Menu górne

Sos Tysiąca Wysp, Łagodny


Sos majonezowo-ketchupowy, zwany najczęściej Sosem Tysiąca Wysp, podawany zazwyczaj do gyrosa, kebabu, shoarmy czy tortilli. W mojej wersji zdecydowanie lżejszy - z dodatkiem jogurtu, przez co nie traci na smaku, ale z pewnością na kaloryczności. Sos Różowy jest delikatny i bardzo smaczny, jeden z moich ulubionych sosów. Czas przygotowania to kilka minut, a zapewniam że warto! Świetnie pasuje do dań mięsnych, sałatek, frytek. 


Składniki na Łagodny Sos Tysiąca Wysp:
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu (lub więcej / mniej)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • sól
  • duża szczypta cukru
Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i szczyptą cukru. Odstawić na 30 minut do lodówki.


Spróbuj także:



3 komentarze:

  1. Jaka wielkość jogurtu? Duży czy mały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połowa opakowania 400 ml, czyli 200 ml. Ostatnio dodaję "na oko" 2-3 łyżki. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Co więcej dodaję go tyle samo co majonezu i tak też zmieniłam w przepisie - jest smaczniejszy :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)