Jeśli lubicie owoce czerwonej, czarnej, a nawet i białej porzeczki - mam dla Was cudowny przepis na zachowanie ich smaku i właściwości na zimę.
Takie owoce w soku własnym są bardzo łatwe do przygotowania.
Mając je w swojej spiżarni w każdej chwili można cieszyć się ich smakiem lub wykorzystać je do zrobienia kompotu, frużeliny, kisielu, a nawet nasączyć nimi ciasto. Polecam!
Składniki:
- 6 szklanek owoców porzeczek (czerwone, czarne lub białe)
- cukier
Przygotować 8 słoiczków o pojemności 250 ml. Wyparzyć, osuszyć. Wypełnić je owocami do 3/4 wysokości. Do każdego słoiczka wsypać po 1-2 łyżki cukru. Lekko zakręcić.
Wstawić słoiki do dużego i szerokiego garnka. Wypełnić go wodą, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoiczków. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować wypełnione słoiczki przez min. 15-20 min. Po tym czasie ostrożnie - kolejno - wyjmować słoiki, odkręcić nie podnosząc wieczka i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem na min. 4 godziny. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Prezentuje się dobrze, ale nie jestem fanką porzeczek, więc nie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń