Pavlova, już sama nazwa brzmi bardzo dostojnie i niebanalnie....
zresztą jak mówią to "Beza nad Bezami". Lekka, delikatna, krucha z zewnątrz, a w środku piankowa niczym najlepsze ptasie mleczko... Doskonała do bitej śmietany i owoców czyli w sezonie letnim idealna do
przygotowania. Pavlova chociaż jest bardzo elegancka, to także i bardzo łatwa w
przygotowaniu.
To cudowny sposób na wykorzystanie białek -
świeżych lub mrożonych (w końcu po to leżakują w zamrażarce ;)
Chrupiąca z zewnątrz, puszysta jak chmurka w środku Pavlova, do tego słodka bita śmietana, świeże pachnące truskawki i pyszny, orzeźwiający,
lekko kwaśny, przełamujący słodycz sos rabarbarowy.
Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego
- 600 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru + dwa cukry waniliowe
- 1-2 łyżki żelatyny do deserów
- 500 g truskawek (lub więcej ;)
- 4 łodygi różowego rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka zacząć ubijać na niskich obrotach, po chwili dodać sól i kontynuować ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana będzie sztywna, dodawać stopniowo, po
jednej łyżce cukier – ubijać około 7 minut, do momentu rozpuszczenia się drobinek
cukru w masie. Masa powinna być bardzo gęsta, lśniąca. Dodać sok z cytryny - ubić krótko. Na koniec dodać przesianą odrobinę proszku
budyniowego - ubijać tylko do połączenia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć masę i uformować
Piec najpierw przez 25 min. w
temperaturze 140 st., następnie z termoobiegiem - 1 godz. w temperaturze 100 st. i
30 min w temperaturze 50 st. Temperatury należy pilnować, trzeba „wyczuć swój
piekarnik”, można zwiększać, zmniejszać temperaturę i czas – ważne, aby beza
się nie przypiekła, a wysuszyła. Powinna być biała lub lekko kremowa przez cały
czas. Kruchutka z zewnątrz, ale puszysta i miękka w środku. Wystudzić.
W tym czasie przygotować sos rabarbarowy. Rabarbar
umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i dodać
sok z cytryny. Odstawić, aż puści sok - około 1 godzina. Krotko
zagotować, kawałki rabarbaru powinny być miękkie, ale się nie rozpadać. Odstawić do wystudzenia.
Truskawki umyć, odszypułkować. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić. Pod koniec ubijania, kiedy masa zacznie stawać się sztywna - dodać przesianą łyżeczkę żelatyny do deserów. Ubijać do uzyskania gęstej bitej śmietany.
Wierzch bezy posmarować sosem rabarbarowym, wyłożyć połowę masy śmietankowej, powbijać w część truskawek. Nastepnie przykryć pozostałym kremem. Udekorować resztą truskawek.
Bardzo fajnie jest tu wszystko opisane, będę często tu zaglądać i korzystać z porad i poleceń.
OdpowiedzUsuń