Menu górne

Cookies Choco - Ciasteczka z Czekoladą



Dziś przepis na dobrze Wam znane, popularne ciasteczka od "fioletowej krowy" ;) 
Dużo czasu zajęło mi dopracowanie przepisu na te ciastka, ale warto było!
 Moja domowa wersja Chocolate Cookies czyli Ciasteczek z kawałkami Czekolady jest bardzo podobna do oryginału, a może i nawet taka sama lub nieco lepsza? 
To musicie już sprawdzić sami.  
  Ciastka są bardzo delikatne, maślane, kruchości nadaje im żółtko i mąka ziemniaczana, odrobina soli podkreśla słodki smak, a czekoladowe drobinki sprawiają, że całość wprost rozpływa się w ustach. Przepis jest bardzo łatwy, a samo przygotowanie ciasteczek zajmie wam nie więcej czasu niż udanie się po sławny odpowiednik do sklepu. Zapach unoszący się w domu jest obłędny, a smak takiego ciasteczka z poranna kawą, czy wieczornym kakao... nieziemski. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki na 1 blaszkę:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (biały lub trzcinowy)
  • 1 duże żółtko (lub 2 żółtka z małych jajek)
  • 1/3 łyżeczki soli
  •  czekoladowe drobinki (ja użyłam gorzkich, mlecznych i białych) lub posiekana czekolada
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i solą. Następnie dodać żółtko. Dobrze zmiksować składniki. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować, a w razie trudności zagnieść ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rwać kawałki ciasta i formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w odstępach i lekko spłaszczyć. W każde ciastko lekko powciskać czekoladowe drobinki lub posiekaną czekoladę. Brzegi ciastek powinny lekko popękać. Schłodzić przez min. 40 min w lodówce lub 20 min. w zamrażarce.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 17 min. (do lekkiego zezłocenia z wierzchu, nie dłużej).
Wyjąć i wystudzić na kratce.

16 komentarzy:

  1. Wyglądają przeapetycznie :-) na pewno upieke :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiła mi Pani ochoty, a nie mam czeko drobinek to mogę użyć zwykłej czekolady? Pokroić i ułożyć na ciastka ch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła czekolada też może być :) Dokładnie tak, pokroić w małą kostkę i ułożyć na ciastach, lekko docisnąć :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ale bym zjadła takie ciasteczko 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę właśnie :-) pachnie pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi posmakowaly. Lepsze od tych sklepowych oryginalnych. Rozpływają się w ustacH. Kruche, nie twarde. Tak sobie je wyobrażałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie jem do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lepsze od ciastek milki. Tu nie czuć oleju. Są doskonałe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione :-) robiłam już ze 100 razy

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze ciasteczka - tak okrzyknęła je rodzina :-) Każdy musi upiec, żeby zobaczyć co tracił :-) Dodałam tylko czekoladę mleczną i białą. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pieguski a nawet lepsze. Polecam ż czystym sumieniem

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te ciasteczka. Jest w nich wszystko co skradło moje serce, idealnie kruche, delikatne, z czekoladą która w piekarniku zyskuje na smaku i zmienia strukturę. Lepsze o niebo od pieguski a które były moimi ulubionymi ciastkami do czasu pojawienia się tego przepisu. Polecam każdemu!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozpływają się w buzi. Pyszne do kawy. Właśnie zajadamy

    OdpowiedzUsuń
  13. No i upiekłam sama pieguski xd koleżanki mi nie wierzyły hahah tego szukałam dzięki !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)