Menu górne

Pączki z Karmelem, Masłem Orzechowym i Czekoladą (Snickers)

 

Dziś coś dla fanów masła orzechowego, karmelu i czekolady, czyli Pączki z nadzieniem a'la Snickers. Ciasto drożdżowe, z którego przygotowałam pączki - dobrze już znacie, co więcej zdążyliście je już pokochać, o czym nie raz pisaliście (za co ogromnie dziękuję!!!) Co do samego nadzienia - nie będę ukrywać, że są to moje smaki :D Połączenie idealne. Lekko słona masa krówkowa z domowym masłem orzechowym w stylu "crunchy" i czekoladą komponuje się obłędnie... Bardzo polecam, a dla fanów Snickersa to absolutny "must have"!

 
Składniki na około 25-30 dużych pączków:
  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 kieliszki rumu
  • szczypta soli
  • 5-6 paczek smalcu - do smażenia

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa razy. Jajka i żółtka  ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone ciepłe masło. Na końcu dodać partiami rum. Zagniatać ciasto około 10 min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste, lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce, można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła. Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już rozgrzewać smalec :)

Smażenie:
Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki. Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.

JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ

Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków: 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 170 ml wody

Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni. Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min., do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru. Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały).

Składniki na Nadzienie Snickers:

Kiedy pomada na paczkach stężeje - można je nadziewać. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, dodać sól. Na minimalnej mocy palnika doprowadzić do zagotowania energicznie mieszając - odstawić do lekkiego przestudzenia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i kolejno powciskać trochę w każdego pączka. Następnie do czystego rękawa przełożyć masło orzechowe crunchy - tak samo powciskać kolejno w każdego pączka. Analogicznie postąpić z nutellą dopełniając nią pączki ;) Pączki Snickers ozdobiłam czekoladą mleczną rozpuszczoną w kąpieli wodnej i orzeszkami ziemnymi (u mnie prażone, solone - dla przełamania smaku).

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)