Menu górne

Lekki Bigos


Lekki, bardzo aromatyczny bigos. To również specjalność mojego taty - na moją prośbę powstała wersja "szybsza" do wykonania i bardziej lekka, ale nadal bardzo smaczna. Bigos poprawia trawienie i stanowi doskonały dodatek do obiadu, lub może być posiłkiem samym w sobie 
 np. z kromką chleba. Z każdym dniem staje się coraz lepszy. 


Składniki:
  • 2 kg kapusty średnio kwaśnej
  • 3 laski kiełbasy podwawelskiej / śląskiej
  • 4 cebule
  • 4 łyżki samych skwarek
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki jarzynki
  • 4 liście laurowe
  • 2 suszone grzyby
Kapustę raz przepłukać wodą. Posiekać. Następnie odcedzić, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać jarzynkę, liście laurowe, grzyby, ziele i pieprz i zalać wodą tylko do przykrycia. Gotować na małym ogniu do miękkości kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i początkowo smażyć na małym ogniu. Kiedy kiedy puści tłuszcz, zwiększyć płomień i smażyć aż będzie rumiana. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Tłuszcz odlać, a kiełbasę z cebulą dodać do kapusty. Dodać 4 łyżki samych skwarek. Gotować 10 min. Odstawić na min. 1 dzień w chłodne miejsce po czym zagotować. Bigos może stać nawet ponad tydzień, wystarczy go tylko co 2 dni zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz