Od dziś to jeden z moich ulubionych
tortów / ciast z kremem - obojętnie, ponieważ już czuję że będę na siłę szukać
okazji, aby to właśnie on jak najczęściej towarzyszył mojej kawie :) Jest tak
różnorodny, że z całą pewnością każdy znajdzie w nim coś dla siebie.
Gwarantuję, że zaspokoi waszenajwiększe wszystkie zachcianki.
Gwarantuję, że zaspokoi wasze
Mocno czekoladowe ciasto, które
idealnie komponuje się z kremem Nutella, lekka jak chmurka warstwa truskawkowa,
rozpływający się w ustach krem waniliowy z pokruszonymi malinowymi bezami, a to
wszystko poprzekładane kruchymi, chrupiącymi, ale jednocześnie rozpływającymi
się w ustach bezowymi spodami. Jest nieco pracochłonny, ale warto.
Poza tym, co to za urok zrobić ciasto w 10 minut... :)
Poza tym, co to za urok zrobić ciasto w 10 minut... :)
Słodko polecam!
(Na samym końcu wskazówki odnośnie
etapów wykonania tortu)
Dzień wcześniej
przygotować dwa spody bezowe.
Składniki na 2 spody bezowe:
- 1 szklanka białek (świeżych lub rozmrożonych)
- 1 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
- 1 łyżeczka proszku budyniowego malinowego/truskawkowego
Wykonanie jednego spodu:
W misie miksera umieścić pół
szklanki białek - ubić na bardzo sztywną pianę po czym - nie przerywając
ubijania - łyżka po łyżce dodawać cukru. Ubijać do momentu, aż pomiędzy palcami
nie będzie czuć drobinek cukru. Na samym końcu dodać łyżeczkę proszku
budyniowego o wybranym smaku. Odłożyć łyżkę masy (na małe beziki - przepis
poniżej)
Pieczenie:
Blachę do pieczenia wyłożyć
papierem, uformować spód z masy (można sobie pomóc brzegami tortownicy – posłużą
jako forma, którą przed włożeniem do piekarnika należy zdjąć – pieczemy tylko
„białka” na papierze).
Piec najpierw przez 25 min. w
temperaturze 140 st., następnie z termo obiegiem - 1 h w temperaturze 100 st. i
30 min w temperaturze 50 st. Temperatury należy pilnować, trzeba „wyczuć swój
piekarnik”, można zwiększać, zmniejszać temperaturę i czas – ważne, aby beza
się nie przypiekła, a wysuszyła. Powinna być biała lub lekko kremowa przez cały
czas. Wystudzić. Gdy ostygnie powinna być krucha, twarda, delikatna i leciutka.
Jeśli jest inaczej - jest miękka, gumiasta, nie chce oderwać się od papieru do
pieczenia - wstawić ponownie do piekarnika i suszyć dalej w temperaturze 70 st
lub nieco wyższej przez około 30-50 min. (w zależności ile jeszcze jej potrzeba).
W ten sam sposób przygotować drugi
spód bezowy.
Plusem przygotowywania spodów
bezowych jest to, że zawsze można je dosuszyć - nawet kolejnego dnia :)
Składniki na 10 małych bezików:
- 2 duże łyżki masy białkowej (ta sama z której pieczone są spody) lub jeśli chcecie więcej proponuje skorzystać z tego przepisu.
Odłożoną masę białkową przełożyć do
rękawa cukierniczego i wyciskać na tym samym papierze, na którym piecze się
spód (razem z nim, obok) malutkie beziki. Będą gotowe szybciej niż spód -wyjąć
i odłożyć na czysty papier. Można piec na dwie tury, z każdym spodem jedną
serię.
Składniki na czekoladowy spód:
- 100 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 2 - 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Podgrzać mleko – ma być gorące, ale nie wrzące. Mąkę,
kakao i sodę razem przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną i gęstą
masę (można mikserem). Gdy ten efekt zostanie osiągnięty – dolać gorące mleko -
zmiksować. Następnie należy dodać przesiane suche składniki i delikatnie
wymieszać szpatułką. Formę – tortownice z odpinanymi brzegami – około 26 cm -
wysmarować olejem i lekko oprószyć mąką. Piec w 170ºC przez około 25 minut, do
tzw. suchego patyczka. Wystudzić, ale nie wyjmować z formy.
Krem Nutella:
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 czubate łyżeczki Nutelli
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka żelatyny do ciast i deserów
Żelatynę przesiać z kakao. W misie miksera umieścić
śmietankę (koniecznie schłodzoną) i nutellę – ubić na sztywny krem. Pod
koniec dodać kakao i żelatynę i krótko zmiksować do połączenia się składników.
Krem truskawkowy:
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1/3 szklanki cukru
- sok z ½ cytryny
- 2,5 łyżki żelatyny spożywczej
- 350 ml śmietany 30%
W głębokiej patelni lub w garnuszku umieścić
truskawki, sok i cukier. Podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia się cukru
w powstałym soku. Zdjąć z ognia i zblendować na sos. Żelatynę zalać zimną wodą
tylko do jej przykrycia, po czym odstawić na 2 minuty do napęcznienia. Po tym
czasie lekko podgrzać – najlepiej przez 5-10 sekund w mikrofali sprawdzając czy
żelatyna stała się „rzadka” UWAGA! Nie doprowadzić do wrzenia, ale jedynie do
jej rozpuszczenia). Połączyć z sosem. (można wszystko od razu krótko zblendować
– póki żelatyna jest rzadka i ewentualnie lekko podgrzać w garnuszku - alby
upewnić się że składniki na pewno się połączyły.) Odstawić. Gdy sos
osiągnie temperaturę pokojową – przełożyć na chwilę do lodówki. Gdy zacznie
gęstnieć – ubić na sztywno śmietankę i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej
wystudzony sos - delikatnie mieszając.
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki 30%
- łyżeczki żelatyny do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
W misie miskera umieścić śmietankę i cukry - ubić na sztywno.
Pod koniec dodać żelatynę i krótko zmiksować.
Etapy wykonania:
- Przygotować dwa bezowe spody - jeden z nich przed pieczeniem można ozdobić - tą samą masą białkową.
- Upiec czekoladowy spód - wystudzić (zostawić w formie).
- Przygotować krem czekoladowy - przełożyć na czekoladowy spód (w tortownicy) i odstawić w chłodne miejsce.
- Przygotować krem truskawkowy - przełożyć na krem czekoladowy (w tortownicy). Odstawić do całkowitego stężenia kremu w chłodne miejsce.
- Odpiąć boki tortownicy - (można spróbować przełożyć na paterę albo zostawić i wtedy podstawa tortownicy posłuży jako patera.
- Na kremie truskawkowym ułożyć pierwszy bezowy blat. Następnie wyłożyć cały krem śmietankowy i przykryć drugim blatem (jeśli nie był ozdobiony można zostawić 1/4 ubitej śmietanki i nią udekorować wierzch wedle upodobania).
Bardzo ładny i smaczny. Kremy pychotka, dla każdego coś dobrego. Beza krucha - perfekcyjna i czekoladowy spod.. polecam! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy truskawki można zamienić na rabarbar
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam. Lepiej z truskawkami :)
Usuńciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.
OdpowiedzUsuń