Vanillekipferl to tradycyjne waniliowo-migdałowe ciasteczka przygotowywane w Niemczech, Austrii, Czechach, a nawet na Węgrzech w okresie Adwentu. Nie ma się czemu dziwić, bo są obłędnie smaczne i na długo zachowują świeżość. Można je upiec już na początku grudnia i przechowywać przez cały świąteczny czas, w szczenie zamkniętym pojemniku.
Są bajecznie delikatne, kruche, dosłownie rozpływają się w ustach. Oprószone cukrem pudrem i uformowane w kształt księżyca idealnie wpisują się w bożonarodzeniowy magiczny czas.
Bardzo polecam!
Składniki na dwie blaszki:
- 200 g masła
- 1 łyżeczka smalcu
- 150 g zmielonych migdałów (mogą być zmielone płatki lub migdały w całości)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- niepełne 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 3 żółtka
- cukier puder do posypania
Do miski przesiać mąkę, dodać cukry, sól i migdały. Wymieszać. Umieścić w misie malaksera z dodatkiem masła i smalcu. Zmiksować. Masę ponownie przełożyć do miski. Dodać 3 żółtka i krótko, energicznie zagnieść ciasto. Uformować dwie kule. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny.
Po tym czasie wyjąć pierwszą część ciasta. Krótko zagnieść, aby stało się plastyczne i nie kruszyło. Rwać małe kawałki, z każdego ulepić kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i lekko zrolować po czym nadać kształt półksiężyca.
Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - urosną. Piec w 180* przez 15 min. do zezłocenia.* Wyjąć i nie zdejmować z blaszki! Ciasteczka są bardzo kruche i mogą się połamać. Jeszcze gorące, stygnące na blaszce - posypać cukrem pudrem. Po przestudzeniu przełożyć na talerz i przygotować kolejną porcję wykorzystując drugą część ciasta z lodówki.
*W oryginale ciasteczka piecze się około 10 min. Mi zdecydowanie bardziej smakują takie zarumienione, są dużo wyraźniejsze w smaku. Wy przygotujcie jakie lubicie :)
Podobne przepisy:
Cantuccini (Biscotti) z Orzechami i Rodzynkami
Jeśli to te ciasteczka o których myślę i które Ja dla dawno temu w Niemczech to będę w niebie
OdpowiedzUsuńCiasteczka pyszne 😀 ale nie wiem co robię źle, ciasto bardzo się kruszy i ciężko mu nadać taki kształt?🤔
OdpowiedzUsuńCiasteczka są pyyszne🥰
OdpowiedzUsuńRobię je każdego roku, znikają wszystkie
Polecam 😊