Menu górne

Cantuccini (Biscotti) z Orzechami i Rodzynkami

 

Cantuccini (Biscotti) to bardzo popularne włoskie ciasteczka. Jeśli myślicie, że smakują podobnie do naszych polskich sucharków - jesteście w dużym błędzie. Są twarde, bardzo chrupiące, lekkie, 
ale smakują zupełnie inaczej, jak na ciasteczka przystało! 
Wypiekane dwukrotnie, bez dodatku masła, 
przepełnione orzechami włoskimi, migdałami i rodzynkami stanowią perfekcyjną i zdrową przekąskę - idealną do delektowania się w domu, szkole czy pracy. Kolejną ich zaletą jest to, że możecie przechowywać je bardzo długo w szczelnie zamkniętym pudełeczku. 
Nie stracą ani na smaku, ani na chrupkości 
dzięki czemu będziecie mogli delektować się nimi kiedy tylko 
zatęsknicie za ich smakiem i strukturą (a stanie się to bardzo szybko :)
Włosi mają nawet swój sposób na ich jedzenie - bardzo często zanurzają je w mocnej czarnej kawie lub herbacie (trochę jak my - nasze ciasteczka maślane).
 Koniecznie spróbujcie!






Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek
Jajka krótko ubić z cukrami i solą. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - zmiksować do połączenia. Do masy wmieszać orzechy i rodzynki.

Z ciasta uformować 2 raczej wąskie, długie i grube bochenki (można odrobinę podsypać mąką). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie kilku cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec przez 30 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.

 Następnie ostrym nożem, po skosie, pokroić każdy chlebek na 2 cm małe kromki (jak na zdjęciach). Kromeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* (z termoobiegiem) i piec przez około 10 min. Następnie odwrócić kromki na drugą stronę i piec kolejne 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150*. Dosuszyć ciastka przez 15-30 min, aż lekko się zarumienią. 

 Im dłuższe suszenie, tym twardsze ciastka. Sami musicie zdecydować jakie preferujecie. Ja suszę dłużej :)
Podobne przepisy:


https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/ciasteczka-z-orzechami-laskowymi-i.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/09/cantuccini-biscotti-z-orzechami-i.html


https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/ciasteczka-owsiane-z-pestkami-dyni-i.html
 


https://natomamochote.blogspot.com/2020/01/ciasteczka-owsiane-z-rodzynkami.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/11/ciasteczka-z-kawakami-czekolady-i.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/chorwackie-ciasteczka-z-figami.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/ciasteczka-z-jagodami-jagodowe-strudelki.html
  
http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/zimowe-ciasteczka.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/smietankowe-ciasteczka-z-marmolada.html


http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/cookies-choco-ciasteczka-z-czekolada.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/budyniowe-ciastka-z-czekolada.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/08/jabkowe-poduszeczki-z-cukrem-pudrem.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/12/waniliowo-migdaowe-ciasteczka-adwentowe.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/ciasteczka-mini-szarlotki.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/croissants-domowe-maslane-rogaliki.html


https://natomamochote.blogspot.com/2017/11/bajaderki.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/09/dyniowe-mini-drozdzowki-z-jabkami.html


https://natomamochote.blogspot.com/2019/10/ciasteczka-orzechowe-z-marmolada.html

 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/orzechowe-fit-ciasteczka.html

Ciasteczka Śmietankowe Serca

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/ciasteczka-smietankowe-serca.html

Serowe Kwadraciki 
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/serowe-kwadraciki.html

8 komentarzy:

  1. Zakochałam się ! Wyglądają bosko !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam to kiedyś i jest pyszne. Nawet chciałam kupic w Pl ale nazwa mi umknęła. No teraz nie mam wyjscia i muszę zrobić sama :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko spoko, tylko dlaczego te rodzynki ;/ :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w rodzinie wszyscy (z wyjątkiem brata) uwielbiają rodzynki :) Dlatego dodałam do ciasteczek. Można je pominąć ;)

      Usuń
    2. Z rodzynkami najlepsze ! Orzechy tez muszą być :-) robię dziś kolejną partię i jestem w tych ciastkach zakochana.

      Usuń
  4. Zrobiłam. Polecam. Pyszne :) tez z rodzynkami i suszylam dluzej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze ciastka jakie jadłam w życiu.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)