Menu górne

Drożdżowa Strucla z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką


Puszyste i wilgotne, mięciutkie i dobrze Wam znane ciasto drożdżowe w formie przepysznej, jesiennej strucli z jabłkami. Nie obyłoby się bez chrupiącej i słodkiej cynamonowej kruszonki.  
Idealne do herbaty.



Składniki na Dwie Drożdżowe Strucle z Jabłkami:
 Składniki na Cynamonową Kruszonkę:
  • 70 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki cukru (lub troszkę mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać  3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z jajek i żółtek, reszty cukrów ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Dużą tortownicę wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na długi i szeroki prostokątny placek. Wyłożyć równomiernie połowę jabłek (można dodać namoczone wcześniej rodzynki). Brzegi krótszych boków zawinąć do środka. Następnie zwinąć placek wzdłuż - jak strucle. Przełożyć do brytfanny lub dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. W taki sam sposób postąpić z pozostałym ciastem. Ułożyć drugą struclę obok pierwszej w tej samej formie. Ostrym nożem można ponacinać wierzch strucli. Odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie można posmarować ciepłym mlekiem i obsypać kruszonką.
  Wstawić ciasto do nagrzanego do 175* piekarnika. Piec około 1 godz. Wyjąć. Natychmiast przykryć całe ciasto wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 15 - 20 minutach. 

2 komentarze:

  1. Świetne ciasto :) na pewno zrobię. Kocham drożdżowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Strucle z jabłkami pamiętam z dzieciństwa. Podziwiam Pani blog, mnóstwo tu świetnych przepisów. Strucla jutro upieke :)

    OdpowiedzUsuń