Menu górne

Ciasteczka Bożonarodzeniowe





Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka waniliowe. 
Najbardziej smakują mi z polewą z białej czekolady, ale równie smaczne będą posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
 Ciasto idealnie nadaje się do wykrawania, dzięki czemu ciasteczka są idealne do upieczenia na święta w formie przeróżnych kształtów. 
Można je wykorzystać także jako ozdoby do Domku z Piernika (tutaj przepis)
 Pyszne! Polecam!


Składniki:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405)
  • 130 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska ) 
  • szczypta soli   
+ cukrowe ozdoby


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść na sypki proszek. Dodać jajko, cukry i sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką. Grubość ciasta około 1 cm. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* przez około 15-20 min. Wystudzone posmarować roztopioną w kąpieli wodnej mleczną białą czekoladą. 

1 komentarz:

  1. Piekłam je już nie raz. Dziś powtórka razem z pierniczkami. Bez nich nie ma świat :D czuje juz ta magię

    OdpowiedzUsuń