Własnej roboty, domowe, najlepsze, idealne, wręcz doskonałe masło orzechowe crunchy - czyli z wyczuwalnymi, bardzo chrupiącymi kawałkami orzeszków w masie.
Jest przepyszne, słodko - słone, a dodane ponadto chrupiące - wcześniej prażone z cukrem trzcinowym - orzeszki są nieziemskie! Tak to dobre słowo :)
Kiedyś "polowałam" na tydzień amerykański w jednej z sieciówek, żeby kupić tego typu masło. Pomimo tego, że kupowałam zazwyczaj duży zapas, zawsze zbyt szybko znikało.
Od dwóch lat robię je sama i nie zamieniłabym już nigdy na żadne inne.
Jest to przepis praktycznie jednoskładnikowy, masło jest bardzo zdrowe, w 100% orzechowe, tanie i szybkie to wykonania - to maksymalnie 10 minut. Bardzo polecam!
Składniki na nieduży słoiczek masła orzechowego:
- 1,5 szklanki orzeszków ziemnych solonych
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki soli (ja dodałam pół łyżeczki)
Składniki na Orzeszki Crunchy:
- pół szklanki orzeszków ziemnych solonych (lub więcej.. :)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypaliły (mała
moc palnika). Gdy się lekko przyrumienią dodać 1 łyżkę cukru, sól i szybko
zamieszać. Gdy cukier się rozpuści - natychmiast zdjąć i przełożyć orzeszki z
rozgrzanej patelni do innego naczynia. Całkowicie ostudzić.
Przestudzone orzeszki przełożyć do foliówki i kilka razy uderzyć tłuczkiem lub umieścić w misie blendera i krótko - dosłownie 1-2 sekundy – przemielić.
Dodać do lekko przestudzonej orzechowej masy, wymieszać, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Przestudzone orzeszki przełożyć do foliówki i kilka razy uderzyć tłuczkiem lub umieścić w misie blendera i krótko - dosłownie 1-2 sekundy – przemielić.
Dodać do lekko przestudzonej orzechowej masy, wymieszać, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Przestudzone orzeszki przełożyć do foliówki i kilka razy uderzyć tłuczkiem lub umieścić w misie blendera i krótko - dosłownie 1-2 sekundy - przemielić, chyba że wolicie mniejsze kawałeczki.
Dodać do lekko przestudzonej orzechowej masy, wymieszać, przełożyć do słoiczka.
Super pomysł na gdy bym nie wpadła na to dziękuję od dziś już kremu nie kupuje
OdpowiedzUsuńTeż już nie kupuję :) Często robię sama takie masło :)
Usuń