Tradycyjne, domowe, najsmaczniejsze Puszyste Pączki z Różaną Marmoladą.
Na blogu są hitem od kilku lat.
Ciasto drożdżowe jest delikatne i mięciutkie, znikające w ustach.
Pączki podczas smażenia nie chłoną tłuszczu,
pięknie pachną prawdziwym czarnym rumem, który idealnie pasuje do różanej marmolady.
Błagam, nie zabijajcie ciasta dodatkiem różnych sztucznych aromatów, nie są potrzebne, zapewniam.
Ciasto samo w sobie jest przepyszne. Co więcej, domowe pączki na długo zachowują świeżość - chociaż i tak wszyscy wiemy, że najlepiej smakują jeszcze takie cieplutkie, dopiero co nadziane.... Baaaardzo polecam!
Składniki na około 25-30 pączków z marmoladą różaną:
- 6 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 kieliszki rumu
- szczypta soli
- 5-6 paczek smalcu - do smażenia
- gęsta różana marmolada (dobrej jakości!)
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 3 łyżki przesianej
mąki. Dolać 1 szklankę ciepłego mleka (nie gorącego!). Wymieszać,
przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. Resztę mąki przesiać dwa
razy. Jajka i żółtka ubić z cukrem i solą na bardzo puszystą, gęstą
masę (ubijałam około 5-7 min.). Do przesianej mąki dodać ubite jajka i
podrośnięte drożdże. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami
do ciasta drożdżowego. Powoli dodać pozostałe ciepłe mleko. Kiedy
składniki się wstępnie połączą dodawać powoli, partiami rozpuszczone
ciepłe masło. Na końcu dodać partiami rum. Zagniatać ciasto około 10
min. Powinno być bardzo napowietrzone, mięciutkie, gęste, sprężyste,
lśniące i nie lepić się do rąk. Kulę ciasta umieścić w dużej misce,
można bardzo lekko posmarować kulę odrobiną płynnego, ciepłego masła.
Przykryć naczynie talerzem lub lnianą, czystą ściereczką i odstawić na
1,5 godz. do podwojenia lub potrojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, lekko podsypując przesianą mąką rozwałkować ciasto na
stolnicy na grubość około 3 cm. Wykrawać szklanką pączki, przykryć
lnianą ściereczką i pozostawić na 15 min. Bardzo powoli można już
rozgrzewać smalec :)
Smażenie:
Na głębokiej patelni rozgrzać smalec do
temperatury 175* - można sprawdzić wrzucając skrawek ciasta, powinien
wypłynąć na powierzchnie i od razu zacząć się smażyć. Przełożyć paczki.
Smażyć na średniej mocy palnika, z każdej strony po około 1 min. Trzeba
wyczuć czas i temperaturę. Najlepiej po usmażeniu sprawdzić jednego
pączka czy jest wypieczony w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku.
JESZCZE CIEPŁE PĄCZKI POSMAROWAĆ POMADĄ CUKIERNICZĄ
- tylko wtedy pomada idealnie przylgnie do ciasta
Składniki na Pomadę Cukierniczą - najlepszy lukier do pączków:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu
- 160 ml wody
Wszystkie składniki umieścić na głębokiej, ceramicznej patelni.
Wymieszać i zagotować. Na średniej mocy palnika gotować około 2-3 min.,
do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Odstawić na 10 min. Przelać masę
do misy miksera i ucierać / ubijać do uzyskania białawego lukru.
Jeśli jest zbyt gęsty - wystarczy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli
zbyt rzadki - dalej ubijać. Mój idealny lukier jest ciepły, białawy, o
gęstawej, ale nadal płynnej konsystencji. Takim natychmiast smaruję ułożone na
papierze do pieczenia ciepłe pączki. Pozostawiam na 20 min. do stężenia lukru (zrobi się też śnieżnobiały), a
następnie nadziewam za pomocą rękawa cukierniczego gęstą marmoladą różaną.
Pączki z różą to zdecydowanie moje ulubione !
OdpowiedzUsuńSą pyszne, zgadzam się :)
UsuńUwielbiam je
OdpowiedzUsuń