Aksamitny, delikatny Sernik Śmietankowy z Dynią. Ciasto pieczone jest w kąpieli wodnej, dzięki której nie rośnie, a staje perfekcyjnie kremowe i unikatowe w smaku.
Pyszne kruche ciasto i masa serowa o smaku mleka skondensowanego i dyni pasują do siebie idealnie. W sezonie na cudowne, niesłychanie zdrowe dynie - upieczcie koniecznie!
Pyszne kruche ciasto i masa serowa o smaku mleka skondensowanego i dyni pasują do siebie idealnie. W sezonie na cudowne, niesłychanie zdrowe dynie - upieczcie koniecznie!

- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 50 g masła
Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Wymieszać z cukrami, a następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć lekko mąką i wylepić ciastem. Wyrównać. Schłodzić przez min. 1 godz. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika 180* - na 20-25 min. Upieczony, zezłocony spód wyjąć i przelać na niego masę serową.
Składniki na Masę Serową (Śmietankowo-dyniową):
- 1 kg twarogu na sernik o neutralnym smaku
- 200 g śmietanki 36%
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier waniliowy (1/2 opakowania)
- 1/2 szklanki puree

Masę śmietankową (białą) wylać na upieczony spód. Następnie wykładać na wierzchu, łyżka po łyżce masę dyniową - tworząc kleksy.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 150*. Na dole ułożyć blachę wypełnioną gorącą wodą,
nad nią umieścić np. kratkę na której należy umieścić sernik. Jest on
pieczony tzw. kąpieli wodnej / nad parą przez co nie urośnie, ale będzie
bardzo kremowy, smarowny - doskonały. Piec 60-70 min. Wyjąć,
przestudzić i odstawić na minimum 12 godzin w chłodne miejsce np. do
lodówki (uprzednio owinąć folią spożywczą). Masa serowa musi się ściąć.
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 1 łyżka puree z dyni
- 2 łyżki cukru
Tuż przed podaniem, gotowy sernik można podać z łyżką bitej śmietany polanej syropem dyniowym (tutaj przepis).
Czy masę serowy mogę wylać na gorący spod czy wystudzic ?
OdpowiedzUsuńMożna na gorący :)
UsuńŚwietny przepis :) takiego sernik szukałam. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje.
OdpowiedzUsuńDługo czekałam aż przyjdzie ten dzień i zrobię sernik dyniowy. Warto było czekać. Jest wyjątkowy w smaku, dynia idealnie pasuje. Całość wydobywa ż niej to co najlepsze. Polecam i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMój pierwszy sernik dyniowy ;) bardzo dobry, kremowy. Chyba muszę zrobić zapasy dyni
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńRobię jutro :)
OdpowiedzUsuńPolecam ! Pyszny, bardzo lubię dynię
OdpowiedzUsuńTrzeba lubić dynię, mi bardzo smakował :_)
OdpowiedzUsuń