Dziś przepis na moją ulubioną kaszę i moje ulubione mięso.
Kasza pęczak w towarzystwie pieczarek, cebuli i chrupiącego fileta z kurczaka.
Trochę znudziły mi się ziemniaki przygotowywane na różne sposoby, a na obiad zaplanowałam najsmaczniejsze mięso na świecie czyli kurczaka. Od razu pomyślałam o pęczaku.
Moim zdaniem najlepiej pasuje do tak delikatnego mięsa.
Wyszło smaczniej niż myślałam.
W skład mojego "kaszotto" wchodzą także warzywa i czosnek (którego nigdy za wiele ;)
Pęczak to zdecydowanie moja ulubiona kasza, głównie ze względu na swój delikatny smak.
To właśnie pęczak jest produktem wyjściowym do powstawania pozostałych rodzajów kasz z jęczmienia - to całe ziarno pozbawione łusek, przez co stanowi bogactwo błonnika i witamin.
To właśnie pęczak jest produktem wyjściowym do powstawania pozostałych rodzajów kasz z jęczmienia - to całe ziarno pozbawione łusek, przez co stanowi bogactwo błonnika i witamin.
Kasza pęczak z tego przepisu świetnie pasuje, także do sadzonego jajka, a także jako danie samo w sobie. Tak czy tak posiłek jest lekki, zdrowy i prawie pozbawiony tłuszczu.
Bardzoooo, bardzooooo, bardzooo polecam!
Składniki na Kaszotto z Pieczarkami:
- 500 g kaszy pęczak
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- 2 marchewki
- 5 ząbków czosnku
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sól
- 1,5-2 litry domowego bulionu lub woda + 2 kostki rosołowe
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka masła
Cebule pokroić w kostkę. Połowę zrumienić na patelni na odrobinie masła. Kiedy cebula będzie lekko złota, dodać kaszę pęczak (surową). Dobrze podprażyć kaszę z cebulą i dodanymi trzema posiekanymi ząbkami czosnku (patelnia powinna być już sucha). Następnie zmniejszyć ogień do minimum. Podlać kaszę 3 szklankami bulionu, zamieszać i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i dolewać pozostały bulion. Gotować kaszę do miękkości. Pod koniec dodać 2 pokrojone w kostkę marchewki. Podlać niewielką ilością wody i dusić, aż marchewka lekko zmięknie. W międzyczasie pokroić pieczarki w plasterki (nie za cienkie). Przełożyć na suchą patelnię i umieścić na średniej mocy palnika. Wodę, ktorą puszczą pieczarki można dolać do kaszy. Do pieczarek dodać cebulę i pozostały posiekany czosnek oraz odrobinę masła. Podsmażyć na dużej mocy palnika, a następnie dodać do kaszy. Wymieszać. Kasza z pieczarkami i warzywami powinna być w lekkim sosie (ale nie stanowić zupy) - co oznacza, że w razie potrzeby należy dolać wody. Dodać sos sojowy, wymieszać. Dusić około 10 min. Ewentualnie dosolić. Podawać z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
- 5 piersi z kurczaka (lub więcej
mięskożercy :) - 1/2 przyprawy do kurczaka złocistego
- 1/2 przyprawy do strogonowa (zabrakło mi do kurczaka, ale wyszło pysznie!)
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
Filety pokroić w dużą kostkę. Zamarynować w przyprawach i odstawić na min. 30 min. Na patelni rozgrzać olej. Mięso kurczaka obtaczać w mące ziemniaczanej i smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z gorącym kaszotto.
*Jeśli wymieszamy mięso z kaszotto - panierka będzie lśniąca i miękka, równie smaczna.
*Jeśli wymieszamy mięso z kaszotto - panierka będzie lśniąca i miękka, równie smaczna.
Wypróbuję na pewno :) uwielbiam kasze :) mięsko z tego przepisu juz robiłam do Chinszczyzny z bloga i polecam!
OdpowiedzUsuńJest Pani genialna. Takiego kurczaka w życiu nie jadłam. Kasza z pieczarkami wysmienita
OdpowiedzUsuńPęczak z pieczarkami boski. Będę robiła częściej. Teściowa zachwycona, dzieci chociaż nie lubią kaszy, jadły aż im się uszy trzęsły :-)
OdpowiedzUsuńCo za smak ! Genialnyyyy ! Nigdy b6m nie pomyslala o takim polaczeniu a tu taka niespodzianka. Wszystkim bardzo smakowalo. Polecamy
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy to danie
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ! Kasza z takimi dodatkami rewelacyjna, mięsko doskonałe. Polecam
OdpowiedzUsuńKaszotto cudne, smaki podbiły kubki smakowe nawet mojego męża który twierdził że kasz nie lubi ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, sprawdzone i bardzo dobre danie
OdpowiedzUsuń