Prawdziwy, domowy, polski, zdrowy, lekki i przepyszny Kebab.
Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku z pustym wnętrzem Bułeczki Pita nadziane rozpływającym się w ustach, mocno przypieczonym mięsem wieprzowym, a do tego ser żółty, warzywa i oczywiście sosy tworzą posiłek doskonały.
Przygotowując taki Kebab w domu mamy 100% pewność odnośnie tego co zawiera w środku, możemy wybrać ulubione dodatki i nałożyć tyle ulubionych składników ile tylko chcemy - albo ile pomieści Pita ;) Tym razem wybrałam mięso wieprzowe (od szynki), przygotowane w odpowiedni sposób (najpierw pieczone w foli, a następnie przyrumieniane) jest obłędnie smaczne - mięciutkie, o delikatnej strukturze i wyraziste w smaku dzięki przyprawom, a co więcej mocno przyrumienione z wierzchu - dzięki czemu jest lekko chrupiące.
Nie wiedziałam, że kiedyś to przyznam - ale taki Kebab smakuje mi nieporównywalnie bardziej od takich z budki. Jest o wiele lżejszy (prawie bez dodatku tłuszczu!), idealny na obiad lub kolację. Sprawdzi się także doskonale na imprezach czy przyjęciach. Piekąc mniejsze bułeczki Pita otrzymamy mini Kebaby - to dobry patent jeśli mamy ochotę poeksperymentować z dodatkami ;)
Bardzo, bardzo lub bardziej polecam!
Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku z pustym wnętrzem Bułeczki Pita nadziane rozpływającym się w ustach, mocno przypieczonym mięsem wieprzowym, a do tego ser żółty, warzywa i oczywiście sosy tworzą posiłek doskonały.
Przygotowując taki Kebab w domu mamy 100% pewność odnośnie tego co zawiera w środku, możemy wybrać ulubione dodatki i nałożyć tyle ulubionych składników ile tylko chcemy - albo ile pomieści Pita ;) Tym razem wybrałam mięso wieprzowe (od szynki), przygotowane w odpowiedni sposób (najpierw pieczone w foli, a następnie przyrumieniane) jest obłędnie smaczne - mięciutkie, o delikatnej strukturze i wyraziste w smaku dzięki przyprawom, a co więcej mocno przyrumienione z wierzchu - dzięki czemu jest lekko chrupiące.
Nie wiedziałam, że kiedyś to przyznam - ale taki Kebab smakuje mi nieporównywalnie bardziej od takich z budki. Jest o wiele lżejszy (prawie bez dodatku tłuszczu!), idealny na obiad lub kolację. Sprawdzi się także doskonale na imprezach czy przyjęciach. Piekąc mniejsze bułeczki Pita otrzymamy mini Kebaby - to dobry patent jeśli mamy ochotę poeksperymentować z dodatkami ;)
Bardzo, bardzo lub bardziej polecam!
Składniki na Mięso do Kebabu:
- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki (może być także Karkówka)
- 1 przyprawa Kebab
- 1 przyprawa do Żeberek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/3 szklanki wody (lub mniej)
- olej / smalec (ewentualnie)
Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 4 duże i grube kawałki. Mięso zamarynować w połowie przyprawy Kebab, papryce i przyprawie do Żeberek. Całość zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1-2 godziny. Następnie mięso w foli umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225* i piec około 1,5 godz. Piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w nim na całą noc. Następnego dnia usunąć folię. Mięso przełożyć na deskę i pokroić na nieduże kawałki. Dodać połowę przyprawy Kebab i wodę. Zamieszać.
Od tej pory sposoby na przygotowanie mięsa są dwa:
Od tej pory sposoby na przygotowanie mięsa są dwa:
1. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i podsmażyć mięso.
2. Mięso równomiernie rozłożyć na Talerzu Crispy. Wstawić do mikrofali i piec na Funkcji 6 zmysł - Crispy - Poziom 2 (wykonać czynność dwukrotnie). Osobiście korzystać z tej opcji - mięso jest dobrze przypieczone i pozbawione tłuszczu.
Składniki na około 8 Bułek Pita:
- 20 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżeczka soli
Z
drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn - składniki
połączyć w większej miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20
min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski,
dodać podrośnięte drożdże i wodę. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z
końcówkami do ciasta drożdżowego - około 10-15 min. Po tym czasie
ciasto powinno być bielsze niż na początku, elastyczne, napowietrzone i
samo odchodzące od rąk. Kulę ciasta odstawić w naczyniu pod przykryciem
na 1 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie na blacie lekko
obsypanym mąką uformować z ciasta długi, gruby wałek - niczym strucla.
Ciasto kroimy ostrym nożem na 8 części. Każdą z nich należy lekko
rozwałkować na placek grubości około 2 cm. Przykryć ciasto lnianą
ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zostawić w cieple na 40 min.
Piekarnik wraz z blachą rozgrzać do 225*. Ostrożnie wyjąć gorącą blachę,
szybko wyłożyć na nią papier do pieczenia i łopatką przekładać bułki
(zachowując odstępy - bułki Pita urosną). Natychmiast wstawić rozgrzaną
blachę spowrotem do piekarnika. Piec bułeczki około 15 min. Wyjąć.
Gorące bułeczki nacinać ostrym nożem i napełniać mięsem oraz dodatkami.
Gorące bułeczki nacinać ostrym nożem i napełniać mięsem oraz dodatkami.
Dodatki (według uznania):
- sos czosnkowy - przepis,- sos tysiąca wysp - przepis,
- sos serowy - przepis,
- sos meksykański - przepis
ORAZ:
- starty na małych oczkach ser żółty (Gouda, Edamski, Morski, Śmietankowy)
- mix sałat (zielona sałata, sałata lodowa, świeże liście szpinaku itp.)
- zielony lub kiszony ogórek w plasterkach
- posiekane papryczki chilli
- pomidory pokrojone w kostkę lub plasterki
- cebula pokrojona w piórka
- pokrojony w kosteczkę ser feta lub mozzarella
Mój ulubiony Kebab to: gorąca bułka Pita z tartym żółtym serem, dużą ilością przypieczonego mięsa, pomidorem, mixem sałat, ostrą papryką i sosami - Kebab Idealny.
A jaki jest wasz? :)
coś okropnego !! po 1 Kebap pisze się z p na końcu- b to błąd ortograficzny ! po 2 - swinia ?!?! w Turcji właśnie się ludzie przewracaja słysząc takie hity.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dlatego jest to Kebab po Polsku. Proszę czytać ze zrozumieniem :)
Usuńraczej po Meksykańsko-Polsku, takie hity Meksykanie mają już od 100 lat
UsuńGotowa przyprawa kebab - wstyd!!! i takie rzeczy są promowane , a ludzie uczeni jedzenia śmieci, glutaminu , i innych E chemicznych związków. Niszczenie kubek smakowych . Pogratulować " blogerce roku " !!!!
OdpowiedzUsuńPrzyprawa do Kebabu, której używam zawiera tylko: sól, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski, chilli, kurkumę, czosnek, cynamon, koper włoski, imbir, kminek oraz goździki. Na opakowaniu jest wyraźnie napisane, że nie zawiera glutaminianu monosodowego. Wystarczy tylko uważnie wybierać przyprawy dobrej jakości i czytać opakowanie produktu = świadomie wybierać. Taki Kebab po Polsku smakuje mi najbardziej.
UsuńZatem, polecam czytać listę składników umieszczoną z tyłu pakowania i nie będzie problemu, a Pani/Pana kubki smakowe na tym nie ucierpią. Pozdrawiam serdecznie.
Nie zmienia to faktu , że ma Pani zero wiadomości na temat kebaba i kaleczy pani kuchnie bliskiego wschodu .
UsuńA w jaki sposób?
UsuńJa też dużo spolszczam dań i warto robić samemu i czytać opakowania napewno zdrowiej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWedług mnie przepis super i na pewno kebab musi smakować świetnie, z pewnością wykorzystam :) a najłatwiej to mądrzyć sie z anonima!!!
OdpowiedzUsuńStrzał w 10. Super przepis. Mięsko pierwsza klasa, rozpływa się w ustach a wierzch chrupiący. Robiłam w piekarniku i potem też piekarnik bo nie mam takiej mikrofali i wyszło rewelacyjnie. Będę powtarzać nie raz! Pozdrawiam panią!
OdpowiedzUsuńNajlepszy kebab - sprawdziłam! A ta wredna osoba z anonima niech idzie jeść sobie "kebaPa" idzie indziej i żałuje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe rozwiązania! Te z Budki mogą się schować.
OdpowiedzUsuńLepiej Góra dół czy termoobieg ustawić jak pani radzi
OdpowiedzUsuńCzy można to w lodówce trzymać dłużej i czy każdy kawałek zawijam oddzielnie czy w jedną folie czyli 4 kawałki razem
OdpowiedzUsuńChodzi o mięso? Można dzień dłużej, można zawinąć razem w folię - ja tak robię.
UsuńAle pyta Pan/Pani o bułeczki pita czy pieczenie mięsa ?
UsuńPytam o mięso ale może mi Pani doradzić i w kwestii bułek jak lepiej jest piec
OdpowiedzUsuńok :) Mięso w foli, piekarnik góra-dół, bez termoobiegu. Bułeczki też go nie potrzebują, tak samo góra-dół. Piekarnik rozgrzewamy z blaszką w środku. Blachę wyjmujemy, kładziemy szybko papier do wypieków i uformowane bułeczki. Natychmiast wstawiamy :) W razie wątpliwości proszę śmiało pytać i dać znać jak wyszły :)
UsuńBułek nie udało mi się zrobić trochę czas mnie pospieszal kiedyś z pewnością je zrobię i spróbuję ale mięsko przepyszne dla osób które zastanawiają się czy warto mówię z cztstyn sumieniem warto z podwójnej porcji od razu robić jest tak pyszne przepis zagości u mnie ę na stałe z Panią to rodzina ma dobrze takie pyszności i talent do gotowania super i jeszcze raz super 😉
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo mi miło ! Cieszę się, że smakowało :) Sama często robię takie mięso albo do bułeczek albo do frytek i surówek :) Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńJuż się zlecieli hejterzy ekolodzy, znawcy kuchni wschodniej, perfekcyjne panie domu, promotorzy zdrowia. Swoje komentarze zapiszcie na kartkach zwińcie w ciasny rulonik i rozważcie znaczenie słowa czopek. Jak komuś nie pasuje niech ominie artykuł a nie swoje frustracje wylewa na innych. Wasze nudne, nieudane życie, niekształtne dupska, brzydkie mordy, kompleksy etc. nikogo nie obchodzą. Jak wam źle na świecie to sznurek w dłoń i żegnamy :) wszechwiedzących złośliwców nam nie trzeba
OdpowiedzUsuńAnonimowy wsadź sobie te swoje kompleksy tam gdzie lubisz najbardziej. I nie publikuj bo brzuszki bolą jak się taką polskość czyta.
Usuń