Połączenie słodko-kwaśnego różowego agrestu i waniliowego budyniu to chyba już smakowa klasyka :) Dlatego nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na takie drożdżówki. Bułeczki są delikatne, mleczne, pięknie pachną masłem.
Obowiązkowo z kruszonką! Agrest ją kocha :)
- 30 g drożdży świeżych
- 30 g mleka w proszku (pełnego, użyłam Łaciate)
- 630 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 duże jajka (użyłam dwużółtkowych)
- 250 ml mleka 2% (używam Łaciate)
- 70 g masła (używam Mlekovita)
- 1 duża łyżka oleju
- różowy, dojrzały agrest
Składniki na Domowy Budyń:
- 1,5 szklanka śmietanki 30%
- 1,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy, bez cukru
- 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 1 cukier waniliowy
Przygotować budyń. Do rondelka z nieprzywierającym dnem
wlać śmietankę i większość mleka. Dodać cukier waniliowy. Na
małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Odstawić na bok. W międzyczasie
ubić żółtka z pozostałymi cukrami. Na końcu dodać proszek budyniowy i
mąkę pszenną oraz resztę mleka. Zmiksować. Pod obroty miksera
powoli wlewać gorącą mieszankę śmietanki z mlekiem. Zmiksować do
połączenia. Masę natychmiast przelać ponownie do rondelka. Mieszać na
małej mocy palnika do zgęstnienia i zagotowania. Pogotować chwilkę i
zdjąć z ognia. Najlepiej spróbować masy i ewentualnie dosłodzić jeszcze
przed zagotowaniem. Późniejsze dodanie cukru może negatywnie wpłynąć na
gęstość masy.
Masę przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu budyniu. Wystudzić.
Agrest odszypułkować, umyć, osuszyć. Można przekroić na pół - ostrym nożem z piłką.
Przygotować ciasto drożdżowe. Do
miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i
łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę z mlekiem w proszku. Z jajek, soli i reszty cukru ubić
puszystą
masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z
odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli,
partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać
ciasto około 10-12 minut. Jeśli
wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne.
Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy
będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w
ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia
objętości.
Zagnieść
wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto podzielić na 14-16 równych części, z każdej uformować kulkę (można lekko oprószyć dłonie mąką). Kulki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Odstawić pod przykryciem na 45 min. do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie, dnem okrągłej szklanki zrobić w każdej bułeczce wklęśnięcie (po środku). To miejsce należy wypełnić budyniem - można wyłożyć go łyżką, ale znacznie łatwiej jest to zrobić przy użyciu rękawa cukierniczego. Boki drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem. Na brzegach drożdżówki wyłożyć więcej agrestu, mniej na samym budyniu. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* na 30 min, do wyrośnięcia i zarumienienia drożdżówek.
Składniki na Waniliową Kruszonkę:
Zimne masło i mąkę umieścić w misie
blendera i pulsacyjnie zblendować tworząc sypką masę. Przysypać do innej
miseczki, dodać cukry i krótko zagnieść tworząc kruszonkę. Tuż przed wstawieniem do piekarnika - drożdżówki z budyniem i agrestem posypać kruszonką. - 70 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
Podobne przepisy:
Bardzo dobre połączenie - agrest i budyń. Miałam akurat zielony agrest ale i tak pyszota
OdpowiedzUsuńPyszne, szkoda że agrest się już kończy:(
OdpowiedzUsuń