Mam dla Was przepis na wspaniałe Ciasto z Bananami - mięciutkie, aromatyczne, wilgotne i zdrowe.
Pięknie pachnie i smakuje fantastycznie. Po za tym wygląda bardzo efektownie, jak na tak błyskawiczny i łatwy w przygotowaniu wypiek. Nie użyjecie nawet miksera :)
Nie bez przyczyny to jedno z najpopularniejszych ciast w USA, nazywane "banana bread" chociaż z chlebkiem nie ma nic wspólnego, w żadnym razie smakowo w ogóle go nie przypomina. Świetnie sprawdzają się tutaj bardzo dojrzałe banany, na które nikt nie za bardzo chce się już skusić.
Dla urozmaicenia mojego bananowego ciasta użyłam kremu czekoladowego i odrobiny cynamonu (w końcu to chyba najlepsze dodatki do bananów, prawda? :), ale jeśli lubicie możecie wykorzystać również rodzynki, czy orzeszki.
Poprawi Wam humor błyskawicznie :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 7 bananów
- 2 duże łyżki nutelli
- 1/2 łyżeczki cynamonu (lub 1 łyżeczka)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Do miski dodać roztopione masło oraz 5 rozgniecionych widelcem bananów. Wbić jajko, dosypać cukier i cukier waniliowy. Masę dobrze wymieszać łyżką. Następnie wmieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do 1/3 masy dodać cynamon, połączyć. Średniej wielkości keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (można przykleić go używając odrobiny masła). Przełożyć najpierw masę z cynamonem. Wyrównać. Wyłożyć resztę ciasta, wyrównać.
Pozostałe 2 banany przekroić wzdłuż i skropić delikatnie sokiem z cytryny - z każdej strony. Zewnętrzną część bananów posmarować obficie nutellą, a następnie ułożyć je na wierzchu ciasta (wnętrzem ku gorze, czekolada pod spodem). Banany można posypać odrobiną cukru trzcinowego - po upieczeniu będą lśniące. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 55-60 minut, do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta zbyt się przypiekał można przykryć go papierem do pieczenia. Upieczone ciasto bananowe wyjąć, wystudzić w formie, na kratce.
Polecam także:
Zrobiłam. Pyszny i bardzo prosty. Nie spodziewałam się że wyjdzie tak dobre ciasto z bananami.
OdpowiedzUsuńSuper. Szybki wypiek dla łakomych 🍌🍫🥛
OdpowiedzUsuńTrudno mi było uwierzyć że bez miksowania się uda jakiekolwiek ciasto a tu proszę. Wyrosło i jest mięciutkie, wilgotne i pysznie bananowe. Polałam je słynnym ganache o którym często Pani pyszne na blogu. Super przepis
OdpowiedzUsuńPyszny, wilgotny. Bardzo smaczny
OdpowiedzUsuń