Czyli Sernik Śmietankowo-Czekoladowy na spodzie brownie - pieczony w kąpieli wodnej. Z dodatkiem śmietanki i mleczka skondensowanego masa serowa staje się niesłychanie aksamitna, bardzo, bardzo kremowa i delikatna. Bardzo łatwy w przygotowaniu sernik, który prawie nie rośnie, a za to wychodzi zawsze perfekcyjnie równy.
Sernik należy upiec w kąpieli wodnej i dobrze schłodzić,
więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej
Sernik należy upiec w kąpieli wodnej i dobrze schłodzić,
więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej
- 60 g masła
- 60 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka kakao (prawdziwego)
- 1 łyżka cukru
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej
Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do połączenia się składników. Lekko przestudzić.
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo, letnią masę czekoladową - cały czas ubijając. Mikser można odłożyć. Dodać przesianą mąkę z kakao i wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką - tylko do połączenia się składników. Przelać masę do Tortownicy (21-23 cm). Wyrównać i piec w temperaturze 170* przez około 20 min.
W tym czasie przygotować masę serową.
Składniki na Masę Serową - Czekoladowo-Śmietanową:
- 4 duże jajka
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 kg twarogu na sernik (dobrej jakości, może być o niskiej zawartości tłuszczu)
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 puszki mleczka skondensowanego słodzonego
- 70 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady gorzkiej
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Do miski przełożyć twaróg, dosypać cukier i zmiksować. Kiedy kryształki cukru się rozpuszczą dodać mleczko skondensowane, śmietankę, przesiane budynie i jajka. Wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników (nie można napowietrzyć masy).
Czekoladę połamać do szklanki lub garnuszka i krótko podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej - tylko do rozpuszczenia się kostek. Do ciepłej czekolady (o konsystencji sosu) dodać 1 dużą łyżkę wazową masy serowej śmietankowej - wymieszać do połączenia się składników.
Na jeszcze ciepłe, upieczone ciasto przelać ostrożnie masę serowo-śmietankową (będzie bardzo płynna, ale taka ma być :), następnie wykładać przy brzegach, w odstępach po łyżeczce / łyżce masę czekoladową lub tworzyć kleksy w różnych miejscach. Można (opcjonalnie) delikatnie raz / dwa zamieszać masę szpatułką (lub czymś wąskim i cienkim) np. tworząc koła.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 150-160* - pod spodem umieścić brytfankę z wodą. Ja wkładam do piekarnika kratkę, na niej kładę sernik, a pod spodem blaszkę wypełnioną wodą.
Pieczemy sernik około 70 min. Wierzch powinien być elastyczny, ale ścięty. Po wyjęciu ciasto może wydawać się nieupieczone, płynne w środku - nic bardziej mylnego :) Sernik pięknie zsiądzie się już po kilku godzinach pozostawienia go w temperaturze pokojowej. Następnie należy go schłodzić przez min. 7 godz. w lodówce (szczelnie owinięty, aby nie przeszedł zapachami).
U mnie w domu mąż kroi od razu ćwiartkę na talerz. Przepyszny, idealnie kremowa konsystencja.
OdpowiedzUsuń