Menu górne

Bananowy Chlebek (Ciasto Bananowe)


Mam dla Was przepis na wspaniałe Ciasto z Bananami - mięciutkie, aromatyczne, wilgotne i zdrowe. 
Pięknie pachnie i smakuje fantastycznie. Po za tym wygląda bardzo efektownie, jak na tak błyskawiczny i  łatwy w przygotowaniu wypiek. Nie użyjecie nawet miksera :) 
Nie bez przyczyny to jedno z najpopularniejszych ciast w USA, nazywane "banana bread" chociaż z chlebkiem nie ma nic wspólnego, w żadnym razie smakowo w ogóle go nie przypomina. Świetnie sprawdzają się tutaj bardzo dojrzałe banany, na które nikt nie za bardzo chce się już skusić. 
Dla urozmaicenia mojego bananowego ciasta użyłam kremu czekoladowego i odrobiny cynamonu (w końcu to chyba najlepsze dodatki do bananów, prawda? :), ale jeśli lubicie możecie wykorzystać również rodzynki, czy orzeszki. 
Poprawi Wam humor błyskawicznie :)
  

 
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 7 bananów
  • 2 duże łyżki nutelli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub 1 łyżeczka)
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego


Do miski dodać roztopione masło oraz 5 rozgniecionych widelcem bananów. Wbić jajko, dosypać cukier i cukier waniliowy. Masę dobrze wymieszać łyżką. Następnie wmieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do 1/3 masy dodać cynamon, połączyć. Średniej wielkości keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (można przykleić go używając odrobiny masła). Przełożyć najpierw masę z cynamonem. Wyrównać. Wyłożyć resztę ciasta, wyrównać. 
Pozostałe 2 banany przekroić wzdłuż i skropić delikatnie sokiem z cytryny - z każdej strony. Zewnętrzną część bananów posmarować obficie nutellą, a następnie ułożyć je na wierzchu ciasta (wnętrzem ku gorze, czekolada pod spodem). Banany można posypać odrobiną cukru trzcinowego - po upieczeniu będą lśniące. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 55-60 minut, do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta zbyt się przypiekał można przykryć go papierem do pieczenia. Upieczone ciasto bananowe wyjąć,  wystudzić w formie, na kratce.




Polecam także:

http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/ciasto-bananowe.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/ciasto-z-bananami-solonym-karmelem-i.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/04/ciasto-3-bit.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/drozdzowki-z-nutella-ananasem-i-bananem.html

4 komentarze:

  1. Zrobiłam. Pyszny i bardzo prosty. Nie spodziewałam się że wyjdzie tak dobre ciasto z bananami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Szybki wypiek dla łakomych 🍌🍫🥛

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno mi było uwierzyć że bez miksowania się uda jakiekolwiek ciasto a tu proszę. Wyrosło i jest mięciutkie, wilgotne i pysznie bananowe. Polałam je słynnym ganache o którym często Pani pyszne na blogu. Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, wilgotny. Bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)