Puszyste i wilgotne, mięciutkie i dobrze Wam znane ciasto drożdżowe w formie przepysznej, jesiennej strucli z jabłkami. Nie obyłoby się bez chrupiącej i słodkiej cynamonowej kruszonki.
Idealne do herbaty.

Składniki na Dwie Drożdżowe Strucle z Jabłkami:
- 80 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 słoiki prażonych, domowych jabłek (tutaj przepis)
- rodzynki (ewentualnie)

- 125 g masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki cynamonu
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Z jajek i żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i
puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.

Dużą tortownicę wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na długi i szeroki prostokątny placek. Wyłożyć równomiernie połowę jabłek (można dodać namoczone wcześniej rodzynki). Brzegi krótszych boków zawinąć do środka. Następnie zwinąć placek wzdłuż - jak strucle. Przełożyć do brytfanny lub dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. W taki sam sposób postąpić z pozostałym ciastem. Ułożyć drugą struclę obok pierwszej w tej samej formie. Ostrym nożem można ponacinać wierzch strucli. Odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie można posmarować ciepłym mlekiem i obsypać kruszonką.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 175* piekarnika. Piec około 1 godz. Wyjąć. Natychmiast przykryć całe
ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach.
Świetne ciasto :) na pewno zrobię. Kocham drożdżowe
OdpowiedzUsuńStrucle z jabłkami pamiętam z dzieciństwa. Podziwiam Pani blog, mnóstwo tu świetnych przepisów. Strucla jutro upieke :)
OdpowiedzUsuńMojej mamie smakuje bardziej niż szarlotka 😍 chyba zagości u nas na dłużej :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto Pani Paulino :) super blog
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta. Dodałam też rodzynki
OdpowiedzUsuńJes Pani mistrzynią wypieków drożdżowych <3 próbowałam już chyba wszystkich ciast z pani bloga z drozdzami i je uwielbiam
OdpowiedzUsuńZ tego ciasta wychodzą magiczne wypieki. Korzystam bardzo czesto. Dzieki pani pieczenie to czysta przyjemnosc. Rodzina zachwycona, ja zachwycona, xzego chciec wiecej !
OdpowiedzUsuńOjej :) Dziękuję! Bardzo się cieszę, że pieczenie daje Pani tyle radości ;) Wiem coś o tym :D Pozdrawiam!
UsuńWspaniałe ciasto :) często je robię
OdpowiedzUsuń