Menu górne

Orzeszki w Karmelu


 Karmelowe orzeszki to pyszna, chrupiąca, słodka przekąska. Świetnie sprawdzają się także jako dodatki do ciast, deserów, jako dekoracje czy nawet spody pod serniki! 
Bardzo smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki karmelu
  • 3 łyżki wody
Płaskie naczynie wyłożyć papierem do pieczenia. 
Orzeszki uprażyć na suchej patelni do lekkiego zezłocenia. Pracować szybko. Dodać karmel, wodę i cukier. Energicznie mieszać aż do momentu wyparowania wody. Karmel powinien oblepiać orzeszki. Natychmiast zdjąć z ognia (przypalony karmel będzie gorzki) i rozłożyć na papierze do pieczenia. Poczekać aż orzeszki przestygną. Rozdrobnić je rekami. Przechowywać w słoiczku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz