Menu górne

Drożdżowe Rogaliki z Serem i Truskawkami



Mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z serem i truskawkami. Rogaliki są delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z lekko kruchą skórką. W kuchni pachniało latem jeszcze przed włożeniem blaszki do piekarnika. Do każdego rogalika włożyłam słodki włoski twarożek i aromatyczne truskawki. Owoce oprószyłam proszkiem budyniowym, który idealnie zatrzymuje ich sok. Takie mięciutkie, puchate drożdżowe rogaliki z twarożkiem są idealne na drugie śniadanie, popołudniową przerwę przy herbacie czy kawie, rodzinne czy przyjacielskie spotkania. Smakują zawsze i wszędzie, zapewniam. Będziecie często do nich wracać :)

 

Składniki na Drożdżowe Rogaliki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju (lub 60 g masła)
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Składniki na Nadzienie:
  • truskawki świeże lub mrożone, po 1 dużą lub 2 małe sztuki na rogalika (ja użyłam mrożonych, bez rozmrażania. Opłukałam je tylko zimną wodą i osuszyłam ręcznikiem papierowym tuż przed wykorzystaniem do rogalików)
  • 500 g serka włoskiego
  • 3 łyżki cukru pudru (mniej, więcej)

 

Dodatkowo:
  • 30-40 g masła (dobrej jakości, nie margaryny!)
  • 1 żółtko 


 


 Serek włoski rozdrobnić widelcem z 3 łyżkami cukru pudru. Wymieszać łyżką lub zblendować / zmielić na jednolitą masę. Odłożyć pod przykryciem do lodówki i przygotować ciasto drożdżowe.





Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać po 1 łyżce cukru i 1 czubatej łyżce mąki. Zalać większością lekko ciepłego mleka. Wymieszać do połączenia się składników i rozpuszczenia drożdży. Przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min. 

W tym czasie ubić jajka z pozostałym cukrem. Dodać resztę ciepłego mleka. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę pszenną i rozczyn z drożdży. Zagniatać ciasto mikserem z odpowiednimi końcówkami. Kiedy składniki się połączą, powoli dodawać olej. Miksować około 7-8 min. Następnie chwilę pozagniatać ciasto ręcznie. Powinno być elastyczne, pulchne, lśniące i jednolite. Przełożyć kulę do dużej miski i przykryć talerzem lub lnianą ściereczką. Odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Po Tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Kolejno każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Placek podzielić na bardzo długie prostokąty, długość krótszego boku powinna mieć około 8-9 cm. Każdy z nich podzielić ostrym nożem na trójkąty. 


Truskawki posypać przesianym proszkiem budyniowym z 1 łyżką cukru pudru, delikatnie wymieszać potrząsając miseczką w której zostały umieszczone. (Użyłam mrożonych truskawek - bez rozmrażania, lekko opłukałam je wodą i osuszyłam papierowym ręcznikiem). Kolejno nakładać słodki serek i truskawki. Zwinąć od podstawy w stronę wierzchołka formując kształt rogalika. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w niewielkich odstępach. Odstawić je na około 10-15 min. do lekkiego podrośnięcia. 

Masło umieścić w miseczce i podgrzać w mikrofali, do momentu roztopienia. Płynne lekko ciepłe zmieszać z żółtkiem. 
Przy użyciu pędzelka cukierniczego - posmarować mieszanką drożdżowe rogaliki. Ich wierzch można dodatkowo posypać odrobiną cukru kryształ lub trzcinowego - będą miały bardziej chrupiącą skórkę. Blaszkę z tak przygotowanymi mini rogalikami należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200* i piec około 20 min., do lekkiego napuszenia rogalików i ich zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem.




 Zasmakują Wam także:


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/croissants-domowe-maslane-rogaliki.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/drozdzowe-rogaliki-z-czekolada-i.html



http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami-pod.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/kokosowe-drozdzowki-z-malinami-i_24.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-serem-i-borowkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/drozdzowki-z-truskawkami-i-czekolada.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/czeresianki-drozdzowki-z-czeresniami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/drozdzowki-z-truskawkami-i-waniliowa.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-nutella-ananasem-i-bananem.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-truskawkami-i-rabarbarem.html

12 komentarzy:

  1. Wyglądają ślicznie i bardzo zachęcająco. Na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje rogaliki wyglądają wręcz obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie rogaliki są na każdą okazję, do kawy i do herbaty. ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zobaczyłam to musiałam upiec. Są pyszniutkie, puszyste i niesamowicie miło pracuje się z ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki wyszły mi ostatnio tak smaczne że codziennie dzieci pytają kiedy powtórka. Zrobię z okazji Dnia kobiet. Ma Pani pomysł na inne owoce niż truskawki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być maliny albo borówka amerykańska :) Ta druga prawie nie puści soku.

      Usuń
  6. Boskie ! Koleżanki umarły z zachwytu a ja z dumy xd

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy te jaja to długo miksowac na gęsta masę czy tylko je chwilkę ubić

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)