Menu górne

Ciasto Piegusek (Ciasto z Kawałeczkami Czekolady)


Lubicie Pieguski? Zatem to ciasto dla Was :) 
Ciasto z Kawałkami Czekolady i Rodzynkami upieczone na wzór właśnie tych popularnych ciastek. 
Jest wypełnione czekoladowymi drobinkami i słodkimi rodzynkami, a smakuje jak najlepszy na świecie keks :) Przygotowywanie jest łatwe i przyjemne, a zapach podczas pieczenia 
"zwołuje domowników do kuchni". 
W smaku rzeczywiście przypomina ciastka Pieguski -  i o taki efekt mi chodziło :)
 Idealnie się kroi na większe lub mniejsze porcje. Bardzo polecam!


 Składniki na długą keksówkę Ciasta z Czekoladowymi Drobinkami:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 230 g masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki rodzynek (lub odrobina więcej ;)
Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Rodzynki przelać wrzątkiem i osuszyć na durszlaku. Mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
Piekarnik rozgrzać do 170*. Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą, białą masę z 2/3 szklanki cukru. W połowie ucieranie dodać olej. Następnie dodawać żółtka i jajko, jedno po drugim, za każdym razem dobrze zmiksować składniki. Naczynie odstawić. 
W innej misce ubić białka na sztywno. Dodawać partiami resztę cukru, ubijać aż kryształki się rozpuszczą, a masa będzie gęsta i lśniąca. 
Do miski z w której połączone zostały żółtka, jajko, cukier i tłuszcz - dodać przesiane suche składniki - partiami, delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach - tylko do połączenia. Następnie do masy wmieszać połowę ubitych białek, następnie czekoladę i rodzynki. Na końcu dodać pozostałe białka i ponownie delikatnie wymieszać całość szpatułką. Przełożyć masę do keksówki, wyrównać i piec przez około 60-70 min. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przyrumieniać można przykryć go papierem do pieczenia. Wyjąć, wystudzić w foremce. Ciasto z Kawałkami Czekolady można posypać cukrem pudrem lub użyć polewy czekoladowej.

20 komentarzy:

  1. W prawdzie tutaj niema co komentować ,bowiem sam widok tych wspaniałości daje o sobie reklamę .Nam pozostaje zabrać się do ich -zgodnie z przepisem-do ich wypieku i pławić się ich smakiem i aromatem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przed chwilą napisałem komentarz ,pytam dlaczego nie został ujawniony .Czyżby jego treść odrzucono ? Czekam na odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczego nie odrzucono ;) Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :) i mam nadzieję, że ciasto będzie bardzo smakować :)

      Usuń
  3. Ciasto na prawdę genialne. Proste a jakże pyszne do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdy kto lubi pieguski musi upiec. Lepsze niż ciasta. Ulubione ciasto moich dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lepsza wersja piegusków

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam z podwójnej ilości składników, część w formie muffinek. Genialne, smakuje jak pieguski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem :) Ciasto o ich smaku to poezja :) Fajny pomysł z mini wypiekami :)

      Usuń
  7. Mogę zastąpić masło olejem kokosowym ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze ciasto jakie jadłam w życiu. Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, wilgotne co uwazam za wielki plus, delikatne, czekolada równo się w nim rozłożyla. Smakowało nam do tego stopnia że córka dziś kupiła wraz z chlebem kolejną tabliczkę czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wilgotne, miękkie. Ciepłe razem z czekoladą rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje dzieci co tydzień pytają kiedy upiekę pieguska :) od grudnia upiekłam już chyba 10, przepisu już nauczyłam się na pamięć:) pozdrawiam i dziękujemy za wspaniałe przepisy i inspirację

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)