Jakiś czas temu do sieci wyciekł "podobno" przepis na oryginalną panierkę do kurczaka, której używa się w KFC. No nie mogłam nie przetestować :) Po zakupieniu wszystkich składników z "tajemnej listy" nadszedł czas na przygotowanie kultowego kurczaka.
Jedynym co zmieniłam była ilość soli - dałam jej odrobinę mniej, bałam się, że panierka będzie zbyt słona. Dobrze zrobiłam i Wam też to radzę. Jeśli chodzi o smażenie mięsa - najszybciej usmażą się oczywiście filety i polędwiczki z kurczaka, inne kawałki wymagają więcej czasu i tu trzeba zadbać o odpowiednie manewrowanie temperaturą. W zbyt niskiej - panierka nasiąknie tłuszczem i będzie miękka, z kolei w zbyt wysokiej za szybko się zrumieni, a mięso w środku będzie surowe.
Po wysmażeniu wszystkich części kurczaka przyszedł czas na degustację.
Tu moje największe zaskoczenie.
To z pewnością nie KFC ;) Ta panierka tylko je lekko przypomina, ale z pewnością nie jest to ten sam przepis, z którego korzystają w słynnej sieciówce. Jest smaczna, chrupiąca, charakterystyczna w smaku, a mięso soczyste i delikatne. Nie mniej to nie smak KFC ;) Kiedyś zrobiłam panierkę do kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu, która była już bliższa temu smakowi (wrzucę przepis jak znów będę robić). Tak, czy tak, warto wypróbować. Do frytek i surówki kawałki kurczaka pasują bardzo dobrze ;)
źródło:https://www.dailymail.co.uk/news/article-3760428/The-colonels-secret-recipe-revealed-Not-fast-says-KFC.html
Składniki:- polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, nóżki, podudzia, pałki - co tylko chcecie
- 1 szklanka maślanki
- 1 duże jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżki soli (w oryginale jest 2/3 łyżki soli)
- 1 łyżka soli selerowej
- 2 łyżki soli czosnkowej
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżki bazylii
- 1/3 łyżki oregano
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 4 łyżki ostrej papryki
- 1 łyżka zmielonego imbiru
- 3 łyżki pieprzu białego
- 1 łyżka musztardy w proszku
- olej do smażenia
Mięso kurczaka umyć, osuszyć. Do miski wlać maślankę i wbić jajko. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Zamarynować w mieszance kawałki kurczaka, pozostawiając je tam przez max. 20 minut.
W międzyczasie przygotować panierkę. Do dużej miski dodać wszystkie suche składniki i dobkładnie wymieszać.
W dużym garnku lub we frytkownicy rozgrzać olej. Kawałki kurczaka obtaczać kolejno w mące z przyprawami i wrzucać na rozgrzany do temperatury 179* tłuszcz. Smażyć około 5-15 minut, w zależności od rodzaju mięsa np. piersi czy polędwiczki powinny być już dobre po około 4 minutach, ale podudzia czy pałki potrzebują więcej czasu. Ważne, aby temperatura nie była ani za wysoka, ani za niska. W zbyt niskiej panierka nasiąknie tłuszczem i stanie się miękka, w zbyt wysokiej spiecze się zbyt szybko, a mięso nadal będzie surowe w środku. Odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z frytkami, surówką i ulubionymi sosami.
Ciekawy przepis, ale wydaje mi się, że w oryginale podany jest w łyżeczkach, a nie w łyżkach. A musztarda w proszku to po prostu zmielona gorczyca :)
OdpowiedzUsuńW oryginale są łyżki ;) Co do musztardy w proszku, to nie sądzę, aby uzyskać w domu taki sam smak i konsystencję mieląc gorczyce.
Usuńmusze skosztowac, lubie kuraki z kfc
OdpowiedzUsuń