Menu górne

Sos Tysiąca Wysp, Łagodny


Sos majonezowo-ketchupowy, zwany najczęściej Sosem Tysiąca Wysp, podawany zazwyczaj do gyrosa, kebabu, shoarmy czy tortilli. W mojej wersji zdecydowanie lżejszy - z dodatkiem jogurtu, przez co nie traci na smaku, ale z pewnością na kaloryczności. Sos Różowy jest delikatny i bardzo smaczny, jeden z moich ulubionych sosów. Czas przygotowania to kilka minut, a zapewniam że warto! Świetnie pasuje do dań mięsnych, sałatek, frytek. 


Składniki na Łagodny Sos Tysiąca Wysp:
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki ketchupu (lub więcej / mniej)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • sól
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i ewentualnie szczyptą cukru. Odstawić na 30 minut do lodówki.

Spróbuj także:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz