Menu górne

Serowo-Makowe Ciasto Drożdżowe z Morelami i Malinami




Strucla z serem? Makowiec? Albo ciasto drożdżowe z owocami? 
A może połączenie tych trzech propozycji? Zdecydowanie TAK! 
Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło i jest bardzo puszyste. 
Zestawienie maku z morelami smakuje genialnie, a słodziutkie maliny z serem to poezja. 
Wierzch ciasta polałam tężejącą galaretką, dzięki czemu pięknie lśni. 
Skusicie się na kawałek?.... lub dwa? ;)
 

Składniki na Ciasto Drożdżowe: 
  • 80g drożdży świeżych
  • 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki oleju

Składniki na Nadzienie Serowe:
  • 400 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

Składniki na Nadzienie Makowe:
  • 200 g maku suchego mielonego
  • woda/mleko
  • 2 białka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1/2 kieliszka rumu
  •  
     
Dodatkowo:
  • 10 świeżych moreli 3/4 pudełka malin
  • 1/2 galaretki (pomarańczowa/malinowa/krystaliczna)
Mak zalać gorącą wodą lub mlekiem do przykrycia. Zagotować na ogniu, ewentualnie dolewając odrobinę płynu. Mieszając gotować około 5 min., aż woda lub mleko wyparuje. Wystudzić na sitku. Po tym czasie zblendować. Dodać rum i 2 łyżki cukru. Połączyć składniki. Odstawić w chłodne miejsce.
Ser zmielić z budyniem rozprowadzonym w 1-2 łyżkach mleka. Żółtko ubić z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym. Wmieszać do masy serowej. Odstawić w chłodne miejsce.

Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 2 łyżki cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać  3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z jajek i żółtka, reszty cukrów ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Tuż przed rozwałkowywaniem ciasta ubić białka do masy serowej i maku - ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać, aż kryształki się rozpuszczą. Wmieszać delikatnie do mas.

Prostokątna blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na długi placek, pokryć - jedną serem, drugą makiem. Zwinąć jak naleśnika. Zawiniątkiem z makiem pokryć spód blaszki (ważne aby ciasto było dość równo rozłożone. Następnie zawiniątko z serem kroić na niewielkie kawałki i układać jako kolejną warstwę w blaszce (nie przejmujcie się, jeśli ser będzie wypływać). Pozostawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Następnie poukładać umyte i poćwiartowane morele (skórką do dołu) i umyte, osuszone maliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 55 min. (do zezłocenia z wierzchu i podwojenia objetości. Wyjąć i przykryć czystą, wilgotną lnianą ściereczką. Pozostawić tak do wystygnięcia.

Połowę proszku na galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Tężejącą galaretką, za pomocą pędzla cukierniczego posmarować wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 10-15 min. do całkowitego stężenia. Wyjąć. Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej.

3 komentarze:

  1. Wszystko co kocham w jednym cieście :-D pyszne jest. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mrożone maliny wchodzą w grę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bez rozmrażania. Można je delikatnie obtoczyć w mące pszennej lub budyniu waniliowym (proszku bez cukru):)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)