Menu górne

Włoska Lasagne (przepis I)



Mój przepis na słynną zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym.
Włoską Lasagne w różnych wersjach robię dość często. 
Tym razem przedstawiam Wam przepis na wersję prostą i dość szybką w wykonaniu. 
 Zawsze pomijam maślany sos beszamelowy - nie smakuje mi, po za tym danie staje się dużo cięższe. Dobrej jakości składniki to podstawa, zaczynając od mięsa, makaronu i sera, a kończąc na aromatycznym lubczyku i czosnku. Do tego typu dań używam przyprawy do spaghetti bolognese - najbardziej mi smakuje, zawiera mieszankę suszonych ziół i warzyw. Często dodaje także domowy przecier pomidorowy do mięsa - tym razem podałam go obok, do gotowego dania, aby wyraźniej było czuć i widać wszystkie składniki lasagne. Bardzo polecam!


Składniki:
  • 500 g makaronu do Lasagne
  • 1,3 kg mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego (chude)
  • 200 g sera typu gouda / cheddar
  • 2 przyprawy (dobrej firmy!) do spaghetti bolognese
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 puszka ananasa
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól
  • lubczyk ogrodowy świeży lub suszony 
  • kilka łyżek domowego przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
Mięso mielone podsmażyć na patelni. Pod koniec dodać przyprawy do spaghetti bolognese i starty czosnek. Podsmażyć jeszcze chwilę. Podlać 2 szklankami wody. Zagotować mieszając. Dodać  kukurydzę, pokrojonego w ćwiartki ananasa, pokrojoną w małą kostkę paprykę. Doprawić papryką, lubczykiem i solą - po zagotowaniu natychmiast zdjąć z ognia. 
Cebulę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Makaron do lasagne lekko podgotować we wrzącej wodzie - najlepiej robić to partiami, wrzucając do garnka po 6-7 płatów makaronu. Gotować około 1-2 minut. 

W dużym, głębokim naczyniu żaroodpornym z pokrywką (wysmarowanym lekko oliwą) układać kolejno: warstwę makaronu, mięso z dodatkami, ser, cebulę, plasterki cukinii - czynność powtórzyć 3 razy, tak też podzielić składniki. Górna warstwa to sam makaron. Przed wstawieniem do piekarnika należy polać wierzch 4 łyżkami wody. Przykryć naczynie. Piec w 250* przez około 40 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę - posypać startym serem i lubczykiem (ja sypie dużo :). Chwilę podpiec, aż ser się rozpuści i/lub spiecze z wierzchu. 

Pasuje podawana z dodatkiem domowego przecieru (opcjonalnie ketchup) - jeśli nie dodaliście go przed zapieczeniem do mięsa.


Domowy fast food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)