

Strucla z serem? Makowiec? Albo ciasto drożdżowe z owocami?
A może połączenie tych trzech propozycji? Zdecydowanie TAK!
Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło i jest bardzo puszyste.
Zestawienie maku z morelami smakuje genialnie, a słodziutkie maliny z serem to poezja.
Wierzch ciasta polałam tężejącą galaretką, dzięki czemu pięknie lśni.
Składniki na Ciasto Drożdżowe:
Składniki na Nadzienie Serowe:
- 80g drożdży świeżych
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki oleju
Składniki na Nadzienie Serowe:
- 400 g sera białego
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Składniki na Nadzienie Makowe:
- 10 świeżych moreli 3/4 pudełka malin
- 1/2 galaretki (pomarańczowa/malinowa/krystaliczna)
Mak zalać gorącą wodą lub mlekiem do przykrycia. Zagotować na ogniu, ewentualnie dolewając odrobinę płynu. Mieszając gotować około 5 min., aż woda lub mleko wyparuje. Wystudzić na sitku. Po tym czasie zblendować. Dodać rum i 2 łyżki cukru. Połączyć składniki. Odstawić w chłodne miejsce.
Ser zmielić z budyniem rozprowadzonym w 1-2 łyżkach mleka. Żółtko ubić z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym. Wmieszać do masy serowej. Odstawić w chłodne miejsce.
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto
podwoi objętość). Z jajek i żółtka, reszty cukrów ubić gęsty i
puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże,
ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli -
rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami
przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki
się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po
wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut.
Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Tuż przed rozwałkowywaniem ciasta ubić białka do masy serowej i maku - ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać, aż kryształki się rozpuszczą. Wmieszać delikatnie do mas.
Prostokątna blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystko co kocham w jednym cieście :-D pyszne jest. Polecam
OdpowiedzUsuńMrożone maliny wchodzą w grę?
OdpowiedzUsuńTak, bez rozmrażania. Można je delikatnie obtoczyć w mące pszennej lub budyniu waniliowym (proszku bez cukru):)
Usuń