Dżem z Truskawek i Czerwonej Porzeczki to kompozycja, którą z pewnością zechcecie zamknąć w swoich słoiczkach. Ze względu na drobne i liczne pesteczki w porzeczkach, rozgniotłam i przetarłam owoce przez sitko. Wyszedł klarowny dżem o orzeźwiającym smaku porzeczek z kawałkami słodkich truskawek. Pyszny, a w jego intensywnym kolorze można się po prostu zakochać! Bardzo polecam!
Składniki na 4-5 słoiczków (około 500 ml):
- 1,5 kg truskawek
- 700-800 g owoców czerwonej porzeczki
- 700-800 g cukru
- 2 opakowania środka żelującego (takie na 1 kg owoców), stosunek 2:1 lub 3:1
- 1 łyżka soku z cytryny
W międzyczasie umyć, a następnie wyparzyć słoiczki i pokrywki.
Do owoców w garnku dodać sok z cytryny,
wymieszać. Następnie wmieszać 2 opakowania środka żelującego -
dokładnie, cały musi się rozpuścić. Podgrzewać zawartość garnka na
niskiej mocy palnika do zagotowania, co jakiś czas zamieszać. Od
zagotowania gotować około 2 min., wyłączyć palnik. Natychmiast, wypełnić
dżemem pierwszy słoiczek, przetrzeć brzegi i wieczko ręcznikiem
papierowym zwilżonym spirytusem, mocno zakręcić, odstawić do góry dnem.
Tak samo postąpić z pozostałym dżemem i słoiczkami (w miarę szybko, aby
nie obniżyła się temperatura dżemu, to spowoduje, że dżem w słoiku się
nie zawekuje). Po około 40 min. można ponownie odwrócić. Całkowicie
wystudzony dżem truskawkowo-porzeczkowy przechowujemy w suchym i
chłodnym miejscu.
Naturalna Konfitura Truskawkowa
Powidła Śliwkowe
Dżem Truskawkowy z Borówką i Maliną
Domowy Dżem Figowy
Frużelina Jagodowa
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
Sok z Czerwonej Porzeczki
Konfitura z Żurawiny
Prażone Jabłka Lekko Karmelizowane
Dżem Rabarbarowo-Bananowy
Dżem Rabarbarowo-Truskawkowy
Syrop Dyniowy - np. do kawy Pumpkin Latte
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)