Dziś kolejny przepis na wspaniałe jagodzianki. Są niesamowicie delikatne, mięciutkie, a ciasto rozpływa się w ustach. To za sprawą dużej ilości żółtek. Te bułeczki z jagodami są bardziej puszyste niż tradycyjne jagodzianki, przypominają raczej pieczone pączki z jagodami.
Pięknie pachną masłem, wanilią .. nie da się ukryć, że w domu pieczę się coś pysznego ;)
Z ciastem pracuje się łatwo i przyjemnie, idealnie trzyma nadzienie jagodowe nie pozwalając mu przy tym uciec z środka. A jak widzicie po zdjęciach - jagódek nie pożałowałam :p
Bardzo polecam!
Składniki na 14 jagodzianek:
- 600 g mąki pszennej
- 35 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 6 żółtek z dużych jajek (białka można zamrozić)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- duża szczypta soli
- 100 g masła
- 2 łyżki oleju
- 600 g jagód (około 1 litra) + 2 łyżki cukru
- 3/4 opakowania budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
Nadzienie należy przygotować tuż przed wypełnieniem bułeczek. Jagody umieścić w miseczce, dodać cukier i budyń w proszku. Delikatnie wymieszać.
Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 min.
W międzyczasie pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać sól, żółtka, cukry, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiać ciasto mikserem z hakami do drożdżowego. Kiedy składniki wstępnie się połączą, partiami i powoli dodawać płynne, lekko ciepłe masło i olej. Wyrabiać około 10 minut, a następnie jeszcze chwilkę ręcznie. Miskę z ciastem przykryć talerzem lub owinąć folią spożywczą i odstawić na 1 godz. 30 min. do podwojenia objętości.
Następnie ponownie wyrobić ciasto. Podzielić na 14 części, z każdej uformować kulkę. Kulki lekko rozpłaszczyć w dłoniach i lekko rozwałkować. Można podsypywać minimalną ilością mąki - im mniej tym lepiej. Wyłożyć nadzienie i zlepić brzegi ku górze. Należy to zrobić dokładnie, aby jagody nie wypłynęły. Bułeczki układać na blaszce w odstępach. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. Posmarować płynnym masłem przy użyciu pędzelka cukierniczego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na funkcji góra-dół w temperaturze 175* do zezłocenia i wyrośnięcia - czyli około 25 min.
Jeszcze lekko ciepłe można posypać cukrem pudrem, lub polukrować po przestudzeniu.
*Rewelacyjne ze szklanką mleka :)
Podobne przepisy:
Mleczne Drożdżówki z Jagodami i Serem
Drożdżówki z Serem i Borówkami
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
Ciasto Ekler z Borówkami
Blueberry Pie
Tort Śmietankowo-Jagodowy
Ucierane Ciasto z Jagodami i Bitą Śmietaną
Jagodowe Niebo z Kremem Biała Czekolada i Bezą
Ciasto Leśny Mech z Jagodami
Zawijane Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Migdałową Kruszonką
Rogaliki Krucho-Drożdżowe z Marmoladą
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Domowym Budyniem
Kokosowe Drożdżówki z Malinami i Budyniem
Drożdżówki z Truskawkami i Czekoladą
Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką
Czeresianki - Drożdżówki z Czereśniami
Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą i Orzechową Kruszonką
Rogaliki Krucho-drożdżowe z Serem
Krucho-drożdżowe Rogaliki z Nutellą
Croissanty - Francuskie Maślane Rogaliki
Drożdżówki z Truskawkami i Waniliową Kruszonką
Drożdżówki z Nutellą, Ananasem i Bananem
Drożdżówki z Truskawkami i Rabarbarem pod Kruszonką i Cukrem Pudrem
Drożdżówki z Białym Serem i Kruszonką
Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką
Drożdżówki z Truskawkami i Budyniem
O. Mamo jeszcze nie zdążyłam spróbować tego przepisu z buleczkami i jak pączki jagodowe a tu kolejne nowości muszę jutro zacząć działać pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPani Karolino - prosiła Pani o kolejne drożdżowe przepisy to wzięłam się do pracy :) Bardzo mi miło, że z nich Pani skorzysta :) Mam nadzieję, że słodkości zasmakują.
UsuńPs.: polecam zacząć od mlecznych drożdżówek z jagodami i kruszonką :)
Pozdrawiam serdecznie !!!
Rewelacja ja nie wiem jak Pani to robi ale to jest niesamowicie dobre teraz właśnie leżę i myślę z którego przepisu na ciasto skorzystać do buleczek z makiem pozdrawiam
OdpowiedzUsuń