Menu górne

Tradycyjny Kapuśniak




Tradycyjny, polski kapuśniak najlepiej smakuje jesienią i zimą. Gotowany na dobrym mięsie i średniokwaśnej kapuście, odpowiednio doprawiony smakuje w zimowe dni jak najlepsza zupa świata. Często podawany jest z dodatkiem prażoków czyli zaparzanych z mąką ziemniaków i skwarków z cebulą. Rozgrzewający, łatwy w przygotowaniu i przepyszny obiad. Bardzo, bardzo polecam :)

 



Składniki na Kapuśniak:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  •  1 kg kapusty kiszonej kwaśnej
  • kilka kości wieprzowych
  • 5 łyżek domowych skwarek z cebulą (tutaj przepis)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 pora
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki jarzynki
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • sól do smaku
Wieprzowinę umyć. Wrzucić w całości do gotującej się wody (powinno być jej tyle, aby tylko przykrywała mięso). Dodać 2 liście laurowe, połowę ziarenek ziela i pieprzu oraz łyżkę jarzynki. Gotować pod przykryciem na minimalnej mocy palnika około 1 godziny.

Po tym czasie dodać obraną włoszczyznę. Gotować kolejną godzinę. Mięso powinno być miękkie. Pietruszkę i pora można usunąć. Marchewkę pokroić w kostkę.
W tym samym czasie - w drugim garnku umieścić posiekaną kapustę kiszoną (bez odciskania). Zalać wodą w takiej ilości, aby mogła się swobodnie ugotować. Dodać pozostałe przyprawy.
Gotować do miękkości. Zawartość obu garnków połączyć. Dodać czosnek i skwarki z cebulą. Chwilę podgotować. Podawać z prażokami posypanymi skwarkami i cebulą (tutaj przepis)


 

Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2018/10/smalec-ze-skwarkami.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/prazoki-ze-skwarkami-i-kapusniakiem.html

 
http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/kapusta-zasmazana.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/05/bigos.html

Lekki Bigos

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/lekki-bigos.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/kapusta-z-grochem.html











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)