleju. Miksować około 8 min., aż ciasto będzie białe, elastyczne, napowietrzone i łatwo odchodzące od ścianek miski. Zagnieść krótko rękami i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godz. 20 min (do podwojenia objętości – temperatura pokojowa).

Kiedy ciasto wyrasta przygotować farsz. Parówki ugotować w wodzie – uważać, aby nie popękały. Wyjąć, osuszyć i pozostawić do wystudzenia. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Umieścić na patelni i podlać ¼ szklanki wody. Lekko posolić. Smażyć na średnim ogniu do odparowania wody. Można dodać drobinę tłuszczu i lekko podsmażyć pieczarki, albo wykonać to samo na suchej patelni (kiedy zaczną się zrumieniać – i pieczarki i cebula i brzegi patelni  dodać odrobinę wody i zamieszać, odparować). Dodać sos pomidorowy i czosnek. Podsmażyć do lekkiego zgęstnienia. Wystudzić.

Ciasto drożdżowe krótko zagnieść i podzielić na dwie części (na 6 i na 6 hot dogów). Każdą z nich, kolejno rozwałkować na długi placek o szerokości naszej parówki. Wyłożyć  połowę sosu pomidorowego z pieczarkami i cebulą – rozprowadzić równomiernie. Posypać przyprawą do pizzy i wyłożyć tarty ser. Ułożyć w równych odstępach 6 parówek. Placek podzielić nożem na 6 kawałków. Każdy zwinąć w rulonik i ścisnąć brzegi. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. 

Hot dogi pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia, a następnie posmarować ciepłym mlekiem i posypać sezamem. Wierzch bułeczek można delikatnie ponacinać – dla ładnego efektu. Odstawić na 5 min, a następnie umieścić w piekarniku rozgrzanym do 190* - piec około 25 min. – do wyrośnięcia i zezełocenia. Podawać z ulubionym sosem (propozycje poniżej).


5 komentarzy:

  1. Jak zdążę to dziś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest zajebiste. Jako hot dogi - strzał w 10. Tak dobre ze upieke z niego też zwykle bułki na sniadanie :) pozdr

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię często i pakuje nawet w wersji na zimno sobie i mężowi do pracy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto świetne, połowę zrobiłam z parowkami a część z frankfurterkami. Obie wersje pyszne, ale ta ż parowkami najbardziej przypadła nam do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodałam do środka paprykę i oliwki. Super przepis

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)