
Mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z serem i
truskawkami. Rogaliki są delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z
lekko kruchą skórką. W kuchni pachniało latem jeszcze przed włożeniem
blaszki do piekarnika. Do każdego rogalika włożyłam słodki włoski
twarożek i aromatyczne truskawki. Owoce oprószyłam proszkiem budyniowym,
który idealnie zatrzymuje ich sok. Takie mięciutkie, puchate drożdżowe
rogaliki z twarożkiem są idealne na drugie śniadanie, popołudniową
przerwę przy herbacie czy kawie, rodzinne czy przyjacielskie spotkania.
Smakują zawsze i wszędzie, zapewniam. Będziecie często do nich wracać :)

- 400 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju (lub 60 g masła)
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli

- truskawki świeże lub mrożone, po 1 dużą lub 2 małe sztuki na rogalika (ja użyłam mrożonych, bez rozmrażania. Opłukałam je tylko zimną wodą i osuszyłam ręcznikiem papierowym tuż przed wykorzystaniem do rogalików)
- 500 g serka włoskiego
- 3 łyżki cukru pudru (mniej, więcej)

Dodatkowo:
- 30-40 g masła (dobrej jakości, nie margaryny!)
- 1 żółtko
Serek włoski rozdrobnić widelcem z 3 łyżkami cukru pudru. Wymieszać łyżką lub zblendować / zmielić na jednolitą masę. Odłożyć pod przykryciem do lodówki i przygotować ciasto drożdżowe.
Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać po 1 łyżce cukru i 1 czubatej łyżce mąki. Zalać większością lekko ciepłego mleka. Wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży. Przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min.
W tym czasie ubić jajka z pozostałym cukrem. Dodać resztę ciepłego mleka. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną i rozczyn z drożdży. Zagniatać ciasto mikserem z odpowiednimi końcówkami. Kiedy składniki się połączą, powoli dodawać olej. Miksować około 7-8 min. Następnie chwilę pozagniatać ciasto ręcznie. Powinno być elastyczne, pulchne, lśniące i jednolite. Przełożyć kulę do dużej miski i przykryć talerzem lub lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Po Tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Kolejno każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Placek podzielić na bardzo długie prostokąty, długość krótszego boku powinna mieć około 8-9 cm. Każdy z nich podzielić ostrym nożem na trójkąty.


Przy użyciu pędzelka cukierniczego - posmarować mieszanką drożdżowe rogaliki. Ich wierzch można dodatkowo posypać odrobiną cukru kryształ lub trzcinowego - będą miały bardziej chrupiącą skórkę. Blaszkę z tak przygotowanymi mini rogalikami należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200* i piec około 20 min., do lekkiego napuszenia rogalików i ich zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem.






Zasmakują Wam także:
Wyglądają ślicznie i bardzo zachęcająco. Na pewno zrobię :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Udanych wypieków!
UsuńTwoje rogaliki wyglądają wręcz obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, a smakują jeszcze lepiej ;)
UsuńTakie rogaliki są na każdą okazję, do kawy i do herbaty. ; )
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
UsuńJak zobaczyłam to musiałam upiec. Są pyszniutkie, puszyste i niesamowicie miło pracuje się z ciastem.
OdpowiedzUsuńRogaliki wyszły mi ostatnio tak smaczne że codziennie dzieci pytają kiedy powtórka. Zrobię z okazji Dnia kobiet. Ma Pani pomysł na inne owoce niż truskawki ?
OdpowiedzUsuńMogą być maliny albo borówka amerykańska :) Ta druga prawie nie puści soku.
UsuńBoskie ! Koleżanki umarły z zachwytu a ja z dumy xd
OdpowiedzUsuńA czy te jaja to długo miksowac na gęsta masę czy tylko je chwilkę ubić
OdpowiedzUsuńOkoło 2 min, aż masa stanie się lekko biała.
Usuń