Dziś przepis na moją ulubioną kaszę i moje ulubione mięso.
Kasza pęczak w towarzystwie pieczarek, cebuli i chrupiącego fileta z kurczaka.
Trochę znudziły mi się ziemniaki przygotowywane na różne sposoby, a na obiad zaplanowałam najsmaczniejsze mięso na świecie czyli kurczaka. Od razu pomyślałam o pęczaku.
Moim zdaniem najlepiej pasuje do tak delikatnego mięsa.
Wyszło smaczniej niż myślałam.
W skład mojego "kaszotto" wchodzą także warzywa i czosnek (którego nigdy za wiele ;)
Pęczak to zdecydowanie moja ulubiona kasza, głównie ze względu na swój delikatny smak.
To właśnie pęczak jest produktem wyjściowym do powstawania pozostałych rodzajów kasz z jęczmienia - to całe ziarno pozbawione łusek, przez co stanowi bogactwo błonnika i witamin.
To właśnie pęczak jest produktem wyjściowym do powstawania pozostałych rodzajów kasz z jęczmienia - to całe ziarno pozbawione łusek, przez co stanowi bogactwo błonnika i witamin.
Kasza pęczak z tego przepisu świetnie pasuje, także do sadzonego jajka, a także jako danie samo w sobie. Tak czy tak posiłek jest lekki, zdrowy i prawie pozbawiony tłuszczu.
Bardzoooo, bardzooooo, bardzooo polecam!

Składniki na Kaszotto z Pieczarkami:
- 500 g kaszy pęczak
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- 2 marchewki
- 5 ząbków czosnku
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sól
- 1,5-2 litry domowego bulionu lub woda + 2 kostki rosołowe
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka masła

- 5 piersi z kurczaka (lub więcej
mięskożercy :) - 1/2 przyprawy do kurczaka złocistego
- 1/2 przyprawy do strogonowa (zabrakło mi do kurczaka, ale wyszło pysznie!)
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
Filety pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w przyprawach i odstawić na min. 30 min. Na patelni rozgrzać olej. Mięso kurczaka obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z gorącym kaszotto.
*Jeśli wymieszamy mięso z kaszotto - panierka będzie lśniąca i miękka, równie smaczna.
*Jeśli wymieszamy mięso z kaszotto - panierka będzie lśniąca i miękka, równie smaczna.
Wypróbuję na pewno :) uwielbiam kasze :) mięsko z tego przepisu juz robiłam do Chinszczyzny z bloga i polecam!
OdpowiedzUsuńJest Pani genialna. Takiego kurczaka w życiu nie jadłam. Kasza z pieczarkami wysmienita
OdpowiedzUsuńPęczak z pieczarkami boski. Będę robiła częściej. Teściowa zachwycona, dzieci chociaż nie lubią kaszy, jadły aż im się uszy trzęsły :-)
OdpowiedzUsuńCo za smak ! Genialnyyyy ! Nigdy b6m nie pomyslala o takim polaczeniu a tu taka niespodzianka. Wszystkim bardzo smakowalo. Polecamy
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy to danie
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ! Kasza z takimi dodatkami rewelacyjna, mięsko doskonałe. Polecam
OdpowiedzUsuńKaszotto cudne, smaki podbiły kubki smakowe nawet mojego męża który twierdził że kasz nie lubi ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, sprawdzone i bardzo dobre danie
OdpowiedzUsuń