Menu górne

Pieczone Ziemniaki z Piekarnika


Pieczone w piekarniku ziemniaki robię bardzo często. Są zdrowsze i lepsze od frytek. Można je dodać do sałatki lub upiec z innymi warzywami. Pasują idealnie do ryb, mięs i oczywiście czosnkowego sosu. U mnie w domu to niezastąpiony dodatek do letnich obiadów - chociaż pieczemy je równie często w ciągu całego roku. Bardzo, bardzo polecam!



Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 i 1/3 płaskiej łyżki jarzynki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
  • 1 łyżka koperku suszonego (lub więcej)
  • 1 łyżka tymianku lub lubczyku suszonego (lub więcej)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody 
+ cukinia, papryka, marchewka, pietruszka itp.

Ziemniaki obrać (młode wystarczy tylko dobrze wyszorować), pokroić w kawałki. Opłukać pod wodą. Osuszyć. Dodać przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć ziemniaki na największej mocy palnika do zarumieniania. Przełożyć do brytfanki. Zalać 1-2 szklankami wody. Piec w 230* przez 50-60 min. Początkowo na funkcji góra-dół, a kiedy większość wody odparuje - można z termoobiegiem. Od czasu do czasu zamieszać (odwrócić na drugą stronę).
Pod koniec przypiec ziemniaki włączając jedynie termoobieg i górną grzałkę.

Jeśli chcemy wzbogacić danie o inne warzywa - wystarczy posypać je odrobiną jarzynki i - tak jak ziemniaki - najpierw podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oliwy. Dołożyć po około 30 min. do pieczonych w piekarniku ziemniaków.

http://natomamochote.blogspot.com/p/sosy-dipy.html

9 komentarzy:

  1. Wyszły super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam - wychodzą świetne

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam,lepsze niż frytki

    OdpowiedzUsuń
  4. Zajebiste wyszły

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi wyszły z bardzo chrupiąca skórka aż dziwne ;) super przepis. Tylko koniecznie z sosem czosnkowym to rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ziemniaki, robię bardzo często. Na koniec jeszcze można zapiec z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam bo bardziej nam smakowaly niz ukochane frytki

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam do pieczonej karkówki z czerwoną kapustą. Pycha, jak danie z góralskiej karczmy :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)