Menu górne

Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą


Kolorowy sernik na zimno z serków wiejskich o lekkiej, aksamitnej, delikatnej konsystencji. 
 Herbatnikowi spód przełożony słodko-kwaśną domową frużeliną porzeczkową, tęczowe warstwy serowe, słodka bita śmietana i kruche bezy obsypane dodatkowo ciasteczkami i owocami 
smakują obłędnie, wakacyjnie i beztrosko. 
Niczym Pavlova, Ptasie Mleczko i Sernik w jednym.
To jedno z tych ciast, które powstało dość spontanicznie - musiałam jakoś zużyć zalegającą w lodówce "nadwyżkę" serków wiejskich i tak wymyśliłam przepis na Tęczowy Sernik na Zimno.
Nie spodziewałam się, że serki wiejskie tak świetnie sprawdzą się podczas przygotowania deserów.
 Na pewno jeszcze nie raz z nimi poeksperymentuję ;)
A tym czasem skuście się na deser idealny na pożegnanie z porzeczkami.


Składniki na Herbatnikowy spód z Frużeliną Porzeczkową:
  • herbatniki
  • 1 i 1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki (przepis tutaj)
  • 4 łyżki cukru (lub mniej, zależy jak słodki sok/syrop został przygotowany z przepisu powyżej)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + woda
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 5 min. do napęcznienia. Sok z porzeczki zagotować z cukrem. Dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać. Odstawić na 5 min. do lekkiego zgęstnienia, po czym przelać na pierwszą warstwę herbatników. Przykryć kolejną warstwą herbatników. 
Lekko docisnąć. Pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodowce.

Składniki na Masy Serowe:
  • 600 g serka wiejskiego Piątnica light 3%
  •  4-5 łyżek cukru
  •  1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 galaretka porzeczkowa + woda
  •  3 żółtka (białka odłożyć na bezy)
  • 4-5 łyżeczek żelatyny + woda
  •  herbatniki
Galaretkę zalać 1 szklanką wrzącej wody. Dobrze wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać 1/3 szklanki zimnej wody. Wymieszać. Odstawić do lekkiego zgęstnienia (lekko gęstniejącą dodajemy do jednej z serowych warstw). 
Przygotować masy serowe.
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić do napęcznienia (5 min.). Serki zblendować na gładką, jednolitą masę z cukrem waniliowym. Podzielić na dwie części: większa ilość sera (około2/3) - warstwa kremowa, mniejsza ilość (około 1/3) - warstwa porzeczkowa. 
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Od tej pory działamy szybko i energicznie ;)

 Masa Serowa - Porzeczkowa:
 1/3 napęczniałej żelatyny przełożyć do innego naczynia i rozpuścić w mikrofali (3-5 s.). Miksując na najwyższych obrotach dodać do masy serowej płynną żelatynę (wlać powoli pod obroty miksera). Następnie, natychmiast dodać 1/3 utartych z cukrem żółtek i gęstniejącą galaretkę porzeczkową. Miksując napowietrzyć masę. Odstawić. Gęstniejącą masę przelać na herbatnikowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki. 
Rozpocząć przygotowanie masy kremowej.

Masa Serowa - Kremowa:
Pozostałą żelatynę rozpuścić w mikrofali. Miksując na najwyższych obrotach dodać do masy serowej (wlać pod obroty miksera). Następnie łyżką wmieszać pozostałe ubite na puszystą masę żółtka z cukrem. Wylać na masę serową porzeczkową. Wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Lekko docisnąć. Schłodzić.

 DODATKOWO:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 10 pokruszonych herbatników / ciastek
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier  łyżka po łyżce. Miksować aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Dodać proszek budyniowy. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe bezy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z włączonym termoobiegiem. Zaraz po włożeniu bez, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140*. Suszyć bezy około 1 godz. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100*. Po około 30 min. wyjąć bezy. Jeśli nie będą kruche - kontynuować suszenie w 120*.

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Wyłożyć na wierzchnią warstwę herbatników. Wyrównać. Ułożyć kruche bezy, posypać pokruszonymi herbatnikami i udekorować porzeczkami. Schłodzić przez min. 3 godz. 

6 komentarzy:

  1. Wygląda jak arcydzieło :-) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne :-) zjadłam aż dwa kawałki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędny, lekki i bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne i przesmaczne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Leciutkie i delikatne ptasie mleczko :) polecam. I z serkow wiejskich :D to można jeść i jeść :D 😎

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre ciasto :) wszyscy byli zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)