Menu górne

Waniliowo-Migdałowe Ciasteczka Adwentowe (Vanillekipferl)



Vanillekipferl to tradycyjne waniliowo-migdałowe ciasteczka przygotowywane w Niemczech, Austrii, Czechach, a nawet na Węgrzech w okresie Adwentu. Nie ma się czemu dziwić, bo są obłędnie smaczne i na długo zachowują świeżość. Można je upiec już na początku grudnia i przechowywać przez cały świąteczny czas, w szczenie zamkniętym pojemniku. 
Są bajecznie delikatne, kruche, dosłownie rozpływają się w ustach. Oprószone cukrem pudrem i uformowane w kształt księżyca idealnie wpisują się w bożonarodzeniowy magiczny czas. 
Bardzo polecam!
 

Składniki na dwie blaszki:
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 150 g zmielonych migdałów (mogą być zmielone płatki lub migdały w całości)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • niepełne 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 3 żółtka 
  • cukier puder do posypania
Do miski przesiać mąkę, dodać cukry, sól i migdały. Wymieszać. Umieścić w misie malaksera z dodatkiem masła i smalcu. Zmiksować. Masę ponownie przełożyć do miski. Dodać 3 żółtka i krótko, energicznie zagnieść ciasto. Uformować dwie kule. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny.

Po tym czasie wyjąć pierwszą część ciasta. Krótko zagnieść, aby stało się plastyczne i nie kruszyło. Rwać małe kawałki, z każdego ulepić kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i lekko zrolować po czym nadać kształt półksiężyca. 
 
Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - urosną. Piec w 180* przez 15 min. do zezłocenia.* Wyjąć i nie zdejmować z blaszki! Ciasteczka są bardzo kruche i mogą się połamać. Jeszcze gorące, stygnące na blaszce - posypać cukrem pudrem. Po przestudzeniu przełożyć na talerz i przygotować kolejną porcję wykorzystując drugą część ciasta z lodówki.

*W oryginale ciasteczka piecze się około 10 min. Mi zdecydowanie bardziej smakują takie zarumienione, są dużo wyraźniejsze w smaku. Wy przygotujcie jakie lubicie :) 

 
 

Podobne przepisy:

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/zimowe-ciasteczka.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/ciasteczka-bozonarodzeniowe.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/domek-z-piernika.html
http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/lebkuchen-tradycyjne-niemieckie.html

Cantuccini (Biscotti) z Orzechami i Rodzynkami

  https://natomamochote.blogspot.com/2019/09/cantuccini-biscotti-z-orzechami-i.html
 
https://natomamochote.blogspot.com/2019/08/jabkowe-poduszeczki-z-cukrem-pudrem.html

3 komentarze:

  1. Jeśli to te ciasteczka o których myślę i które Ja dla dawno temu w Niemczech to będę w niebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka pyszne 😀 ale nie wiem co robię źle, ciasto bardzo się kruszy i ciężko mu nadać taki kształt?🤔

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka są pyyszne🥰
    Robię je każdego roku, znikają wszystkie
    Polecam 😊

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)