Dziś zachęcam do usmażenia mięciutkich i malutkich pączuszków.
Ciasto jest delikatne, pięknie pachnące i na długo zachowuje świeżość.
Podczas smażenia pączki nie nasiąkają tłuszczem, dzięki czemu są bardzo leciutkie.
Jeszcze cieplutkie smaruję pomadą cukierniczą i nadziewam słodziutką marmoladą.
Zapewniam, że takie "maluszki" szybko znikają z talerzyków podane do popołudniowej herbatki.
Koniecznie zachwyćcie nimi swoich bliskich (nie tylko w Tłusty Czwartek) :)
Bardzo polecam!
Składniki na ponad 40 mini pączków z marmoladą:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1 kieliszek rumu
- szczypta soli
- 5 paczek smalcu - do smażenia
- marmolada różana / truskawkowa / wieloowocowa

Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na
stolnicy: grubość - małe pączuszki - około 2 cm, Wykrawać z ciasta małe pączuszki - ja używam małego kieliszka. Przykryć pączki lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Pozostawić
na 15-20 min. do lekkiego podrośnięcia.
Smażenie:
W głębokim rondelku rozgrzać smalec.
Kiedy osiągnie temperaturę 175* szybko i ostrożnie włożyć pączki,
Docisnąć je metalowym sitkiem (używam tego z frytkownicy), tak aby były
całe zanurzone w tłuszczu. Smażyć około 2 min. na średniej mocy palnika
(trzeba wyczuć temperaturę).
Mocno brązowe paczki wyjąć i odsączyć na
ręczniku papierowym.
JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ

- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka octu
- 80 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni.
Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min.,
do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę
do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru.
Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli
zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o
gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na
papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały), a
następnie nadziewam za pomocą rękawa cukierniczego marmoladą.
Podobne przepisy:
Faworki - Lekkie i Chrupiące, Najlepsze
Najlepsze Domowe Pączki
Pączki z Bitą Śmietaną
Małe Pączki z Marmoladą
Pączki z Czekoladą
Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
Pączki z Marmoladą Różaną i Lukrem
Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem
Pączki z Kremem i Polewą Ajerkoniakową
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą
Domowy, Gęsty Ajerkoniak (Adwokat / Likier Jajeczny)
Pączki z Malinami i Rumowym Lukrem
Mini Croissanty - Małe Francuskie Maślane Rogaliki
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Uwielbiam takie małe pączki. Zawsze kupuje na wagę ale nie spotkałam jeszcze takich z nadzieniem. Zastanawiam się czy można także je zrobić np. Z bitą śmietaną albo kremem ajerkoniakowym z Pani bloga ?
OdpowiedzUsuńPs. Bo z marmoladą i tak zrobię ale kilka sztuk chciałam dla urozmaicenia ponadziewac w inny sposób
OdpowiedzUsuńMogą być suszone drożdże czy lepiej kupić świeże?
OdpowiedzUsuńLepiej drożdże świeże. Osobiście unikam suchych - nie używam ich. Jednak, jeśli zdecyduje się Pani na suszone - zawsze dodajemy o około połowę mniej niż drożdży świeżych. Pozdrawiam :)
UsuńCudowne maluszki. Pamiętam jak z mamą kupowałam na wagę ale bez nadzienia. Te o wiele lepsze. Polecam
OdpowiedzUsuńByly na prima aprilis, a co ! Urocze i pyszne
OdpowiedzUsuńNa jesienny spadek ciśnienia były jedynym ratunkiem xd pyszne. Znikały jeden po drugim
OdpowiedzUsuńPs robiłam we frytkownicy i się udały. Lekkie i nie wchlonęly tłuszczu.
A czy nie można wcześniej , przed smażeniem dać marmoladę ?
OdpowiedzUsuńAndrzej
Można, trzeba tylko dobrze zlepić ciasto, aby nie wypłynęła. Ja dodaję zawsze po usmażeniu, wciskam do środka szprycą ze specjalną końcówką ;) Pozdrawiam :)
UsuńDzisiaj tłusty czwartek postanowiłam że pierwszy raz zrobię pączki.. Szukałam przepisów w internecie i wszystkie jakieś dziwne.. Postanowiłam że wypróbuję ten.. I jak na nowicjuszkę pączusie wyszły przepyszne! Mięciutkie i nie za słodkie :) przepis sobię zapiszę na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę !!! :)
Usuń