Menu górne

Drożdżówki z Budyniem i Porzeczkami (Porzeczanki)

 

Smak lata i jednocześnie wariancja na temat jagodzianek, czyli przepis na drożdżówki z porzeczkami, domowym budyniem i kruszonką. To pyszne, słodko-kwaśne połączenie sprawdzi się nie tylko w upalne dni ;)  Możecie użyć jednego rodzaju porzeczek lub ich mieszanki. Moje krzaki w ogródku już się uginały, więc korzystając z ich bogactwa wykorzystałam czerwone, białe i czarne owoce. Rewelacyjnie pasują do aksamitnego, słodkiego budyniu przygotowanego na bazie żółtek i śmietanki. Z kolei ciasto drożdżowe  z dodatkiem mleka w proszku staje się bardzo delikatne, puchate - zresztą znacie je z tego przepisu na drożdżówki z serem i jagodami (klik)
Bardzo polecam!

 

 
 
 
Składniki na 16 sztuk:
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g mleka w proszku (pełnego, użyłam Łaciate)
  • 630 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
  • 250 ml mleka 2%
  • 70 g masła
  • 1 duża łyżka oleju
+ do posmarowania drożdżówek:
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mleka

Z łyżki mąki, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, 1 dużej łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn łącząc wszystkie składniki i przykrywając naczynie talerzykiem / pokrywką. Odstawić na 15 min. Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukrów, jajka, mleko w proszku i pozostałą 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać podrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto mikserem z hakami do drożdżowego około 3 minut, do wstępnego połączenia się składników. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać roztopione, lekko ciepłe masło i olej. Wyrabiać ciasto kolejne 7 -10 min., aż zacznie być bielsze, elastyczne. Po tym czasie chwilkę powyrabiać ręcznie - zawsze tak robię, czuć wtedy czy ciasto jest już dobre, nie powinno zbyt mocno lepić się do rąk. Miskę przykryć dużym talerzem lub owinąć folią i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości. 
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto ręcznie. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wykrawać koła szklanką o średnicy około 6 - 7 cm. Układać w odstepach na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Odstawić na około 30 - 40 min. do podrośnięcia. Po tym czasie dnem szklanki o mniejszej średnicy wykonać w bułeczkach wgłębienia dociskając szklankę prawe do samej blaszki. Brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem z ciepłym mlekiem. W utworzone wgłębienie wyłożyć domowy budyń waniliowy (wyciskałam go przy pomocy rękawa cukierniczego), obłożyć porzeczkami - można także brzegi bułeczek. Posypać kruszonką.

Piec około 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180* - bez termoobiegu. Drożdżówki powinny być zarumienione z wierzchu i dobrze wyrośnięte. Można po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.



Składniki na Najlepszą Kruszonkę:
  • 70 g zimnego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Zimne masło umieścić w misie blendera z mąką. Pulsacyjnie zblendować. Przesypać do miski. Dodać cukier, zagnieść tworząc kruszonkę. Równie dobrze możecie od razu wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na kruszonkę, ale ja wolę pierwszą wersję - mniej "rękami" ocieplam masło, po za tym składniki są lepiej połączone. 

Składniki na Nadzienie - Domowy Budyń Waniliowy (a'la krem)

  •  1,5 szklanka śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy, bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1 cukier waniliowy
Przygotować budyń. Do rondelka z nieprzywierającym dnem  wlać śmietankę i większość mleka. Dodać cukier waniliowy. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Odstawić na bok. W międzyczasie ubić żółtka z pozostałymi cukrami. Na końcu dodać proszek budyniowy i mąkę pszenną oraz resztę mleka. Zmiksować. Pod obroty miksera powoli wlewać gorącą mieszankę śmietanki z mlekiem. Zmiksować do połączenia. Masę natychmiast przelać ponownie do rondelka. Mieszać na małej mocy palnika do zgęstnienia i zagotowania. Pogotować chwilkę i zdjąć z ognia. Najlepiej spróbować masy i ewentualnie dosłodzić jeszcze przed zagotowaniem. Późniejsze dodanie cukru może negatywnie wpłynąć na gęstość masy.  Masę przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu. Wystudzić.

 

  Podobne przepisy:

 Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/teczowy-sernik-na-zimno-z-porzeczkami-i_18.html

Ucierane Ciasto z Porzeczkami i Kruszonką

 Porzeczkowa Kostka

https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/porzeczkowa-kostka.html

 Serowe Ciasto z Porzeczkami i Kokosową Bezą

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/serowe-ciasto-z-porzeczkami-i-kokosowa.html

  Croissanty - Tradycyjne Francuskie Rogale Maślane 

Zawijane Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Migdałową Kruszonką 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/zawijane-drozdzowki-z-serem-i.html

Mleczne Drożdżówki z Jagodami i Serem 

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/mleczne-drozdzowki-z-jagodami-i-serem.html

Jagodzianki - Bułki z Jagodami (przepis II)

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/jagodzianki-buki-z-jagodami-przepis-ii.html

Drożdżówki z Budyniem i Agrestem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/08/drozdzowki-z-budyniem-i-agrestem.html

 Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada.html

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/krucho-drozdzowe-rogaliki-z-domowym.html

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Jabłkami

Kokosowe Drożdżówki z Malinami i Budyniem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/kokosowe-drozdzowki-z-malinami-i_24.html


Drożdżówki z Serem i Borówkami

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-borowkami.html

Drożdżówki z Truskawkami i Czekoladą

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-truskawkami-i-czekolada.html


Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami-pod.html


Czeresianki - Drożdżówki z Czereśniami

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/czeresianki-drozdzowki-z-czeresniami.html


Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/drozdzowe-rogaliki-z-czekolada-i.html

Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-serem.html


Pączki z Malinami i Kokosową Polewą

 

Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/kruche-rogaliki-drozdzowe-z-nutella.html

Drożdżowe Rogaliki z Serem i Truskawkami

https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/drozdzowe-rogaliki-z-serem-i-truskawkami.html

Mini Croissanty - Małe Francuskie Maślane Rogaliki

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/croissants-domowe-maslane-rogaliki.html


 Drożdżówki z Truskawkami i Waniliową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-truskawkami-i-waniliowa.html

Drożdżówki z Nutellą, Ananasem i Bananem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-nutella-ananasem-i-bananem.html

Drożdżówki z Truskawkami i Rabarbarem pod Kruszonką i Cukrem Pudrem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-rabarbarem.html


Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką

https://natomamochote.blogspot.com/2019/04/kajmakowe-rogaliki-z-orzechami-i.html



Jagodzianki - Bułeczki z Jagodami (przepis I)

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/jagodzianki-paczkowe-bueczki-z-jagodami.html



 Drożdżówki z Białym Serem i Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-biaym-serem-i-kruszonka.html

Lukrowane Drożdżówki z Serem, Jagodami i Waniliową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/lukrowane-drozdzowki-z-serem-jagodami-i.html


Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką

http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/drozdzowki-z-jabkami-i-cynamonowa.html

Drożdżówki z Truskawkami i Budyniem

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-budyniem.html

 Żulik - Słodki Chlebek Turecki z Rodzynkami

http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/zulik.html


Kruszonka - Przepis Podstawowy

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/kruszonka-przepis-podstawowy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)