Menu górne

Dżem Truskawkowy


Domowy, słodziutki, prawdziwy dżem truskawkowy. 
Takiego nigdzie nie kupicie. 
Ma idealną konsystencję, jest świetnym dodatkiem do naleśników, omletów, racuchów, gofrów, czy słodkich rogalików. Przeeeeepyszny! 
Od lat nie kupiłam dżemu truskawkowego w sklepie i nie zamierzam tego zmieniać ;) Bardzo polecam uzupełnić chociaż o kilkanaście słoiczków domową spiżarnię!


Składniki:
  • 2 kg truskawek
  • 3-4 szklanki cukru
  •  1 i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
  • 2 opakowania żelfixu
Truskawki odszypułkować, umyć. Duże pokroić w ćwiartki lub na pół, małe można zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać kwasek lub sok z cytryny. Odstawić na 7-8 godzin. Po tym czasie odcedzić. Owoce odłożyć na bok. Sok zagotować, potrzymać na ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając . Zmniejszyć płomień na najmniejszy. Do gotującego się soku dodać truskawki i natychmiast żelfix'y - energicznie i dobrze wymieszać. Zwiększyć moc palnika, zagotować i po 1 minucie wyłączyć palnik. Jak najszybciej napełniać wyparzone słoiczki do 3/4 wysokości. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Po około 40-60 minutach odwrócić (nie przegapić momentu kiedy całkowicie zgęstnieje ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz