Arystokrata wśród serników, czyli Sernik Królewski. Cechuje go intensywna, wilgotna, klasyczna, więc i cięższa masa serowa skryta pomiędzy mocno kakaowym kruchym ciastem czekoladowym. Ciasto smakuje jak najlepsze na świecie brownie ... może wykorzystam je kiedyś jako pomysł na ciasteczka.. :) Masa serowa - niesamowita. Całość komponuje się znakomicie. Nic, więc dziwnego, że Sernik Królewski uznaje się za jedno z naszych najlepszych ciast twarogowych.
Możecie go wzbogacić o bakalie.
Dla mnie byłby wtedy jeszcze lepszy (niestety mój brat ma na nie zdecydowanie "za długie zęby" ;)
Składniki na Kruche Ciasto Czekoladowe:
- 400 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 4 żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać później np. do bez, ciasteczek kocie języczki itp.)
- 2 duże łyżki śmietany 18%
- 200 g masła
- 30 g smalcu
- szczypta soli
- 5 łyżek kakao prawdziwego
- 50 g czekolady mlecznej
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zagnieść z posiekanym masłem i smalcem na sypki proszek. Dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać żółtka i śmietanę - zagnieść ciasto. Prostokątną blaszkę o wymiarach xxx lekko posmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Połową ciasta wylepić dno formy. Ja rwę małe kawałeczki ciasta, rozpłaszczam w dłoniach i wykładam na blaszkę blisko siebie. Później całość łączę lekko ugniatając puszkami palców. Wygładzam przy pomocy foli spożywczej wyłożonej na ciasto (przez nią je wygładzam). Ciasto w formie schłodzić przez 3 godziny. Resztę ciasta uformować w kulkę i wstawić do zamrażarki na 3 godziny.
Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem. Przelać masę serową. Czekoladę zetrzeć / zmielić lub drobno posiekać. Posypać na wierzch masy serowej. Następnie zetrzeć zmrożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim ciasto, aż wystygnie. Wyjąć. Chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Składniki na Masę Serową:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
- 1 kg twarogu półtłustego na sernik (najlepiej mazisty, dobrej jakości!)
- 200 g serka śmietankowego (kanapkowego)
- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 20 g budyniu waniliowego, bez cukru
- 150 g masła
- 1 łyżka oleju
- bakalie - uprzednio namoczone w wodzie lub rumie (jeśli chcecie, ale można je pominąć)
Miękkie masło i olej utrzeć z jedną szklanką cukru i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodawać żółtka - jedno po drugim, za każdym razem dobrze zmiksować. Następnie dodawać mielony twaróg i serek śmietankowy - znów łyżka po łyżce, cały czas ucierając masę. Dodać przesiany budyń. Zmiksować. Biała ubić na sztywno w oddzielnej misce. Dodać resztę cukru - łyżka po łyżce. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Wmieszać do masy serowej.
Podobne przepisy:
Sernik w Czekoladowym Cieście z Wiśniami i Truskawkami
Aksamitny Sernik z Frużeliną Owocową
Sernik z Brzoskwiniami
Kruche Ciasto z Serem i Truskawkami pod Waniliową Kruszonką
Tęczowy Sernik na Zimno z Porzeczkami i Bezą
Sernik Waniliowo-Jagodowy
Sernik Śmietankowy z Truskawkami na Ucieranym Cieście
Kokosowo-Budyniowy Sernik na Zimno z Brzoskwiniowym Musem
Waniliowy Sernik Gotowany na Mandarynkowym Cieście Ucieranym
Sernik White Snickers
Mój ukochany sernik. Na pewno upiekę jeszcze nie raz. Ciasto rewelacyjne
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, mega dobre. Masa serowa zjawiskowa !!
OdpowiedzUsuńPrawdziwy, dobry sernik. Super jak dla mnie. Wszystkim smakował ;-)
OdpowiedzUsuńJadłm u znajomych ten serniczek, jest mega smaczny, mam pytanie, chciałabym upiec ten sernik, tylko mąż ma uczulenie na czekoladę i kakao, czym mogłabym zastąpić te składniki, wiem że smak będzie już inny, ale mimo to chciałabym upiec.
OdpowiedzUsuńProponuję ciasto z tego przepisu :)
Usuńhttps://natomamochote.blogspot.com/2021/10/tradycyjny-sernik-krakowski.html