Menu górne

Zawijane Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Migdałową Kruszonką





Kolejny przepis na pyszne, mleczne drożdżówki. Tym razem ciasto zaplotłam z białym serem, a na wierzchu ułożyłam słodkie, polskie truskawki. Ciasto drożdżowe jest jak zwykle delikatne, puszyste, wilgotne, pięknie pachnące masłem, mlekiem i waniliowym twarożkiem. 
Aromatu dodają niezastąpione truskawki i migdałowa kruszonka.
 Bardzo polecam!




Składniki na 2 blaszki:
  • 4 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 duża łyżka mleka w proszku
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 jajka 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 70 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • truskawki, najlepiej świeże (mrożone bez rozmrażania)
Składniki na masę serową:
  • 600g białego sera półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka masła
Twaróg zblendować / zmielić, dodać cukry. Zmiksować. Pod obryty miksera wlać roztopione masło. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, po czym ponownie krótko zmiksować. Najlepiej spróbować nadzienia i ewentualnie dosłodzić. Powinno być słodkie :)
Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę z mlekiem w proszku. Z jajek, soli i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, śmietankę i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. 
Odszypułkować i pokroić w ćwiartki truskawki. 
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto podzielić na dwie części - aby ułatwić sobie pracę. Pierwszą część należy rozwałkować na duży i raczej cienki placek. Podzielić go nożem na mniejsze, długie paski. Po środku każdgo z nich wyłożyć biały ser (ilość - wedle uznania), zlepić brzegi. Utworzony długi rulon zwinąć, okręcić w dłoniach, spleść tworząc fantazyjną bułeczkę. Tak uformowane drożdżówki układać na blaszce w odstępach. Pomiędzy zwinięte ciasto powpychać truskawki. 
 Bułeczki przykryć folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do podrośnięcia. 
Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem lub rozbełtanym jajkiem / masłem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki. 
Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.

Składniki na Migdałową Kruszonkę:
  • 65 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki lekko przemielonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki zagnieść tworząc kruszonkę. 

Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-marmolada.html
https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/krucho-drozdzowe-rogaliki-z-domowym.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/kokosowe-drozdzowki-z-malinami-i_24.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-borowkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-truskawkami-i-czekolada.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami-pod.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/czeresianki-drozdzowki-z-czeresniami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/drozdzowe-rogaliki-z-czekolada-i.html
https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/rogaliki-krucho-drozdzowe-z-serem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2017/01/najlepsze-domowe-paczki.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/paczki-z-bita-smietana.html
https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/kruche-rogaliki-drozdzowe-z-nutella.html
https://natomamochote.blogspot.com/2020/02/paczki-tiramisu.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/paczki-z-malinami-i-rumowym-lukrem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/paczki-z-marmolada-rozana-i-lukrem.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/paczki-z-kremem-i-polewa-ajerkoniakowa.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/paczki-z-toffi-paczki-z-kajmakiem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/drozdzowe-rogaliki-z-serem-i-truskawkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/croissants-domowe-maslane-rogaliki.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-truskawkami-i-waniliowa.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-nutella-ananasem-i-bananem.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-rabarbarem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/04/kajmakowe-rogaliki-z-orzechami-i.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/mae-paczuszki-z-marmolada.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/paczki-z-czekolada.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/jagodzianki-paczkowe-bueczki-z-jagodami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-biaym-serem-i-kruszonka.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/lukrowane-drozdzowki-z-serem-jagodami-i.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/drozdzowki-z-jabkami-i-cynamonowa.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-budyniem.html


8 komentarzy:

  1. cudne!!! uwielbiam drożdźówki

    OdpowiedzUsuń
  2. biorę się za nie 😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Boze jakie to było dobreee ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Te drożdżówki są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem co upiękne dla mojej narzeczonej :) uwielbiamy truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie słodkości mogły by zagościć na słodkim stoliku na moim weselu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny blog aż zachęca żeby skorzystać z porad.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)