Menu górne

Chiński Sos Słodko-Kwaśny / Pikantny


Chińskie sosy to idealny dodatek do dań kuchni wschodu, chińszczyzny, sajgonek, wontonów jak i wielu innych. 
Magia smaków, która w nich drzemie jest nie do opisania. Pyszne, w wersji słodko-kwaśnej jak i pikantnej. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki na Sos Słodko-Pikantny:
  • 1 papryczka chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  2 cm imbiru
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, chilli drobno posiekać. W rondelku zagotować wodę z cukrem, dodać przygotowane składniki. Gotować około 5 minut. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.

Składniki na Sos Słodko-Kwaśny:
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  2 cm imbiru
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z limonki
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wycisnąć sok z limonki. W rondelku zagotować wodę z cukrem, dodać starte składniki, miód. Gotować około 5 minut. Na końcu dodać sok z limonki. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.

4 komentarze:

  1. Lepszy niż kupny. Smak rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłem, ale wydaje się bardzo sensowny. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można go przechowywać ? Papryka nie jest dostępna w ciągu roku, będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)