Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka waniliowe.
Najbardziej smakują mi z polewą z białej czekolady, ale równie smaczne będą posypane cukrem pudrem lub polukrowane.
Ciasto idealnie nadaje się do wykrawania, dzięki czemu ciasteczka są idealne do upieczenia na święta w formie przeróżnych kształtów.
Można je wykorzystać także jako ozdoby do Domku z Piernika (tutaj przepis)
Pyszne! Polecam!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
- szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść na sypki proszek. Dodać jajko, cukry i sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką. Grubość ciasta około 1 cm. Wykrawać ciasteczka i układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* przez około 15-20 min. Wystudzone posmarować roztopioną w kąpieli wodnej mleczną białą czekoladą.
Piekłam je już nie raz. Dziś powtórka razem z pierniczkami. Bez nich nie ma świat :D czuje juz ta magię
OdpowiedzUsuńRobię :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są, do świąt nie będzie po nich śladu
OdpowiedzUsuń