Domowy, słodziutki, prawdziwy dżem truskawkowy.
Takiego nigdzie nie kupicie.
Ma idealną konsystencję, jest świetnym dodatkiem do naleśników, omletów, racuchów, gofrów, czy słodkich rogalików. Przeeeeepyszny!
Od lat nie kupiłam dżemu truskawkowego w sklepie i nie zamierzam tego zmieniać ;) Bardzo polecam uzupełnić chociaż o kilkanaście słoiczków domową spiżarnię!
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 3-4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
- 2 opakowania żelfixu
Truskawki odszypułkować, umyć. Duże pokroić w ćwiartki lub na pół, małe można zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać kwasek lub sok z cytryny. Odstawić na 7-8 godzin. Po tym czasie odcedzić. Owoce odłożyć na bok. Sok zagotować, potrzymać na ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając . Zmniejszyć płomień na najmniejszy. Do gotującego się soku dodać truskawki i natychmiast żelfix'y - energicznie i dobrze wymieszać. Zwiększyć moc palnika, zagotować i po 1 minucie wyłączyć palnik. Jak najszybciej napełniać wyparzone słoiczki do 3/4 wysokości. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Po około 40-60 minutach odwrócić (nie przegapić momentu kiedy całkowicie zgęstnieje ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)