Kolorowy sernik na zimno z serków wiejskich o lekkiej, aksamitnej, delikatnej konsystencji.
Herbatnikowi
spód przełożony słodko-kwaśną domową frużeliną porzeczkową, tęczowe
warstwy serowe, słodka bita śmietana i kruche bezy obsypane dodatkowo
ciasteczkami i owocami
smakują obłędnie, wakacyjnie i beztrosko.
Niczym Pavlova, Ptasie Mleczko i Sernik w jednym.
To
jedno z tych ciast, które powstało dość spontanicznie - musiałam jakoś
zużyć zalegającą w lodówce "nadwyżkę" serków wiejskich i tak wymyśliłam
przepis na Tęczowy Sernik na Zimno.
Nie spodziewałam się, że serki wiejskie tak świetnie sprawdzą się podczas przygotowania deserów.
Na pewno jeszcze nie raz z nimi poeksperymentuję ;)
A tym czasem skuście się na deser idealny na pożegnanie z porzeczkami.
Składniki na Herbatnikowy spód z Frużeliną Porzeczkową:
- herbatniki
- 1 i 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki (przepis tutaj)
- 4 łyżki cukru (lub mniej, zależy jak słodki sok/syrop został przygotowany z przepisu powyżej)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + woda

Lekko docisnąć. Pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodowce.
Składniki na Masy Serowe:
- 600 g serka wiejskiego Piątnica light 3%
- 4-5 łyżek cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 galaretka porzeczkowa + woda
- 3 żółtka (białka odłożyć na bezy)
- 4-5 łyżeczek żelatyny + woda
- herbatniki
Galaretkę
zalać 1 szklanką wrzącej wody. Dobrze wymieszać, aż do całkowitego
rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać 1/3 szklanki zimnej wody.
Wymieszać. Odstawić do lekkiego zgęstnienia (lekko gęstniejącą dodajemy
do jednej z serowych warstw).
Przygotować masy serowe.
Żelatynę
zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić do napęcznienia (5 min.).
Serki zblendować na gładką, jednolitą masę z cukrem waniliowym.
Podzielić na dwie części: większa ilość sera (około2/3) - warstwa
kremowa, mniejsza ilość (około 1/3) - warstwa porzeczkowa.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Od tej pory działamy szybko i energicznie ;)
1/3
napęczniałej żelatyny przełożyć do innego naczynia i rozpuścić w
mikrofali (3-5 s.). Miksując na najwyższych obrotach dodać do masy
serowej płynną żelatynę (wlać powoli pod obroty miksera). Następnie,
natychmiast dodać 1/3 utartych z cukrem żółtek i gęstniejącą galaretkę
porzeczkową. Miksując napowietrzyć masę. Odstawić. Gęstniejącą masę
przelać na herbatnikowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Rozpocząć przygotowanie masy kremowej.
Masa Serowa - Kremowa:
Pozostałą
żelatynę rozpuścić w mikrofali. Miksując na najwyższych obrotach dodać
do masy serowej (wlać pod obroty miksera). Następnie łyżką wmieszać
pozostałe ubite na puszystą masę żółtka z cukrem. Wylać na masę serową
porzeczkową. Wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Lekko docisnąć.
Schłodzić.
DODATKOWO:
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki cukru
- 10 pokruszonych herbatników / ciastek
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego

Śmietankę
ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na wierzchnią
warstwę herbatników. Wyrównać. Ułożyć kruche bezy, posypać pokruszonymi
herbatnikami i udekorować porzeczkami. Schłodzić przez min. 3 godz.
Wygląda jak arcydzieło :-) musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJest pyszne :-) zjadłam aż dwa kawałki :-)
OdpowiedzUsuńObłędny, lekki i bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńCudowne i przesmaczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńLeciutkie i delikatne ptasie mleczko :) polecam. I z serkow wiejskich :D to można jeść i jeść :D 😎
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto :) wszyscy byli zadowoleni :)
OdpowiedzUsuń