Lubicie ciasteczka? Lubicie masło orzechowe? To przepis dla Was. Dziś posypka Ciasteczkowa Peanut Butter czyli o smaku masła orzechowego. Używam jej do wszystkiego, a najczęściej do kawy w ramach urozmaicenia codzienności. Najpierw na spienione mleko polewam odrobiną domowego sosu toffi, a później posypuje niewielką ilością posypki. Świetnie nadaje się do lodów, gofrów, dekoracji ciast, deserów. Pyszna jako ciastko i w wersji pokruszonej :) Banalnie łatwa w przygotowaniu i nie potrzebujecie wielu składników. Bardzo polecam!
- 230 g orzeszków ziemnych solonych
- 100 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru lub więcej
- szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody
Orzeszki podgrzać w mikrofali, aż staną się gorące. Na suchej patelni równomiernie rozsypać 1 łyżkę cukru. Podgrzewać, a kiedy zacznie się rozpuszczać dodać orzeszki ziemne. Wstrząsnąć patelnią, zamieszać i po chwili zdjąć z ognia. Większość - 3/4 - orzeszków przesypać do misy blendera.
Dodać sól i zmielić na masło orzechowe. Początkowo otrzymamy orzeszki o konsystencji mokrego piasku - należy odstawić je na chwilę, dać odpocząć urządzeniu. Po kilku minutach ponownie blendować - orzechy powinny puścić już tłuszcz i szybciej zmienią się z masło. Wystudzić i ponownie zblendować. Następnie dodać zwykłe masło i resztę cukru - krótko zblendować.
Dodać mąkę i resztę orzeszków - krótko znów blenujemy, tak aby małe kawałeczki orzeszków były wyczuwalne. Otrzymamy kruszonkową strukturę. Masę przekładamy do miseczki i dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Można pominąć ten dodatek - ciastka będzie trudniej uformować, ale będą bardziej kruche. Z wodą krucho-chrupiące. W obu wersjach pyszne.
Ciasto lekko łączymy, ale nie wyrabiamy nie zagniatamy. Tym razem niedbale formujemy ciasteczka :) Nie muszą być ładne, zostaną i tak pokruszone. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem. Po chwili temperaturę zmniejszamy do 180*. Pieczemy ciasteczka około 20-15 minut. W tym czasie efektownie popękają.
Następnie ostrożnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika i przy użyciu noża lub widelca delikatnie je kruszymy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut, co jakiś czas podglądając czy posypka nie za bardzo się przypieka. Warto też co jakiś czas zamieszać. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniczku.
Podobne przepisy:
Zrobiłam ale mało mi zostało do kawy bo większość dzieci od razu zjadły, znaczy że ciasteczka są pyszne. Jutro dorobię więcej :)
OdpowiedzUsuń