Smak lata i jednocześnie wariancja na temat jagodzianek, czyli przepis na drożdżówki z porzeczkami, domowym budyniem i kruszonką. To pyszne, słodko-kwaśne połączenie sprawdzi się nie tylko w upalne dni ;) Możecie użyć jednego rodzaju porzeczek lub ich mieszanki. Moje krzaki w ogródku już się uginały, więc korzystając z ich bogactwa wykorzystałam czerwone, białe i czarne owoce. Rewelacyjnie pasują do aksamitnego, słodkiego budyniu przygotowanego na bazie żółtek i śmietanki. Z kolei ciasto drożdżowe z dodatkiem mleka w proszku staje się bardzo delikatne, puchate - zresztą znacie je z tego przepisu na drożdżówki z serem i jagodami (klik).
Bardzo polecam!
Składniki na 16 sztuk:
- 30 g drożdży świeżych
- 30 g mleka w proszku (pełnego, użyłam Łaciate)
- 630 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 250 ml mleka 2%
- 70 g masła
- 1 duża łyżka oleju
+ do posmarowania drożdżówek:
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mleka
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mleka
Z łyżki mąki, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, 1 dużej łyżki
cukru i drożdży zrobić rozczyn łącząc wszystkie składniki i
przykrywając naczynie talerzykiem / pokrywką. Odstawić na 15 min.
Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukrów, jajka,
mleko w proszku i pozostałą 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto mikserem z hakami do drożdżowego
około 3 minut, do wstępnego połączenia się składników. Następnie powoli,
łyżka po łyżce dodawać roztopione, lekko ciepłe masło i olej. Wyrabiać
ciasto kolejne 7 -10 min., aż zacznie być bielsze, elastyczne. Po tym
czasie chwilkę powyrabiać ręcznie - zawsze tak robię, czuć wtedy czy
ciasto jest już dobre, nie powinno zbyt mocno lepić się do rąk. Miskę
przykryć dużym talerzem lub owinąć folią i odstawić na 1 godz. 30 min.
do podwojenia objętości.
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto ręcznie. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wykrawać koła szklanką o średnicy około 6 - 7 cm. Układać w odstepach na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Odstawić na około 30 - 40 min. do podrośnięcia. Po tym czasie dnem szklanki o mniejszej średnicy wykonać w bułeczkach wgłębienia dociskając szklankę prawe do samej blaszki. Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem z ciepłym mlekiem. W utworzone wgłębienie wyłożyć domowy budyń waniliowy (wyciskałam go przy pomocy rękawa cukierniczego), obłożyć porzeczkami - można także brzegi bułeczek. Posypać kruszonką.
Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180* - bez termoobiegu. Drożdżówki powinny być zarumienione z wierzchu i dobrze wyrośnięte. Można po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Składniki na Najlepszą Kruszonkę:
- 70 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 50 g cukru
Zimne masło umieścić w misie blendera z mąką. Pulsacyjnie zblendować. Przesypać do miski. Dodać cukier, zagnieść tworząc kruszonkę. Równie dobrze możecie od razu wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na kruszonkę, ale ja wolę pierwszą wersję - mniej "rękami" ocieplam masło, po za tym składniki są lepiej połączone.
Składniki na Nadzienie - Domowy Budyń Waniliowy (a'la krem)
- 1,5 szklanka śmietanki 30%
- 1,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy, bez cukru
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 1 cukier waniliowy
Przygotować budyń. Do rondelka z nieprzywierającym dnem
wlać śmietankę i większość mleka. Dodać cukier waniliowy. Na
małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Odstawić na bok. W międzyczasie
ubić żółtka z pozostałymi cukrami. Na końcu dodać proszek budyniowy i
mąkę pszenną oraz resztę mleka. Zmiksować. Pod obroty miksera
powoli wlewać gorącą mieszankę śmietanki z mlekiem. Zmiksować do
połączenia. Masę natychmiast przelać ponownie do rondelka. Mieszać na
małej mocy palnika do zgęstnienia i zagotowania. Pogotować chwilkę i
zdjąć z ognia. Najlepiej spróbować masy i ewentualnie dosłodzić jeszcze
przed zagotowaniem. Późniejsze dodanie cukru może negatywnie wpłynąć na
gęstość masy.
Masę przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu. Wystudzić.
Podobne przepisy:
Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą
Ucierane Ciasto z Porzeczkami i Kruszonką
Serowe Ciasto z Porzeczkami i Kokosową Bezą
Croissanty - Tradycyjne Francuskie Rogale Maślane
Zawijane Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Migdałową Kruszonką
Mleczne Drożdżówki z Jagodami i Serem
Jagodzianki - Bułki z Jagodami (przepis II)
Drożdżówki z Budyniem i Agrestem
Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami
Kokosowe Drożdżówki z Malinami i Budyniem
Drożdżówki z Serem i Borówkami
Drożdżówki z Truskawkami i Czekoladą
Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką
Czeresianki - Drożdżówki z Czereśniami
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Pączki z Malinami i Kokosową Polewą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą
Drożdżowe Rogaliki z Serem i Truskawkami
Drożdżówki z Truskawkami i Waniliową Kruszonką
Drożdżówki z Nutellą, Ananasem i Bananem
Drożdżówki z Truskawkami i Rabarbarem pod Kruszonką i Cukrem Pudrem
Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką
Jagodzianki - Bułeczki z Jagodami (przepis I)
Drożdżówki z Białym Serem i Kruszonką
Lukrowane Drożdżówki z Serem, Jagodami i Waniliową Kruszonką
Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką
Drożdżówki z Truskawkami i Budyniem
Żulik - Słodki Chlebek Turecki z Rodzynkami
Kruszonka - Przepis Podstawowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)