Tradycyjny, polski kapuśniak najlepiej smakuje jesienią i zimą. Gotowany na dobrym mięsie i średniokwaśnej kapuście, odpowiednio doprawiony smakuje w zimowe dni jak najlepsza zupa świata. Często podawany jest z dodatkiem prażoków czyli zaparzanych z mąką ziemniaków i skwarków z cebulą. Rozgrzewający, łatwy w przygotowaniu i przepyszny obiad. Bardzo, bardzo polecam :)
Składniki na Kapuśniak:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg kapusty kiszonej kwaśnej
- kilka kości wieprzowych
- 5 łyżek domowych skwarek z cebulą (tutaj przepis)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 pora
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki jarzynki
- 2 ząbki czosnku
- woda
- sól do smaku
Wieprzowinę
umyć. Wrzucić w całości do gotującej się wody (powinno być jej tyle,
aby tylko przykrywała mięso). Dodać 2 liście laurowe, połowę ziarenek
ziela i pieprzu oraz łyżkę jarzynki. Gotować pod przykryciem na
minimalnej mocy palnika około 1 godziny.
Po tym czasie dodać obraną włoszczyznę. Gotować kolejną godzinę. Mięso powinno być miękkie. Pietruszkę i pora można usunąć. Marchewkę pokroić w kostkę.
Po tym czasie dodać obraną włoszczyznę. Gotować kolejną godzinę. Mięso powinno być miękkie. Pietruszkę i pora można usunąć. Marchewkę pokroić w kostkę.
W tym samym czasie - w drugim garnku umieścić posiekaną kapustę kiszoną
(bez odciskania). Zalać wodą w takiej ilości, aby mogła się swobodnie
ugotować. Dodać pozostałe przyprawy.
Gotować do miękkości. Zawartość obu garnków połączyć. Dodać czosnek i skwarki z cebulą. Chwilę podgotować. Podawać z prażokami posypanymi skwarkami i cebulą (tutaj przepis)
Podobne przepisy:
Gotować do miękkości. Zawartość obu garnków połączyć. Dodać czosnek i skwarki z cebulą. Chwilę podgotować. Podawać z prażokami posypanymi skwarkami i cebulą (tutaj przepis)
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)