To chyba moje ulubione Gofry, zawsze wychodzą lekkie, puszyste w środku i bardzo chrupiące z zewnątrz. Smakują jak najlepsze Gofry z nad morza. Chociaż pewna jestem, że nie wszędzie nad Bałtykiem na tak dobre i naturalne się trafi.. To trzeba zrobić samemu :) Są uzależniająco przepyszne.
Według mnie to właśnie taki smak i konsystencję powinny mieć najlepsze gofry.
Bardzo Polecam!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 60 ml oleju słonecznikowego
Żółtka utrzeć na gęsty kogel-mogel z 2 łyżkami cukru. Do masy dolać mleko, olej, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do wypieków. Wszystko zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 min. W międzyczasie nagrzać gofrownicę oraz przygotować pianę z białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać pozostałe 2 łyżki cukru - ubijać do rozpuszczenia się jego kryształków. Ubitą painę dodać do masy w dwóch turach - delikatnie mieszając. Na rozgrzaną i lekko posmaowane olejem płytki wylać po łyżce wazowej ciasta. Po upływie 30 sekund zamknąć pokrywę. W mojej gofrownicy o mocy 1400W piekę gofry przez 6-7 min., na najwyższym poziomie grzania.
Polecam jeszcze gorące, z bitą śmietaną, frużeliną lub owocami i ulubionym sosem :)
Doskonale smakują z Bitą Śmietaną świeżymi Jagodami, Malinami, Dżemem, Frużeliną, Sosem Toffi, Czekoladowym itp.
Robiłam wczoraj z bitą śmietaną i sosem toffee z Pani bloga. Rewelacja! Polecam. Jejku ja chce juz lato.... to dorzucę na wierzch jagody :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze! Chrupiące i puszyste w środku :-D najbardziej lubię z nutellą i bitą śmietaną
OdpowiedzUsuńMoje ulubione gofry :-) i te na maślane tez i te belgijskie :-D wypróbowałam wszystkie i piekę na zmianę. Polecam bo warto!
OdpowiedzUsuńBardzo mi przypadł do gustu ten przepis. Gofry wyszły lepsze od gofrow mojej babci a to nie lada sztuka !
OdpowiedzUsuńWyszły cudne a ciasto jest bardzo delikatne i chrupiące
OdpowiedzUsuńKocham tego bloga :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione gofry. Koniecznie z bitą i fruzeliną
OdpowiedzUsuńNajlepsze
OdpowiedzUsuńPolecam - najlepsze z bitą smietana i jagodami. Sezonie na gofry trwaj !
OdpowiedzUsuńTwoje gofry prezentują się doskonale! Koniecznie muszę przetestować ten przepis. Co prawda posiadam w swoich zbiorach kilka udanych receptur na gofry, ale lubię próbować nowych rzeczy. Jeśli chodzi o dodatki do gofrów, to ja najbardziej lubię te z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową. Ostatnio „odkryłam” też doskonałe połączenie galaretki, kawałków owoców oraz orzechów. Deser smakuje wybornie. Polecam! :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz :) Super pomysł z tymi dodatkami, na pewno smakują świetnie :) Warto próbować w różnych odsłonach :) Pozdrawiam :)
UsuńOd samego patrzenia na obrazku jak one wyglądają aż zbiera się ślina. Postaram się je zrobić, oby tylko wyszły w miarę chrupiące. Z tym często miałem problem.
OdpowiedzUsuńWyjdą ;)
UsuńWyglądają bajecznie, uwielbiam takie gofry. Choć nie powinno się ich jeść za często bo trochę tuczą to jednak smakują super :-D. Postaram się dzisiaj wypróbować ten przepis. Mam nadzieję że mi wyjdą, bo nie zawsze każde im się udają. Samemu robię też gofry chrupiące ale jak ciasto naleśnikowe - bardzo podobne.
OdpowiedzUsuń