Menu górne

Rolada z Bitą Śmietaną i Czereśniami


Rewelacyjna Kolorowa Rolada, bardzo smaczna, lekka i delikatna. Wypełniona bitą śmietaną i słodkimi, jędrnymi czereśniami zanurzonymi we własnym soku (pod postacią frużeliny) smakuje fantastycznie. Dla urozmaicenia wierzch posypałam kruchymi ciasteczkami i bezami, a boki oprószyłam kakao. Chyba będę robić więcej śmietankowych rolad :) 
Wyglądają apetycznie i efektownie, a przy tym smakują wyjątkowo dobrze. 
Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 6 dużych żółtek
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 proszku budyniu śmietankowego bez cukru 
  • marmolada lub dżem czereśniowy
 Przygotować dużą blaszkę 45 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, w razie potrzeby można go przykleić za pomocą odrobiny masła.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania dodawać cukier - łyżka po łyżce. Później, kolejno po jednym żółtku. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta. Dodać przesiany proszek do pieczenia i ubić masę. Przesiać do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną i budyń. Wymieszać bardzo, bardzo delikatnie i krótko, na najmniejszej mocy, mikserem  lub szpatułką. Chodzi o to , aby składniki się połączyły, ale masa nie opadła. Inaczej biszkopt się nie uda. Przełożyć masę do formy, wyrównać i natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*. Piec około 25 min.

W tym czasie przygotować dużą lnianą ściereczkę. Rozłożyć ją na równej powierzchni i posypać lekko cukrem. Biszkopt wyjąć i pracując szybko przewrócić na lnianą ściereczkę tak, aby papier do pieczenia znalazł się u góry. Delikatnie zdjąć papier. Zwinąć biszkopt ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do całkowitego wystudzenia - najlepiej położyć ją na kratce. Po tym czasie rozwinąć roladę i cienko posmarować ją gęstym dżemem lub marmoladą czereśniową.

Składniki Frużelinę Czereśniową:
  • 1-1,5 szklanki wydrylowanych czereśni (świeże lub mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego + drobina wody
Świeże lub mrożone czereśnie umieścić na patelni. Zasypać cukrem i chwilę podsmażyć, tak aby owoce się nie rozpadły. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wody. Dobrze wymieszać doprowadzając do zagotowania. Gęstą, jeszcze ciepłą frużelinę rozprowadzić wzdłuż krawędzi dłuższego boku rolady. Pozostawić do wystudzenia.

Składniki na Bitą Śmietanę i Wykończenie Ciasta:
  • 700-800 ml śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej
  • barwnik fioletowy (1 kropla, użyłam też odrobinę różowego - byłam ciekawa koloru :)
  • kilka ulubionych maślanych ciasteczek (pokruszyłam też kilka bezików, które zostały mi z innego ciasta)
Śmietankę ubić z cukrami pod koniec dodając 2 łyżeczki żelatyny deserowej. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać fioletowy barwnik. Wymieszać. Kilka łyżek masy fioletowej odłożyć do dekoracji wierzchu i boków ciasta.
Białą bitą śmietanę na przemian z fioletową wyłożyć równomiernie na roladę. Zwinąć zaczynając od miejsca, w którym jest frużelina, wzdłuż krótszego boku. Wierzch równomiernie posmarować fioletową bitą śmietaną. Boki można oprószyć kakao. Schłodzić przez min. 3 godziny. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami (lub / i bezami).

Śmietankowa Rolada z Czereśniami najlepiej smakuje dobrze schłodzona.

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za komentarz :)