Kolejny przepis na pyszne, mleczne drożdżówki. Tym razem ciasto zaplotłam z białym serem, a na wierzchu ułożyłam słodkie, polskie truskawki. Ciasto drożdżowe jest jak zwykle delikatne, puszyste, wilgotne, pięknie pachnące masłem, mlekiem i waniliowym twarożkiem.
Aromatu dodają niezastąpione truskawki i migdałowa kruszonka.
Bardzo polecam!
Składniki na 2 blaszki:
- 4 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka mleka w proszku
- 30 g drożdży świeżych
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 70 g masła
- 3 łyżki oleju
- truskawki, najlepiej świeże (mrożone bez rozmrażania)
Składniki na masę serową:
-
600g białego sera półtłustego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka masła
Twaróg zblendować / zmielić, dodać cukry. Zmiksować. Pod obryty miksera wlać roztopione masło. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, po czym ponownie krótko zmiksować. Najlepiej spróbować nadzienia i ewentualnie dosłodzić. Powinno być słodkie :)

Do
miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i
łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę z mlekiem w proszku. Z jajek, soli i reszty cukru ubić
puszystą
masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną,
śmietankę i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z
odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli,
partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać
ciasto około 10-12 minut. Jeśli
wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne.
Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy
będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w
ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia
objętości.
Odszypułkować i pokroić w ćwiartki truskawki.

Zagnieść
wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto podzielić na dwie części - aby ułatwić sobie pracę. Pierwszą część należy rozwałkować na duży i raczej cienki placek. Podzielić go nożem na mniejsze, długie paski. Po środku każdgo z nich wyłożyć biały ser (ilość - wedle uznania), zlepić brzegi. Utworzony długi rulon zwinąć, okręcić w dłoniach, spleść tworząc fantazyjną bułeczkę. Tak uformowane drożdżówki układać na blaszce w odstępach. Pomiędzy zwinięte ciasto powpychać truskawki.
Bułeczki przykryć folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawić na 40 min. do podrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem lub rozbełtanym jajkiem / masłem i posypać kruszonką. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40 minut, do zezłocenia się
bułeczek i przypieczenia kruszonki.
Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.
Składniki na Migdałową Kruszonkę:
- 65 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki lekko przemielonych płatków migdałowych
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki zagnieść tworząc kruszonkę.
Podobne przepisy:
cudne!!! uwielbiam drożdźówki
OdpowiedzUsuńbiorę się za nie 😁
OdpowiedzUsuńBoze jakie to było dobreee ❤
OdpowiedzUsuńTe drożdżówki są najlepsze.
OdpowiedzUsuńJuż wiem co upiękne dla mojej narzeczonej :) uwielbiamy truskawki :)
OdpowiedzUsuńTakie słodkości mogły by zagościć na słodkim stoliku na moim weselu.
OdpowiedzUsuńco za pyszności
OdpowiedzUsuńFajny blog aż zachęca żeby skorzystać z porad.
OdpowiedzUsuń