Menu górne

Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie



Od dziś to jeden z moich ulubionych tortów / ciast z kremem - obojętnie, ponieważ już czuję że będę na siłę szukać okazji, aby to właśnie on jak najczęściej towarzyszył mojej kawie :) Jest tak różnorodny, że z całą pewnością każdy znajdzie w nim coś dla siebie. 
Gwarantuję, że zaspokoi wasze największe wszystkie zachcianki.  
Mocno czekoladowe ciasto, które idealnie komponuje się z kremem Nutella, lekka jak chmurka warstwa truskawkowa, rozpływający się w ustach krem waniliowy z pokruszonymi malinowymi bezami, a to wszystko poprzekładane kruchymi, chrupiącymi, ale jednocześnie rozpływającymi się w ustach bezowymi spodami. Jest nieco pracochłonny, ale warto. 
Poza tym, co to za urok zrobić ciasto w 10 minut... :) 

Słodko polecam!



(Na samym końcu wskazówki odnośnie etapów wykonania tortu)

Dzień wcześniej przygotować dwa spody bezowe.

Składniki na 2 spody bezowe:
  • 1 szklanka białek (świeżych lub rozmrożonych)
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku budyniowego malinowego/truskawkowego
Wykonanie jednego spodu:
W misie miksera umieścić pół szklanki białek - ubić na bardzo sztywną pianę po czym - nie przerywając ubijania - łyżka po łyżce dodawać cukru. Ubijać do momentu, aż pomiędzy palcami nie będzie czuć drobinek cukru. Na samym końcu dodać łyżeczkę proszku budyniowego o wybranym smaku. Odłożyć łyżkę masy (na małe beziki - przepis poniżej)

Pieczenie:
 Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, uformować spód z masy (można sobie pomóc brzegami tortownicy – posłużą jako forma, którą przed włożeniem do piekarnika należy zdjąć – pieczemy tylko „białka” na papierze).

Piec  najpierw przez 25 min. w temperaturze 140 st., następnie z termo obiegiem - 1 h w temperaturze 100 st. i 30 min w temperaturze 50 st. Temperatury należy pilnować, trzeba „wyczuć swój piekarnik”, można zwiększać, zmniejszać temperaturę i czas – ważne, aby beza się nie przypiekła, a wysuszyła. Powinna być biała lub lekko kremowa przez cały czas. Wystudzić. Gdy ostygnie powinna być krucha, twarda, delikatna i leciutka. Jeśli jest inaczej - jest miękka, gumiasta, nie chce oderwać się od papieru do pieczenia - wstawić ponownie do piekarnika i suszyć dalej w temperaturze 70 st lub nieco wyższej przez około 30-50 min. (w zależności ile jeszcze jej potrzeba). 

W ten sam sposób przygotować drugi spód bezowy.

Plusem przygotowywania spodów bezowych jest to, że zawsze można je dosuszyć - nawet kolejnego dnia :)

Składniki na 10 małych bezików:
  •  2 duże łyżki masy białkowej (ta sama z której pieczone są spody) lub jeśli chcecie więcej proponuje skorzystać z tego przepisu.
Odłożoną masę białkową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na tym samym papierze, na którym piecze się spód (razem z nim, obok) malutkie beziki. Będą gotowe szybciej niż spód -wyjąć i odłożyć na czysty papier. Można piec na dwie tury, z każdym spodem jedną serię.

Kruche Malinowe Bezy

 
Składniki na czekoladowy spód:
  • 100 ml mleka 
  • 1 łyżka oleju
  •  2 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 140 g mąki pszennej 
  • 2 - 3 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Podgrzać mleko – ma być gorące, ale nie wrzące. Mąkę, kakao i sodę razem przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną i gęstą masę (można mikserem). Gdy ten efekt zostanie osiągnięty – dolać gorące mleko - zmiksować. Następnie należy dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę – tortownice z odpinanymi brzegami – około 26 cm - wysmarować olejem i lekko oprószyć mąką. Piec w 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, ale nie wyjmować z formy.

Krem Nutella:
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 2 czubate łyżeczki Nutelli 
  • 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka żelatyny do ciast i deserów
Żelatynę przesiać z kakao. W misie miksera umieścić śmietankę (koniecznie schłodzoną)  i nutellę – ubić na sztywny krem. Pod koniec dodać kakao i żelatynę i krótko zmiksować do połączenia się składników.

Krem truskawkowy:
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • sok z ½ cytryny 
  • 2,5 łyżki żelatyny spożywczej 
  • 350 ml śmietany 30%
W głębokiej patelni lub w garnuszku umieścić truskawki, sok i cukier. Podgrzewać  mieszając, do rozpuszczenia się cukru w powstałym soku. Zdjąć z ognia i zblendować na sos. Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, po czym odstawić na 2 minuty do napęcznienia. Po tym czasie lekko podgrzać – najlepiej przez 5-10 sekund w mikrofali sprawdzając czy żelatyna stała się „rzadka” UWAGA! Nie doprowadzić do wrzenia, ale jedynie do jej rozpuszczenia). Połączyć z sosem. (można wszystko od razu krótko zblendować – póki żelatyna jest rzadka i ewentualnie lekko podgrzać w garnuszku - alby upewnić się że składniki na pewno się połączyły.)  Odstawić. Gdy sos osiągnie temperaturę pokojową – przełożyć na chwilę do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć – ubić na sztywno śmietankę i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej wystudzony sos -  delikatnie mieszając. 
 
Krem śmietankowy:
  • 400 ml śmietanki 30% 
  •  łyżeczki żelatyny do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
W misie miskera umieścić śmietankę i cukry - ubić na sztywno. Pod koniec dodać żelatynę i krótko zmiksować.

Etapy wykonania:
  1.  Przygotować dwa bezowe spody - jeden z nich przed pieczeniem można ozdobić - tą samą masą białkową.
  2. Upiec czekoladowy spód - wystudzić (zostawić w formie).
  3.  Przygotować krem czekoladowy - przełożyć na czekoladowy spód (w tortownicy) i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Przygotować krem truskawkowy - przełożyć na krem czekoladowy (w tortownicy). Odstawić do całkowitego stężenia kremu w chłodne miejsce.
  5. Odpiąć boki tortownicy - (można spróbować przełożyć na paterę albo zostawić i wtedy podstawa tortownicy posłuży jako patera.
  6. Na kremie truskawkowym ułożyć pierwszy bezowy blat. Następnie wyłożyć cały krem śmietankowy i przykryć drugim blatem (jeśli nie był ozdobiony można zostawić 1/4 ubitej śmietanki i nią udekorować wierzch wedle upodobania).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz