Próbowaliście kiedyś knedli z jagodami? Może nie są tak popularne jak knedle z truskawkami, czy knedle ze śliwkami (tutaj przepisy), ale gwarantuję Wam, że równie szybko skradną Wasze serca. Mięciutkie, delikatne, słodkie ciasto ziemniaczane i mnóstwo soczystych jagód w środku. Najlepiej smakują podane na gorąco ze słodką śmietaną, jogurtem lub bułką tartą z masłem. Bardzo polecam!
Składniki na 16 sztuk Knedli z Jagodami:
- 8-9 ziemniaków
- 1 duże jajko
- około 3 szklanek mąki (trudno powiedzieć ile dokładnie - zależy od ziemniaków, trzeba wyczuć - ja nigdy nie dodaje tyle samo, dosypuje stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 3/4 szklanki cukru
- jagody + po 1/2 łyżeczki cukru na knedla
- 2 łyżki budyniu w proszku o smaku waniliowym, bez cukru
Ziemniaki
ugotować w osolonej wodzie (jak na zwykły obiad). Odcedzić. Utłuc
tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Wystudzić, a następnie
schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
Do
ziemniaków dodać jajko i mąkę - najpierw 2 szklanki. Zagnieść ciasto na
knedle, jeśli bardzo klei się do rąk - dodać więcej mąki. Pod koniec
dodać 1/2 szklanki cukru. Zagnieść. Ciasto nie może być rzadkie i bardzo
klejące. Powinno być jednolite, takie z którego łatwo uformować gładkie
kulki. Kolejno urywać po kawałku ciasta, uformować w dłoniach kulkę, a
następnie ją spłaszczać (jak na zdjęciach). Świeże lub mrożone jagody
obsypać proszkiem budyniowym. Na środek
rozpłaszczonego ciasta wsypać 1/2 łyżeczki cukru i umieścić dużą łyżkę jagód. Delikatnie zlepiać brzegi - trochę podobnie jak pierogi, a następnie
ponownie uformować w dłoniach jednolitą kulkę (dłonie najlepiej oprószyć mąką).
W międzyczasie zagotować w dużym, szerokim garnku wodę z dodatkiem 1/3 szklanki cukru. Przygotowane wcześniej knedle układać na papierze do wypieków lub stolnicy posypanej mąką. Po uformowaniu wszystkich knedli (wyszło mi 16) wrzucać je do gotującej się wody. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Gotować knedle około 5 min., jeśli po tym czasie same nie wypłyną na powierzchnię może to oznaczać, że przykleiły się do dna garnka - trzeba je leciutko podważyć łyżką lub szpatułką (ostrożnie, aby nie naruszyć ciasta!). Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotować jeszcze około 2-3 min. Wyjąć i od razu przełożyć do garnka wypełnionego zimną wodą. Po 2-3 min. wyjąć, przełożyć na durszlak, a po lekkim osuszeniu - na duży talerz.
W międzyczasie zagotować w dużym, szerokim garnku wodę z dodatkiem 1/3 szklanki cukru. Przygotowane wcześniej knedle układać na papierze do wypieków lub stolnicy posypanej mąką. Po uformowaniu wszystkich knedli (wyszło mi 16) wrzucać je do gotującej się wody. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Gotować knedle około 5 min., jeśli po tym czasie same nie wypłyną na powierzchnię może to oznaczać, że przykleiły się do dna garnka - trzeba je leciutko podważyć łyżką lub szpatułką (ostrożnie, aby nie naruszyć ciasta!). Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotować jeszcze około 2-3 min. Wyjąć i od razu przełożyć do garnka wypełnionego zimną wodą. Po 2-3 min. wyjąć, przełożyć na durszlak, a po lekkim osuszeniu - na duży talerz.
Idealnie smakują polane bułką tartą z masłem lub jogurtem / śmietaną z cukrem.
Podobne przepisy:
Ale smakowicie wyglądają! Super :)
OdpowiedzUsuńJa takie jadłam. W tej wersji są pyszne, zgadzam się :)
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńmoje ulubione to z truskawkami, ale te tez są super. Ciasto z przepisu- rewelacja !!!!!!!!
OdpowiedzUsuń