Menu górne

Sernik Świąteczny

 
Mój ukochany sernik. Najlepszy.... najdelikatniejszy, najsmaczniejszy, lekki jak chmurka śmietankowo-budyniowy sernik. 
Po prostu rozpływa się w ustach... 
Słodka masa serowa na najlepszym kruchym spodzie, a wszystko pod chrupiącą bezową chmurką. Trudno zliczyć ile razy już go piekłam.. mimo to ten kremowy-budyniowy sernik nigdy mi się nie znudzi. 
"Kto raz go spróbuje będzie do niego wracał przez wieki!"
Niebo w ustach...
 

*Bezę można przygotować wcześniej, oddzielnie -> tutaj przepis na jeden bezowy płat.
Składniki na kruchy spód: 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiać z proszkiem i zagnieść z masłem do momentu uzyskania "sypkiej masy". Następnie dodać cukier - zagnieść. Kolejno dodać sól, żółtka i jogurt. Tortownice wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem spód i boki do samej góry. Schłodzić co najmniej 30 min. w lodówce.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu Łowicz (do tego sernika nadaje się najbardziej)
  • 1/2 szklanki cukru (można 1-2 łyżki odłożyć i wykorzystać później podczas ubijania białek)
  • szczypta soli
  • 2 cukry waniliowe
  • 2opakowania proszku budyniowego śmietankowego (bez cukru)
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem lub bez + odpowiednia ilość mleka 
Ubić żółtka z cukrami i solą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać twaróg - łyżka po łyżce. 
W mleku rozpuścić budynie i dolać do masy serowej - zmiksować. Uwaga! Masa będzie dość rzadka. 
W oddzielnym naczyniu ubić białka. Gdy piana będzie sztywna  można dodać 1 lub 2 łyżki cukru (dla dodatkowego wzmocnienia struktury białek). Do białek wlewać stopniowo masę serową delikatnie mieszając. Przelać na dobrze schłodzone ciasto. 
Piec w 170* przez około 1 h. 20 min. Po upływie 1 h. można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia - gdyby zbyt mocno się brązowił. Wyjąć. Wystudzić - najlepiej przez noc w chłodnym miejscu. Po tym czasie wykorzystując odpowiednią ilość mleka (ewentualnie cukru) oraz 1/2 opakowania proszku budyniowego przygotować gęsty budyń. Ciepłym budyniem posmarować wierzch sernika i od razu nałożyć chrupiącą i kruchą bezę - lekko docisnąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz