Menu górne

Pieczone Ziemniaki z Piekarnika


Pieczone w piekarniku ziemniaki robię bardzo często. Są zdrowsze i lepsze od frytek. Można je dodać do sałatki lub upiec z innymi warzywami. Pasują idealnie do ryb, mięs i oczywiście czosnkowego sosu. U mnie w domu to niezastąpiony dodatek do letnich obiadów - chociaż pieczemy je równie często w ciągu całego roku. Bardzo, bardzo polecam!



Składniki:
  • 12 ziemniaków 
  • 1 i 1/2 łyżeczki jarzynki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
  • 3/4 opakowania przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody 
+ cukinia, papryka, marchewka, pietruszka itp.

Ziemniaki obrać (młode wystarczy tylko dobrze wyszorować), pokroić w kawałki. Opłukać pod wodą. Osuszyć. Dodać jarzynkę, kurkumę i przyprawę do ziemniaków. Wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć ziemniaki na największej mocy palnika do zarumienianie z wierzchu. Przełożyć do brytwanki. Zalać 1-2 szklankami wody. Posypać papryką. Piec w 230* przez 50-60 min. Od czasu do czasu można zamieszać (odwrócić na drugą stronę). Pod koniec przypiec ziemniaki włączając termoobieg i tylko górną grzałkę. Inne warzywa wystarczy posypać odrobiną jarzynki i - tak jak ziemniaki - najpierw podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy. Piec razem z ziemniakami lub dołożyć po około 30 min pieczenia.

http://natomamochote.blogspot.com/p/sosy-dipy.html

2 komentarze: