Rewelacyjna Kolorowa Rolada, bardzo smaczna, lekka i delikatna. Wypełniona bitą śmietaną i słodkimi, jędrnymi czereśniami zanurzonymi we własnym soku (pod postacią frużeliny) smakuje fantastycznie. Dla urozmaicenia wierzch posypałam kruchymi ciasteczkami i bezami, a boki oprószyłam kakao. Chyba będę robić więcej śmietankowych rolad :)
Wyglądają apetycznie i efektownie, a przy tym smakują wyjątkowo dobrze.
Wyglądają apetycznie i efektownie, a przy tym smakują wyjątkowo dobrze.
Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 6 dużych żółtek
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 proszku budyniu śmietankowego bez cukru
- marmolada lub dżem czereśniowy
Przygotować dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w
razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła.Białka ubić
ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania
dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa
powinna być bardzo gęsta i puszysta. Dodać przesiany proszek do
pieczenia i ubić masę. Przesiać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i
budyń. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej
mocy, mikserem lub szpatułką. Chodzi o to , aby składniki się
połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. Przełożyć masę do formy, wyrównać i natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec około 25 min.
W tym
czasie przygotować dużą lnianą ściereczkę. Rozłożyć ją na równej
powierzchni i posypać lekko cukrem. Biszkopt wyjąć i pracując
szybko przewrócić na lnianą ściereczkę tak, aby papier do pieczenia
znalazł się u góry. Delikatnie zdjąć papier. Zwinąć biszkopt ze
ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku.
Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce. Po tym czasie rozwinąć roladę i cienko posmarować ją gęstym dżemem lub marmoladą czereśniową.
Składniki Frużelinę Czereśniową:
- 1-1,5 szklanki wydrylowanych czereśni (świeże lub mrożone)
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego + drobina wody
Świeże lub mrożone czereśnie umieścić na patelni. Zasypać cukrem i chwilę podsmażyć, tak aby owoce się nie rozpadły. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wody. Dobrze wymieszać doprowadzając do zagotowania. Gęstą, jeszcze ciepłą frużelinę rozprowadzić wzdłuż krawędzi dłuższego boku rolady. Pozostawić do wystudzenia.
Składniki na Bitą Śmietanę i Wykończenie Ciasta:
- 700-800 ml śmietanki 30%
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 łyżki cukru
- 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej
- barwnik fioletowy (1 kropla, użyłam też odrobinę różowego - byłam ciekawa koloru :)
- kilka ulubionych maślanych ciasteczek (pokruszyłam też kilka bezików, które zostały mi z innego ciasta)

Białą bitą śmietanę na przemian z fioletową wyłożyć równomiernie na roladę. Zwinąć zaczynając od miejsca, w którym jest frużelina, wzdłuż krótszego boku. Wierzch równomiernie posmarować fioletową bitą śmietaną. Boki można oprószyć kakao. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami (lub / i bezami).
Śmietankowa Rolada z Czereśniami najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Śmietankowa Rolada z Czereśniami najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Pyszna rolada. Cieszy i oczy i podniebienie
OdpowiedzUsuńU nas z malinami :) Pyszna
OdpowiedzUsuń