Menu górne

Domowa Shoarma



Danie chyba wszystkim dobrze znane i tak samo uwielbiane. Dziś przepis na domową shoarmę jak z restauracji Sphinxs czy Sioux. Pieczone w foli mięso wieprzowe, później studzone i znów - podsmażone, do tego chrupiące frytki i surówka. 
A dla wymagających znajdzie się nawet bułeczka Pita. 
U mnie w domu ten obiad jest hitem. Bardzo, bardzo polecam! 


Składniki na Mięso do Kebabu:
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki (może być także Karkówka)
  • 1 i 1/2 opakowania przyprawy Kebab
  • 1 przyprawa do Żeberek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/3 szklanki wody (lub mniej)
  • olej / smalec (ewentualnie)
  • starty żółty ser
Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 4 duże i grube kawałki. Mięso zamarynować w 1 opakowaniu przyprawy Kebab, papryce i przyprawie do Żeberek. Całość zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 godziny. Następnie mięso w foli umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225* i piec około 1,5 godz. Piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w nim na całą noc. Następnego dnia usunąć folię. Mięso przełożyć na deskę i pokroić na nieduże kawałki. Dodać połowę przyprawy Kebab i wodę. Zamieszać.  

Od tej pory sposoby na przygotowanie mięsa są dwa:
1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i podsmażyć mięso.
2. Mięso równomiernie rozłożyć na Talerzu Crispy. Wstawić do mikrofali i piec na Funkcji 6 zmysł - Crispy - Poziom 2 (wykonać czynność dwukrotnie). Osobiście korzystam z tej opcji - mięso jest dobrze przypieczone i pozbawione tłuszczu.
Tuż przed podaniem, gorące, przypieczone mięso posypać żółtym serem. Można dodatkowo podpiec na patelni lub w mikrofali.


Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, sosami i surówkami. 

27 komentarzy:

  1. Ale super to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z sosem serowym z Pani bloga to najlepsza szarma jaką jedliśmy

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy brytfwanę można zastąpić naczyniem żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy można zastąpić brytfankę naczyniem żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zle ze znalazłam taki pszepis. Od kilku tygodni jemy szarme co kilka dni. Jak prawdziwa a może i lepsza

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Pani bloga !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobre mięsko jak z bardzo dobrej budki

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie sądziłam że zrobię w domu SAMA szarmę lepsza według moich dzieci niż kupna. Jestem aż dumna. Przepis do wykorzystania jeszcze nie raz ani dwa. Polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  9. Będziemy powtarzać- świetny przepis a mięso bardzo przypomina to z restauracji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się, aby tak było :) Według mnie jest identyczne :)

      Usuń
  10. Nie spodziewałbym się że będzie lepsza od tej ze sphinxa a tu szok. Zajebista. Przekabacilaby nawet zagorzalego weganina. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Paulinko już ja robiliśmy wiele razy i jest fantastyczna. Dziękujemy! Pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam szarme z pani bloga. Robimy bardzo czesto, dzis znow powtorka :) mieso siedzi juz w foli w piekarniku, pachnie w calym domu tak ze juz slinka leci

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje dzisiejsze cudo. Wyszło jakbym pracował w sphinksie od dziecka. Super

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham ten przepis i Pani bloga ! Mięsko wystrzałowe ! Lepsze jak w sphinxie

    OdpowiedzUsuń
  15. Smaczne, dobrze doprawione. Będę robić często dzięki

    OdpowiedzUsuń
  16. The Best! Dobre rzeczy robisz :D shoarma wymiata

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta szarma znów nas dziś poratuje w porze obiadowej, zwykle nie piszę komentarzy, ale teraz muszę, to coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moglibyśmy jeść codziennie xd

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)