Menu górne

Freddo Cappuccino (Najlepsza Kawa Mrożona Ciasteczkowa, Bananowa, Orzechowa)


Dzień bez kawy dniem straconym, a w upały najlepiej smakuję jej zimna odsłona. Dlatego dziś kuszę przepisem na mrożoną kawę, którą przygotujecie w mgnieniu oka. Piję ją od lat :) Najbardziej smakuje mi czysta czarna kawa bez cukru zwieńczona mleczną, gęstą pianką ze słodkimi dodatkami. Dopiero podczas ostatniego pobytu w Grecji dowiedziałam się, że niestety "Ameryki nie odkryłam" gdyż tam - taka sama kawa - to tuż obok cieszącej się popularnością od 1957r. Frappe - ulubiony napój Greków. Mowa oczywiście o boskim, czarnym Freddo z białym zakończeniem.
Czym się różnią?

Frappe - kawa rozpuszczalna, cukier, dużo mleka, kostki lodu, czasami lody waniliowe, mleczna pianka

Freddo - podwójne espresso, brak mleka, mnóstwo lodu, mleczna pianka, czasami bita śmietana

Zatem, jeśli nie lubicie ciężkich, słodkich kaw, z dużą ilością mleka, a jedynie delikatny mleczny akcent w postaci pianki - może pokochacie Freddo jak ja? :) Klasyczne, tradycyjne greckie Freddo przyrządza się z kawy ziarnistej, ale nikt nie zabroni Wam użyć rozpuszczalnej. Analogicznie w przypadku Frappe. Oczywiście nie byłabym sobą, a blog nie nosiłby takiej nazwy jakbym nie pokombinowała z tym, na co mam ochotę jeszcze na tej piance ... za każdym razem inny dodatek. Poniżej znajdziecie kilka prostych pomysłów, które urozmaicą Wasze Freddo. Bardzo polecam!
 

Orzechowe Freddo Cappuccino (szklanka 450 ml)

Składniki: 

Przygotować espresso, wystudzić. Dodać lód. Mleko ubić na gęstą piankę przy użyciu spieniacza. Kubeczek ze spienionym mlekiem odstawić do lodówki na 3-4 minuty. Część mleka spłynie na dno spieniacza, pozostawiając nad sobą bardzo gęstą piankę. Piankę przełożyć na kawę, musnąć bitą śmietaną, polać sosem toffi, posypać gronolą lub posypką orzechową. Podajemy natychmiast, obowiązkowo ze słomką :)

 

Bananowe Freddo Cappuccino z Masłem Orzechowym (szklanka 450 ml)

Składniki: 
  • podwójne espresso (każde na 150 ml wody, czyli łącznie 300 ml czystej kawy - tak ustawiam ekspres)
  •  kostki lodu
  • 50 ml bardzo zimnego mleka 2%  (ciepłe mleko nie spieni się na gęstą i sztywną piankę)
  •  bita śmietana w sprayu lub kremówka (ale kto chciałby się bawić w ubijanie dla 2 łyżeczek..)
  • domowy sos toffi na mleku (tutaj przepis)
  • mrożone banany w maśle orzechowym  (poniżej podpowiem jak zrobić)
 Zacznijmy od tych bananów w maśle orzechowym. Masła orzechowego możecie użyć kupnego lub zrobić szybko domowe. Zachęcam do wybrania drugiej opcji - możemy przygotować rzadsze masło tzn. dłużej blendować orzeszki, a wtedy lepiej się z nim pracuje. Każdego banana dzielimy na 4 kawałki, bez rozkrawania!
Każdy kawałek smarujemy masłem orzechowym z każdej strony i wkładamy w woreczku do zamrażarki na całą noc. Można ich przygotować więcej i przechowywać w zamrażarce około 2-3 tygodni. Tutaj przepis na Masło Orzechowe (klik).

Przygotować espresso, wystudzić. Dodać lód. Mleko ubić na gęstą piankę przy użyciu spieniacza. Kubeczek ze spienionym mlekiem odstawić do lodówki na 3-4 minuty. Część mleka spłynie na dno spieniacza, pozostawiając nad sobą bardzo gęstą piankę. Piankę przełożyć na kawę, musnąć bitą śmietaną, polać sosem toffi, a na wierzch zetrzeć odrobinę banana w maśle orzechowym. 
Podajemy natychmiast, obowiązkowo ze słomką :) 



Ciasteczkowe Freddo Cappuccino (szklanka 450 ml)

Składniki: 
  • podwójne espresso (każde na 150 ml wody, czyli łącznie 300 ml czystej, niesłodzonej, czarnej kawy - tak ustawiam ekspres)
  •  kostki lodu
  • 50 ml bardzo zimnego mleka 2%  (ciepłe mleko nie spieni się na gęstą i sztywną piankę)
  •  bita śmietana w sprayu lub kremówka (ale kto chciałby się bawić w ubijanie dla 2 łyżeczek..)
  • domowy sos toffi na mleku (tutaj przepis)
  • posypka ciasteczkowa (tutaj przepisy)
Przygotować espresso, wystudzić. Dodać lód. Mleko ubić na gęstą piankę przy użyciu spieniacza. Kubeczek ze spienionym mlekiem odstawić do lodówki na 3-4 minuty. Część mleka spłynie na dno spieniacza, pozostawiając nad sobą bardzo gęstą piankę. Piankę przełożyć na kawę, musnąć bitą śmietaną, polać sosem toffi. Posypać posypką ciasteczkową. 
Podajemy natychmiast, obowiązkowo ze słomką :)

 

*jeśli wolicie, możecie użyć kawy rozpuszczalnej :) Ja piję zamiennie :)

Podobne przepisy:

Sos Toffi / Karmelowy (na mleku)


https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/sos-toffi-karmelowy-na-mleku_25.html


Posypka Migdałowo - Ciasteczkowa

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/posypka-migdaowa.html

 Polewa / Sos Waniliowy (Śmietankowy)

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/polewa-sos-waniliowy-smietankowy.html

Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/sos-toffi-karmelowy.html

Ciasteczkowa Posypka Peanut Butter

https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/ciasteczkowa-posypka-peanut-butter.html

Toffee Cinder


http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/toffee-cinder.html

  Orzechowa Posypka do Kawy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/03/orzechowa-posypka.html

Tahini - Pasta Sezamowa

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/tahini-pasta-sezamowa.html

 Domowa Bananowa Gronola
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/domowa-bananowa-gronola.html

Bezowa Posypka do Kawy / Dekoracji

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/bezowa-posypka-do-kawy-dekoracji.html

Masło Orzechowe Crunchy - Najlepsze, Domowe
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/maso-orzechowe-crunchy-najlepsze-domowe.html

Kawa Oreo (Oreo Americano)


https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/kawa-oreo-oreo-americano.html
Kawa Migdałowa 

https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/kawa-migdaowa.html


Pistacjowe Cappuccino z Białą Czekoladą i Mleczkiem Skondensowanym

http://natomamochote.blogspot.com/2017/11/pistacjowe-cappuccino-z-biaa-czekolada.html

Caramel Caffe Macchiato

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/caramel-caffe-macchiato.html

Raffaello Caffe Macchiato

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/raffaello-caffe-macchiato.html

Caramel Cappuccino - Kawa z Sosem Toffi 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/caramel-cappuccino-kawa-z-sosem-toffi.html

Meringue Pumpkin Cappuccino - Kawa z Bezami i Syropem Dyniowym


Pumpkin Latte - Kawa z Syropem Dyniowym


http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/pumpkin-latte-kawa-z-syropem-dyniowym.html


Waniliowa Kawa z Malinowymi Bezami


Kawa Orzechowa z Prażonymi Orzeszkami i Czekoladą
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/kawa-orzechowa-z-prazonymi-orzeszkami-i.html









12 komentarzy:

  1. Super pomysł, ja na pewno go wypróbuję. Kupiłam ostatnio https://lovecoffee.pl/giannini/kawiarki kawiarkę to ta kawa będzie jeszcze lepsza. Przynajmniej mam taką nadzieję. Ey macie kawiarki czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Czekam na kolejny po wypróbowaniu kawy. Ja niestety kawiarki nie posiadam :( Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Matko rozkoszy kulinarnych! Przepis na kawę ciasteczkową mnie tu przyprowadził, ale waniliowa kawa z malinowymi bezami to brzmi jak spełnienie wszelkich marzeń! Genialny pomysł, dziękuję, na pewno wypróbuję obie (a potem nie zejdę z rowerka przez dwa dni, ale na bank warto :D). <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powyższe kawy nie mają wielu kalorii, piję taką kawę bardzo często i ma około 70-90 kcal, mogą się trochę różnić w zależności od posypki - ale jej też nie jest dużo ;)
      Np.: 35 ml mleka, 7 g śmietanki w sprayu, 4 g sosu toffi, odrobina posypki ;) Jak Pan/Pani nie wierzy - proszę przeliczyć :D
      Dziękuje za miły komentarz, pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Wow takiej wersji nie znaliśmy. Ciasteczkowa kawa łączy dwie przyjemności - kawę i deser. Najważniejsze jednak, aby aromat naszej kawy był dominujący i dawał nam energię na cały dzień.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, na dniach będziemy go testować :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze? Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak freddo cappuccino. Dzięki Tobie już wiem i co najważniejsze mogę sobie przygotować taką pyszność w domowym zaciszu. Najbardziej chyba kusi mnie ta bananowa wersja. Jutro będę kombinować ;) Może mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam ekspresu :( a tu takie smakowitości....

    OdpowiedzUsuń
  7. Te zdjęcia są normalnie przepięknie, a kawa pewnie smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)