Menu górne

Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie



Od dziś to jeden z moich ulubionych tortów / ciast z kremem - obojętnie, ponieważ już czuję że będę na siłę szukać okazji, aby to właśnie on jak najczęściej towarzyszył mojej kawie :) Jest tak różnorodny, że z całą pewnością każdy znajdzie w nim coś dla siebie. 
Gwarantuję, że zaspokoi wasze największe wszystkie zachcianki.  
Mocno czekoladowe ciasto, które idealnie komponuje się z kremem Nutella, lekka jak chmurka warstwa truskawkowa, rozpływający się w ustach krem waniliowy z pokruszonymi malinowymi bezami, a to wszystko poprzekładane kruchymi, chrupiącymi, ale jednocześnie rozpływającymi się w ustach bezowymi spodami. Jest nieco pracochłonny, ale warto. 
Poza tym, co to za urok zrobić ciasto w 10 minut... :) 

Słodko polecam!



(Na samym końcu wskazówki odnośnie etapów wykonania tortu)

Dzień wcześniej przygotować dwa spody bezowe.

Składniki na 2 spody bezowe:
  • 1 szklanka białek (świeżych lub rozmrożonych)
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku budyniowego malinowego/truskawkowego
Wykonanie jednego spodu:
W misie miksera umieścić pół szklanki białek - ubić na bardzo sztywną pianę po czym - nie przerywając ubijania - łyżka po łyżce dodawać cukru. Ubijać do momentu, aż pomiędzy palcami nie będzie czuć drobinek cukru. Na samym końcu dodać łyżeczkę proszku budyniowego o wybranym smaku. Odłożyć łyżkę masy (na małe beziki - przepis poniżej)

Pieczenie:
 Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, uformować spód z masy (można sobie pomóc brzegami tortownicy – posłużą jako forma, którą przed włożeniem do piekarnika należy zdjąć – pieczemy tylko „białka” na papierze).

Piec  najpierw przez 25 min. w temperaturze 140 st., następnie z termo obiegiem - 1 h w temperaturze 100 st. i 30 min w temperaturze 50 st. Temperatury należy pilnować, trzeba „wyczuć swój piekarnik”, można zwiększać, zmniejszać temperaturę i czas – ważne, aby beza się nie przypiekła, a wysuszyła. Powinna być biała lub lekko kremowa przez cały czas. Wystudzić. Gdy ostygnie powinna być krucha, twarda, delikatna i leciutka. Jeśli jest inaczej - jest miękka, gumiasta, nie chce oderwać się od papieru do pieczenia - wstawić ponownie do piekarnika i suszyć dalej w temperaturze 70 st lub nieco wyższej przez około 30-50 min. (w zależności ile jeszcze jej potrzeba). 

W ten sam sposób przygotować drugi spód bezowy.

Plusem przygotowywania spodów bezowych jest to, że zawsze można je dosuszyć - nawet kolejnego dnia :)

Składniki na 10 małych bezików:
  •  2 duże łyżki masy białkowej (ta sama z której pieczone są spody) lub jeśli chcecie więcej proponuje skorzystać z tego przepisu.
Odłożoną masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na tym samym papierze, na którym piecze się spód (razem z nim, obok) malutkie beziki. Będą gotowe szybciej niż spód -wyjąć i odłożyć na czysty papier. Można piec na dwie tury, z każdym spodem jedną serię.

Kruche Malinowe Bezy

 
Składniki na czekoladowy spód:
  • 100 ml mleka 
  • 1 łyżka oleju
  •  2 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 140 g mąki pszennej 
  • 2 - 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Podgrzać mleko – ma być gorące, ale nie wrzące. Mąkę, kakao i sodę razem przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną i gęstą masę (można mikserem). Gdy ten efekt zostanie osiągnięty – dolać gorące mleko - zmiksować. Następnie należy dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę – tortownice z odpinanymi brzegami – około 26 cm - wysmarować olejem i lekko oprószyć mąką. Piec w 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, ale nie wyjmować z formy.

Krem Nutella:
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 2 czubate łyżeczki Nutelli 
  • 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka żelatyny do ciast i deserów
Żelatynę przesiać z kakao. W misie miksera umieścić śmietankę (koniecznie schłodzoną)  i nutellę – ubić na sztywny krem. Pod koniec dodać kakao i żelatynę i krótko zmiksować do połączenia się składników.

Krem truskawkowy:
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • sok z ½ cytryny 
  • 2,5 łyżki żelatyny spożywczej 
  • 350 ml śmietany 30%
W głębokiej patelni lub w garnuszku umieścić truskawki, sok i cukier. Podgrzewać  mieszając, do rozpuszczenia się cukru w powstałym soku. Zdjąć z ognia i zblendować na sos. Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, po czym odstawić na 2 minuty do napęcznienia. Po tym czasie lekko podgrzać – najlepiej przez 5-10 sekund w mikrofali sprawdzając czy żelatyna stała się „rzadka” UWAGA! Nie doprowadzić do wrzenia, ale jedynie do jej rozpuszczenia). Połączyć z sosem. (można wszystko od razu krótko zblendować – póki żelatyna jest rzadka i ewentualnie lekko podgrzać w garnuszku - alby upewnić się że składniki na pewno się połączyły.)  Odstawić. Gdy sos osiągnie temperaturę pokojową – przełożyć na chwilę do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć – ubić na sztywno śmietankę i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej wystudzony sos -  delikatnie mieszając. 
 
Krem śmietankowy:
  • 400 ml śmietanki 30% 
  •  łyżeczki żelatyny do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
W misie miskera umieścić śmietankę i cukry - ubić na sztywno. Pod koniec dodać żelatynę i krótko zmiksować.

Etapy wykonania:
  1.  Przygotować dwa bezowe spody - jeden z nich przed pieczeniem można ozdobić - tą samą masą białkową.
  2. Upiec czekoladowy spód - wystudzić (zostawić w formie).
  3.  Przygotować krem czekoladowy - przełożyć na czekoladowy spód (w tortownicy) i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Przygotować krem truskawkowy - przełożyć na krem czekoladowy (w tortownicy). Odstawić do całkowitego stężenia kremu w chłodne miejsce.
  5. Odpiąć boki tortownicy - (można spróbować przełożyć na paterę albo zostawić i wtedy podstawa tortownicy posłuży jako patera.
  6. Na kremie truskawkowym ułożyć pierwszy bezowy blat. Następnie wyłożyć cały krem śmietankowy i przykryć drugim blatem (jeśli nie był ozdobiony można zostawić 1/4 ubitej śmietanki i nią udekorować wierzch wedle upodobania).

4 komentarze:

  1. Bardzo ładny i smaczny. Kremy pychotka, dla każdego coś dobrego. Beza krucha - perfekcyjna i czekoladowy spod.. polecam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie czy truskawki można zamienić na rabarbar

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)