Menu górne

Truskawkowe Szaleństwo na Czekoladowym Spodzie


Pyszneee ....szybkie, łatwe, cudowne ciasto w sam raz na majowe popołudnia. 
Wilgotny mocno czekoladowy spód, orzeźwiający, truskawkowy mus i słodziutka waniliowa bita śmietana... taka kombinacja musi smakować dobrze. 
Przygotowywanie tego ciasta to czysta przyjemność, polecam!


Składniki czekoladowe ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka startej na małych oczkach cukinii
  • 1 łyżka mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g  gorzkiej czekolady 70%
  • szczypta soli
  • 30 g prawdziwego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kaszy manny 
Utrzeć masło i cukier na białą puszystą masę. Nie przerywając miksowania dolewać powoli oleju, a następnie wsypać proszek do pieczenia, sodę, sól.  Dodawać powoli, stopniowo po jednym jajku (aby masa się nie zważyła). Dalej miksując dodać lekko przestudzoną, rozpuszczoną w łyżce mleka czekoladę (można w mikrofali). Kiedy składniki się połączą dodawać powoli, na zmianę przesianą mąkę i jogurt, a na końcu przesiane kakao. Krótko zmiksować. Dodać startą cukinię. Delikatnie wymieszać np. szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Tortownice (26 cm) lekko wysmarować olejem, oprószyć kaszą manną, przełożyć masę czekoladową. Piec w 180* przez około 40 min., do tzw. suchego patyczka.Wystudzić na kratce.

Składniki na mus truskawkowy i warstwę śmietankową:
  • 600 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru (wedle uznania)
  • 2 łyżki wody 
  • 500 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru + 2 cukry waniliowe
Truskawki zblendować na puree (mrożone najpierw rozmrozić). Wodę i cukier umieścić w garnuszku / głębokiej patelnii i zagotować. Dodać puree truskawkowe, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Odstawić. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą tylko do przykrycia. Zostawić na 3 minuty, po czym włożyć na 3-5 sekund do mikrofali tylko do rozpuszczenia (nie doprowadzić do zagotowania!). Płynną żelatynę od razu przelac do ciepłego / jeszcze gorącego puree, dobrze wymieszać trzepaczką lub bardzo krótko zblendować (nie napowietrzać by nie powstała piana). Odstawić do całkowitego wystudzenia i rozpoczecia procesu "tężenia". 
Śmietanę ubić na sztywno z cukrami. Wyłożyć połowę na zimne czekoladowe ciasto, zrobić kleksy z tężejącego połowy tężejącego musu truskawkowego. Następnie przełożyć resztę śmietany i udekorować musem truskawkowym - można lekko przemieszać tak wyłożoną śmietanę z musem np. cienkim patyczkiem jak do szaszłyków. Schłodzić przez minimum 6 godzin.

2 komentarze:

  1. Wygląda cudnie. Chyba się skuszę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje moje moje! Zjem je zawsze i wszędzie <3

    OdpowiedzUsuń