Sos majonezowo-ketchupowy, zwany najczęściej Sosem Tysiąca Wysp, podawany zazwyczaj do gyrosa, kebabu, shoarmy czy tortilli. W mojej wersji zdecydowanie lżejszy - z dodatkiem jogurtu, przez co nie traci na smaku, ale z pewnością na kaloryczności. Sos Różowy jest delikatny i bardzo smaczny, jeden z moich ulubionych sosów. Czas przygotowania to kilka minut, a zapewniam że warto! Świetnie pasuje do dań mięsnych, sałatek, frytek.
Składniki na Łagodny Sos Tysiąca Wysp:
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu (lub więcej / mniej)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- duża szczypta cukru
Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i szczyptą cukru. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Spróbuj także:
Jaka wielkość jogurtu? Duży czy mały?
OdpowiedzUsuńPołowa opakowania 400 ml, czyli 200 ml. Ostatnio dodaję "na oko" 2-3 łyżki. Pozdrawiam :)
UsuńCo więcej dodaję go tyle samo co majonezu i tak też zmieniłam w przepisie - jest smaczniejszy :)
Usuń